Licht is belangrijk in je winkel. Het geeft sfeer en helderheid. Meer licht is meer omzet. Dat kan zelfs in combinatie met een flinke besparing. Met slimme keuzes bespaar je bijna € 100.000 tijdens de levensduur van je nieuwe lampen. Josh Huijting, eigenaar van Sade Trading rekent voor.

Reken even mee: in een gemiddelde bouwmarkt hangen 200 armaturen. Dat zijn 400 lampen van ieder 75W inclusief verbruik van de VSA. Die branden 12 uur per dag, tijdens 312 dagen per jaar. Bij een prijs van € 0,20 per kW kost dat zomaar € 22.500 per jaar. Alleen aan energielasten.

Gebruik je energiezuinige lampen van Sade Trading, dan kun je tot 50% op die energiekosten besparen. Josh Huijting voegt toe: “Onze Eco-TL’s bieden 10% meer lichtopbrengst en branden 30.000 uur, terwijl 10.000 uur gangbaar is.

Investeer je een kleine € 11.000 in nieuwe lampen? Dan bespaar je niet alleen dik € 11.000 per jaar aan energie. Je kunt ook langer met je lampen doen. Dan heb ik het nog niet eens over de investeringsaftrek (€ 1.458) die je kunt claimen op de lampen. Je verdient ze in 10 maanden terug. In de 8 jaar dat ze meegaan, bespaar je meer dan € 95.000 op je energierekening. Dat zijn netto-euro’s en ze zijn heel makkelijk verdiend.” De Eco-TL’s geven een rustig lichtbeeld, strak als dat van een gloeilamp en daardoor heel rustig aan de ogen. Dat maakt ze niet alleen geschikt voor winkelinterieurs, maar bijvoorbeeld ook voor magazijn- en productie-omgevingen.

Eco-TL hardloper

Stap je over op Eco-TL’s, dan is installatie kinderspel. Oude TL er uit, starter er uit, doorverbinder insteken, Eco-TL er in en de spaarpot begint te rinkelen. Indien gewenst kan Sade Trading dat werk uit handen nemen. Sowieso komen de lichtexperts graag vooraf een kijkje nemen om een goed advies te geven. De Eco-TL is namelijk maar een van de vele producten uit het lichtassortiment. Huijting: “We beginnen graag met een inventarisatie. Wat is het lichtplan? Welke opbrengst is er nodig? In veel winkels is licht een ondergeschoven kind. Wij kunnen voor veel minder geld dezelfde lichtopbrengst bieden, maar soms ook meer licht voor nog steeds veel minder geld. Kijk maar eens op www.sadetrading.nl.”

Eco-TL’s zijn Sade’s hardlopers. Led-TL’s zijn er ook, maar daarvan ligt het terugverdienpatroon veel moeilijker. “Als ondernemers ze willen, is dat geen probleem, maar wij adviseren altijd Eco-TL.” Vergeet de kloklampen niet. Bouwmarkten voeren vaak exemplaren van 150 tot 250W. Sade zet die terug naar 50 tot 80W. De 80W heeft dan een lichtopbrengst van 7.200 Lumen, die van 50W nog altijd 4.500 Lumen. Huijting: ”Zo bespaar je met dezelfde lichtopbrengst bijvoorbeeld makkelijk 70 tot 80%. De Kluswijs Extra in Schoonhoven heeft bijvoorbeeld 50W op de verdieping en 80W kloklampen op de begane grond vanwege de grotere hoogte daar.”

Licht is kassa

“Hoe het met de kwaliteit zit?”, zegt Huijting. “Dik voor elkaar. De lampen komen uit een enorme fabriek in het Chinese SuZhou. Die meet 32.000 m2 en de engineers zijn vrijwel allemaal ex-Philips-mensen. Kwaliteit is geborgd door een TüV-certificaat dat minstens vier keer per jaar wordt gecontroleerd. Kwam ik toevallig op het spoor toen ik als inkoper 30.000 spaarlampen moest vinden en Philips niet kon leveren.” Inmiddels heeft hij voldoende ervaring en referenties om aan te tonen dat het goed zit met deze lampen. “In een op de drie winkels van Nicovij branden onze lampen, in 20 Hubo’s, in de helft van Kluswijs’ winkels, een aantal Multimates en een aantal Formido’s. Net als in de werkplaats van B&C en de magazijnen van Euromac en Gebro Sales. Maar ook in kleinere winkels halen we mooie resultaten. Laatst combineerden we in een kleine Verf & Wandwinkel functioneel en sfeerlicht met ledpanelen van 60 x 60 en 120 x 30, afwisselend met 3.000K en 4.000K licht. De ondernemers is superblij, want hij bespaart kosten en heeft meer licht in zijn winkel. En meer licht, is meer kassa!”