Gardena introduceert de automatische tuin. Het systeem heeft een app en de Smart Gateway als hart. Die krijgt signalen van de Smart sensoren en stuurt volautomatisch de Watercontrol en de Sileno robotmaaier aan. Zo zorgen de nieuwste technologieën voor optimale verzorging van de tuin. In een nieuw schappenplan geeft Smart System meteen ook een nieuwe boost aan Gardena’s Spinkler- en Microdrip-assortiment.

Gardena werkt graag met systemen. Denk aan het beproefde Original Gardena-system voor tuinbesproeiing en het Gardena Combisystem waarbij je op één steel de meest uiteenlopende tuingereedschappen kunt bevestigen. “Het nieuwe Smart System is een aanvullende stap voor optimaal gebruiksgemak,” zegt Salesmanager Paul Rebergen. “Je hebt nu de mogelijkheid om de eigen tuin op een innovatieve manier te beleven en hebt de tuin nu ook onderweg op de smartphone bij je. Dankzij het Smart System kun je op afstand automatische tuinverzorging aansturen.” De basis van Gardena’s Smart System zijn de Gateway en de app. Optioneel zijn de Sensor, Watercontrol en Sileno-robotmaaier. Elk component heeft een specifieke taak. De aansturing gebeurt via de (gratis) app op smartphone of tablet. Het systeem is als complete set of als specifieke besproeiingsset verkrijgbaar.

Sensoren, Gateway en Watercontrol

Hoe werkt het? De sensor geeft continu waarden als bodemvochtigheid, lichtomstandigheden en buitentemperatuur door aan de Smart Gateway. Dit apparaat verzendt deze informatie naar de app op smartphone of tablet. Indien nodig kun je onmiddellijk reageren en ervoor zorgen dat de tuin met kortere of langere intervallen (of helemaal niet) gesproeid wordt. Gardena’s Smart System Watercontrol garandeert optimaal waterbeheer. Via de app stel je eenvoudig de sproeitijden in. Dit kan via vaste tijdschema’s, maar ook naar eigen inzicht. De besproeiing kan daarbij afgestemd worden op de actuele metingen van Gardena’s Smart System Sensor. Wanneer er bijvoorbeeld vorst komt, geeft hij automatisch een signaal dat er gevaar voor bevriezing dreigt.

Robotmaaier

De twee nieuwe Sileno robotmaaiers passen uitstekend binnen het nieuwe Smart System. Via de app stel je maaitijden in, afgestemd op de sproeitijden. Indien nodig kun je bovendien spontane maaibeurten aansturen. Daarbij doen de robotmaaiers in de tuin hun werk met de gebruikelijke precisie en betrouwbaarheid. Er zijn twee modellen: Sileno en Sileno+. Ze hebben vierwielaandrijving, maaien zelfstandig over oneffen grasoppervlakken en zijn geschikt voor gazonoppervlakten tot 1.300 m2.Ze kunnen hellingen tot 35 procent en smalle passages de baas. Bovendien zijn ze stil (60 dB) en wordt hun accu automatisch opgeladen bij het laadstation. De Sileno+ heeft ook een functie om de maaifrequentie automatisch aan te passen aan de groei van het gras.

Controle, comfort en gemak

Het smart system biedt dus altijd en overal controle over de besproeiing en het grasmaaien. Dat betekent efficiëntie en genieten van maximaal comfort. Dankzij het systeem kun je volledig en automatisch genieten van andere activiteiten in de tuin. En installatie is makkelijk: de Gateway wordt met behulp van stap-voor-stap-instructies met internet verbonden. De installatie van de Smart System-apparaten is intuïtief en werkt net als een Bluetooth-verbinding (Plug-and-Play).

Sprinkler en Microdrip

Mooi voor de retail is de koppeling met Gardena’s bestaande Microdrip en Sprinkler-assortiment. In een aantrekkelijk schappenplan van vijf meter vormen ze één geheel met het Smart System. Rebergen: “Dit gaat Microdrip en Spinkler een nieuwe boost geven. In de schappresentatie geven we aan hoe makkelijk het werkt, hoe eenvoudig je het kunt aanleggen en hoe goed het samenwerkt met Smart System. Met nieuwe en doordachte starterssets kunnen tuinliefhebbers meteen aan de slag zonder dat ze slangetjes, nozzles en koppelingetjes bij elkaar hoeven te zoeken in een technisch schap.”