Kranten staan bol van de weerstand tegen de expansie van Bauhaus en Hornbach. Nu protesteren concurrenten in Almelo opnieuw dat de gevolgen van de nieuwe Hornbach groter zullen zijn dan de gemeente voorspelt.

Tubantia schrijft: "De komst van bouwmarkt Hornbach naar Almelo gaat ongetwijfeld gevolgen hebben voor bestaande bouwmarkten en doe-het-zelfzaken in Almelo. Dat stelt onderzoeksbureau Ecorys. Dat bureau heeft in opdracht van Intergamma een eerder onderzoek van Rho Adviseurs voor Leefruimte nader bekeken. Rho stelde in dat onderzoek dat alleen in het worstcasescenario een of twee bouwmarkten moeten sluiten."

Het tegenonderzoek van Ecorys stelt dat dat ook gebeurt zonder worst-case. Bovendien zal de komst van Hornbach gevolgen hebben voor winkels op de Woonboulevard Almelo en in de binnenstad in de doe-het- zelfbranche. Praxis en Gamma strijden al een paar jaar bij de Raad van State tegen de komst van Hornbach.

De gemeente Almelo wil meewerken aan deze nieuwe vestiging. Er zijn al diverse zittingen over geweest bij de Raad van State. Daar komen telkens weer nieuwe onderzoeken op tafel. Burgemeester en wethouders van Almelo zeggen dat de stelling van Praxis en Gamma dat door de komst van Hornbach bouwmarkten zullen moeten sluiten, suggestief en niet controleerbaar is.

Hornbach reageert tegen MIX: "Een regiobouwmarkt zoals Hornbach heeft een aantrekkingskracht op meer mensen uit een groter verzorgingsgebied. Dit betekent dat mensen vaak verder willen reizen om een bouwmarkt te bezoeken. Hierdoor ontstaat er reuring in de omgeving. Wanneer je toch in Almelo bent kun je direct ook een paar boodschappen doen bij de plaatselijke winkeliers. Voor de consument wordt het aantrekkelijker om naar Almelo te gaan Eerder uitgevoerd onderzoek toont mede daarom aan dat bestaande winkels veelal meer traffic ervaren."