AXA’s Oyster is een 3-in-1-product. Het is een kierstandhouder, een raamsluiting en een kindbeveiliging, annex doorvalbeveiliging. De AXA Oyster is een roestvaststalen product uit de eigen R&D-keuken van de fabrikant uit Veenendaal. Hij is inbraakwerend, kindveilig, ventileert, klappert niet en laat zich gemakkelijk monteren. Hij is zo sterk dat hij in zijn eentje de meeste ramen al met twee SKG-sterren beveiligt.

AXA’s ontwikkelteam koos bij de AXA Oyster niet voor de gemakkelijkste weg. Zo kwamen ze met een product dat buitendraaiende (achter)deuren en ramen op een kier kan houden. En dan wel zo dat hij niet rammelt én inbraakwerend is. Door de tweestapsbediening voldoet het product aan de PKVW-eisen en biedt het meteen een kindveilige sluiting voor ramen en deuren. In gesloten toestand en in de kierstand moeten twee specifieke handelingen achtereenvolgens verricht worden voor het ontgrendelen. Dit zorgt er voor dat inbrekers hem onmogelijk kunnen manipuleren, zelfs niet in open toestand. De schroeven zijn vrijwel onbereikbaar en daarnaast zo lang dat ze door de kier niet van buitenaf uit te draaien zijn.

Kindveilig en vergevingsgezind

Hoe werkt ‘ie? Je monteert de AXA Oyster verticaal in plaats van de gangbare kierstandhouders. Daardoor blijft hij altijd mooi binnen het kozijn. Door het veermechanisme kun je jezelf nooit per ongeluk buitensluiten. Gangbare deur- en raamsluiters worden wel eens op zijn kop gemonteerd om te voorkomen dat de hond of kat ze sluiten. Bij de AXA Oyster kan dat niet. Het gepatenteerde veersysteem werkt in de maximale Silence ventilatiestand als een demper en voorkomt dat het raam in zijn eindstand gaat rammelen in de wind. De veer houdt de sluiting steeds op spanning en zorgt dat hij achter het slotje valt. Zeer kindveilig. Alleen met twee specifieke handelingen kun je hem verder openen of weer sluiten. Bijkomend voordeel is de montagevrijheid. Een werking of verzakking van het raam in het kozijn van drie tot vier millimeter kan de AXA Oyster probleemloos opvangen. Slobgaten maken hem verder afstelbaar bij de montage. Samen met de veer maakt dat de AXA Oyster vergevings­gezind bij montage. De befaamde vijfde schroef van de gangbare sluiters is bovendien bij de AXA Oyster niet nodig. Dat scheelt lastig schroefwerk. Daarnaast verkleinen de gekozen schroefposities het risico op glasbreuk.

Sterk als een oester

De AXA Oyster is bovendien sterk als een oester. In referentietests bleek deze tweemaal zo sterk als gangbare raamsluitingen en ongeveer anderhalf maal zo sterk als de nieuwe raamsluiting 3329. Dat maakt dat de AXA Oyster op een raam zelfstandig sterk genoeg is voor twee SKG-sterren plus de aanvullende SKG-eis met het vinkje. Dat scheelt twee raamsluiters en een uitzetter die voorheen nodig waren voor die mate van inbraakwerendheid. Dat maakt de AXA Oyster geschikt voor ramen van 180 x 120 centimeter, een gigantisch raamoppervlak. Als je weet dat een product maximaal 90 centimeter van de kant mag zitten, kun je hem op een kleiner raam vrijwel aan de onderzijde zetten. Dat maakt hem veel makkelijker te bedienen dan de sluiters die in het midden -en dus hoger- op het raam horen. Doordat je de AXA Oyster sluit met de druk van je handpalm, druk je het raam als met een hefboom in de gesloten stand. Zeker bij vervormde ramen is dat een veel natuurlijkere beweging dan het duw- en trekwerk bij een andere raamsluiter.

Al volop succes

Als je de voordelen van de AXA Oyster optelt, is het geen wonder dat klanten en dealers het nieuwe product nu al waarderen. Ter introductie zijn er diverse baliedisplays. De benadering van de consument moet nog beginnen.