Op 15 mei is Jaap Mennema overleden, op 21 mei is hij begraven in Alblasserdam.

Verdrietig maar met veel mooie herinneringen en trots op wie hij was, nam de familie afscheid van de man die zo veel betekend heeft voor de ijzerwaren- en dhz-sector.

Voorvechter 'zelfstandigen'

Mennema (76) was directeur en eigenaar van Mennema in Ridderkerk en stelde zich op als voorvechter van de kleine zelfstandige ondernemers. Vanuit Mennema-dochter Interdetail startte hij ook de formule Idee voor Vakwerk, waar KlusWijs' Hans Hortensius destijds nog directeur van was. Intussen deed hij ook al zaken met de opkomende grootschaligen via MLC (Mennema Logistic Centre).

Tijdens een overweldigend feest nam Jaap Mennema eind 2003 officieel afscheid als directeur van de Mennema Groep. In het bijzijn van een select maar omvangrijk gezelschap zakenpartners en branche-vrienden droeg ‘Meneer Jaap’ letterlijk en figuurlijk de fakkel over aan zijn zoon Paul. Die stond als holdingdirecteur boven een organisatie van drie werkmaatschappijen met eigen directeuren. Dat waren Interdetail met Hans Hortensius, Mennema Groothandel met Dibe van Arnhem en MLC met Cees Huydink. Al snel nam Jaap het roer van de groep echter weer terug in handen.

Mennema werd AMG werd THR

In 2003 bestond Mennema 60 jaar. MIX had toen een uitgebreid interview met 'Jaap'.
Opmerkelijke uitspraken toen: "De sleutel van ons succes zijn de mensen naast me. Náást me, niet onder me, hè!” Verder noemt hij de open communicatie en een spontaan menselijk karakter.
Mennema maakte zich sterk om goed naar zijn klanten te luisteren. En om daar van te leren. “Want als je bang bent om te leren en kennis over te dragen, ben je fout bezig”, stelt Jaap Mennema met het bekende eigenwijze vingertje.

In 20015 fuseerde Mennema met collega-groothandel Ankor tot AMG. Om in 2011 weer te fuseren met Ter Hoeven en Reesink Retail, tegenwoordig THR.

MIX wenst de familie Mennema veel sterkte.