Brexit dwarsboomt de overname an het Britse Homebase door het Australische Bunnings lelijk. Als de Australiërs hun investeringsplannen van £ 300 mln doorzetten, kost ze dat later £ 2 mrd, voorspelt Bank of America Merril Lynch.

Brexit zal de Britse economie een flinke knauw geven en de DHZ-sector krapper maken, aldus Merril Lynch (ML). Deze analisten hadden al geen hoge pet op van de overname van Homebase door Bunnings. Bunings is na Home Depot en Lowe's wereldwijd een van de grootste dhz-ketens. "Volgens onze analyse zal het jaren duren voor Bunnings een betrouwbaar rendement maakt in de markt die ze zelf de 'worst performing home improvement business in the world' noemen. Daarom schatten we de initiële investering op nul euro waarde."

Volgens ML zal Bunnings die investering van £ 340 mln plus £ 1 mrd voor het vastgoed sowieso op zijn buik schrijven. Alleen al als ze hun verlies nemen en afzien van verdere investeringen. Zet Bunnings de herstructurering plus geplande investeringen van £ 500 mln door, dan loopt het kapitaalverlies voor de aandeelhouders verder op tot £ 2 mrd.

Opvallend noemen ze het dat Homebase' EBIT met 25% daalde terwijl de Britse DHZ-sector slechts de afgelopen jaren een paar procent kromp. B&Q zou dezelfde daling van de winst zien, aldus ML.

Dit is een samenvatting van een bericht op InsightDIY