Bij bedrijfsoverdracht spelen ontzettend veel factoren een rol. Van de structuur van de onderneming en de goodwillwaarde tot en met het moment van overdracht. ‘Het belangrijkste is echter dat je op tijd start met de voorbereidingen’, zegt René Smit, fiscaal jurist en estate planner bij Marshoek.

“Vanuit fiscaal oogpunt maakt het bij bedrijfsoverdracht verschil welke structuur een onderneming heeft. De regels voor een eenmanszaak/VOF zijn anders dan die voor een BV. Wil je de juridische vorm van je onderneming veranderen? Dan moet je dat minimaal drie jaar voor de daadwerkelijke overdracht doen, vanwege fiscale regels. Hoewel de voorkeur over het algemeen uit gaat naar een BV, is er bij bedrijfsoverdracht altijd sprake van maatwerk.”

Testament
“Elke ondernemer zou een testament moeten hebben. Waarom? Omdat een ondernemer bijvoorbeeld onverwacht kan overlijden of hij zijn bedrijf niet los kan laten. De overdracht komt dan pas tot stand na zijn overlijden. Heb je niets geregeld, dan geldt de wettelijke verdeling en gaat de onderneming qua waarde naar alle erfgenamen. Zo kan het gebeuren dat de beoogde opvolger achter het net vist of iemand naast zich moet dulden. Dat wil en kun je voorkomen door het vast te leggen. Met een testament bepaal jij namelijk wie wat erft, hoe de koopsom betaald moet worden en welke rente geldt. Door de zaken vooraf goed te regelen, kun je er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat de erfbelasting bij het eerste overlijden beperkt blijft.”
 
Hoogste verkoopopbrengst
“Ondernemers realiseren zich niet altijd dat een goodwillwaarde wisselt. Wij kunnen uitrekenen wanneer die op zijn hoogst is. Als de inventaris en het bedrijfspand niet volledig afgeschreven zijn en er nog groei in omzet zit, is de verkoopopbrengst het hoogst. Dat is vaak hét moment om de onderneming te verkopen. Het komt voor dat iemand bedacht heeft dat hij nog tien jaar wil werken, terwijl na zeven jaar verkopen voordeliger zou zijn. Kennis over je goodwillwaarde kan je helpen bij het nemen van beslissingen.
Voor de meeste ondernemers is 55 een mooie leeftijd om over dit onderwerp na te gaan denken. Welke dromen en doelen heb je, wat zijn de (on)mogelijkheden en wat gebeurt er in je onderneming? Als je het antwoord op die vragen weet, heb je nog een paar jaar om jezelf en je omgeving voor te bereiden op wat komen gaat.”

Waarde drukkend effect
“Wat ook een grote rol speelt bij bedrijfsoverdracht, is de vraag wie de onderneming overneemt. Is dat een familielid of zijn het derden? In familiesfeer gaat het regelmatig met de zachte hand, wat een waardedrukkend effect kan hebben, terwijl er met een buitenstaander vaak hard wordt onderhandeld. Bij de overname van bouwmarkten, speelt het winkelpand zelf ook een rol. Veel potentiele kopers krijgen de financiering ervan vaak niet rond. De koper kan het pand dan voor een vastgestelde periode huren om het op termijn in eigendom te verkrijgen. Ook hiervoor geldt dat het verstandig is om alles goed vast te laten leggen door een onafhankelijke partij.”

Specialist
“Als je nadenkt over bedrijfsoverdracht, bedenk dan ook alvast wat je met de opbrengst wilt doen. Een nieuwe onderneming oprichten of beleggen als pensioenvoorziening? Marshoek gaat veel verder dan een gewone boekhouder waardoor we bedrijfsovernames van begin tot eind kunnen begeleiden. Elke klant krijgt een eigen bedrijfseconomisch adviseur die er, daar waar nodig, specialisten bij betrekt. Denk bijvoorbeeld aan coaches, notarissen, taxateurs of collega’s die de onderhandelingen voeren om de beste prijs voor de onderneming te realiseren.”