Volgens Bartjens - de financiële rekenmeester van het FD - is Maxeda misschien € 80 tot € 108 mln waard.

In het Financiëele Dagblad bespreekt Bartjens de financiële case van Maxeda.

Het zou volgens hem geen gek moment zijn  voor de eigenaren van Maxeda om de ketens Praxis, Formido en het Belgische Brico te verkopen. Hij baseert zich op het jaarverslag waaruit een winst € 8 mln blijkt. Die winst volgt op een verlies van € 14 mln over het voorgaande boekjaar.

Volgens Bartjens zouden de durfkapitalisten achter het Maxeda-concern er wel van af willen, want: "in harde contanten is Maxeda nog niet in staat om de rente, investeringen in winkels en aflossingen op de kleine half miljard schuld te voldoen uit de operationele kasstroom. Er moest € 49 mln uit de kas worden gehaald, die daardoor tot € 59 mln slonk."

Als hij moet berekenen wat Maxeda zou kunnen opbengen, kijkt Bartjens naar de enige Europese branchegenoot die beursgenoteerd is: Hornbach. "De ondernemingswaarde (beurswaarde plus nettoschuld) van Hornbach bedraagt zeven keer het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) en de koers is ruim 13 keer zo hoog als de winst per aandeel."

Als Bartjens die getallen loslaat op Maxeda komt er een prijs van tussen de € 80 mln en € 110 mln uit de bus. "De koper krijgt er dan wel een nettoschuld van € 425 mln bij."