Exit CRH? Ruzie binnen Intergamma?

Exit CRH? Ruzie binnen Intergamma?

De Belgische krant De Tijd bericht vandaag over een mogelijke ruzie binnen Intergamma. Grootaandeelhouder en eigenaar van 155 Gamma- en Karwei-winkels Van Neerbos Bouwmarkten zou willen uitstappen.

In een tijd waarin Intergamma op zoek is naar meer grip, vernam De Belgische krant De Tijd dat de Ierse beursgenoteerde groep CRH wou willen vertrekken uit Intergamma. Daar is CRH via Van Neerbos Bouwmarkten voor 49,8 procent aandeelhouder van. Bovendien baat het bedrijf ook 155 Gamma- en Karwei-winkels uit in België en Nederland. 

Helft van andere aandeelhouders 'tegen'
De Tijd: "De overige uitbaters, die in totaal 221 winkels uitbaten en 43,9 procent van de aandelen controleren, moeten op zoek gaan naar een oplossing, maar die vinden ze niet. Het plan dat de directie twee weken geleden voorstelde, werd door meer dan 20 procent afgekeurd. Een hoog percentage, want het gaat om de helft van de aandeelhouders die niet gelieerd zijn aan CRH en de directie, die 6 procent van de aandelen in handen heeft." Een insider binnen Intergamma vertelt MIX echter het tegendeel: dat 80% van de aandeelhouders het wel eens is met het directieplan voor de overname van de CRH-aandelen en -winkels.

€ 140 mln voor Van Neerbos-winkels?
Volgens de Belgische krant stelde de directie van Intergamma voor dat Intergamma de CRH-aandelen en -winkels zou overnemen voor € 140 mln. "Dat geld zouden de aandeelhouders die blijven, moeten ophoesten in een periode van zeven jaar. Extra stemrecht zouden ze daar evenwel niet mee krijgen. Het was niet de bedoeling de aandelen te vernietigen - waardoor de invloed van de overblijvende aandeelhouders zou stijgen - maar om ze onder te brengen in een stichting. Daarin zouden onafhankelijke bestuurders zitten die 48,9 procent van de stemmen zouden controleren. Maar dat plan zint de tegenstribbelende Gamma-uitbaters niet", aldus de Belgische krant. Deze berichtgeving lijkt tamelijk eenzijdig. In kringen romdom Intergamma hoorde MIX namelijk dat 80% van de aandeelhouders het wél eens is met het directieplan.

Van Neerbos Bouwmarkten was onbereikbaar voor commentaar.

Intergamma meldt dat er geenszins sprake is van ruzie. Insiders melden dat tijdens een Bijzondere Vergadering van Aandeelhouders juist 80% van de aandeelhouders het eens was met het directieplan voor overname van de CRH-aandelen en -winkels.

Kort geleden werd bekend dat Bricorama - een andere grote franchisenemer van Intergamma - zijn Franse en Spaanse winkels voor € 500 mln verkocht. MIX speculeerde toen al op de aankoop van de Praxis-bouwmarkten met dat geld.

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

  • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
  • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
  • Reageren op artikelen
Word abonnee