Bricorama had mogelijk in 2003 al interesse in Brico. Dat en meer wetenswaardigheden over de relatie tussen Van Neerbos Bouwmarkten (CRH) en Bricorama kwamen we tegen in de MIX-archieven toen we een foto zochten van Piet Burgwal.

Leuk om even terug te kijken in de MIX-archieven.

In 2003 verkocht CVC Capital Partners een groot deel van haar divisie Cementbouw, mét de bijbehorende 54 Gamma en Karwei-vestigingen, aan het Ierse conglomeraat CRH. CRH bezat zelf al 75 Gamma’s en Karwei’s en werd toen eigenaar van 119 van de 238 Nederlandse bouwmarkten die bij Intergamma waren aangesloten (dat waren 86 van de 145 Nederlandse Gamma’s en 29 van de 93 Karwei’s, plus 14 Belgische Gamma’s). De overgenomen 54 bouwmarkten waren goed voor een jaarlijkse omzet van € 650 mln.

Het originele MIX-bericht uit 2003 geeft een inkijkje in de wedren tussen Van Neerbos Bouwmarkten en de 'nieuwere' Intergamma-franchisenemer Bricorama.

Citaat:

Enige ‘superfranchiser’

Met de overname van CVC’s Gamma’s en Karwei’s wordt CRH ineens Intergamma’s enige reuzenfranchisenemer. “We bezitten nu 23% van de aandelen in Intergamma zelf”, stelt Hopmans. Zorgwekkend? Volgens Intergamma’s algemeen directeur Bram Huibers heeft de overname geen gevolgen voor Intergamma, noch voor de onderlinge gezagsverhoudingen tussen de franchisenemers.
Bart Cox van Cox Holding (3 Gamma’s in Veenendaal, Helden-Pannningen en Weert en lid van de Franchiseraad): “Dat CVC ooit zou verkopen, was onvermijdelijk. En daarom ben ik blij dat het aan CRH is, want daar werken we al lang goed mee samen.” Cox ziet de dominante positie van CRH vooralsnog niet als een bedreiging, relativeert die zelfs: “Intergamma gaat binnenkort naar 300 vestigingen toe. En daar heeft CRH dan maar 1/3 van. Ze hebben de rest toch nodig.”

Bricorama: ’verrassend’

Piet Burgwal, directeur van Bricorama Nederland (18 Karwei’s), kijkt er anders tegen aan en noemt de overname in één woord “verrassend”. En dat klinkt eerder dreigend dan verbaasd uit zijn mond. “Ik ga er van uit dat Intergamma dit op een goede wijze oplost. Voor de andere franchisenemers en voor de eigen organisatie”, klinkt het veelbetekenend.
Ter informatie: Bricorama zelf zoekt ook schaalvergroting. Op 2 april waren 10 van de oorspronkelijke bouwmarkten omgebouwd tot Karwei. De andere acht werden, wegens conflictsituaties, overgedaan aan CRH of Rova, danwel gesloten. En verder nam de groot-franchiser de 2 vestigingen van Lanza in Schijndel en Den Bosch over, alsmede de Karwei’s in Helmond en Leerdam en hebben ze Assen op stapel staan.
De Belgen zouden overigens ook in de markt geweest zijn voor de Belgische Brico-keten die uiteindelijk naar Praxis ging. Burgwal ontkent noch bevestigt dit bericht dat te horen valt in Intergamma-kringen.

Loef afsteken

Was de expansiedrift van Bricorama een extra reden voor CRH om de CVC-deal te beklinken? Liever zelf al die bouwmarkten overnemen en zo gulzige broer Bricorama de loef afsteken? Hopmans: “Nee hoor, we hadden al heel lang goed contact met CVC. En voor hen was het een goede kans om Cementbouw in zijn geheel te verkopen. En met Bricorama was dat vast geen optie geweest, want die zijn volgens mij niet geïnteresseerd in beton of bouwmaterialen. Je moet het in perspectief zien, de verkoop van de bouwmarkten is slechts een onderdeel van een veel grotere deal.”