Het streven is 40-45 Formido winkels de komende 1,5 jaar om te bouwen naar Praxis. Dat meldt Maxeda op de dag waarop Formido-ondernemer het concept-convenant met afspraken te zien krijgen.

Morgen gaat er weer een Formido open als Praxis. De winkel in Lichtenvoorde wordt daarmee de 150e Praxis. Het is er eentje van franchisenemer Wouter Dolphijn.
Dolphijn is blij met de ombouw van Formido naar Praxis. “Ik heb nog twee Praxis-filialen in de regio, in Lochem en Zutphen. Toen ik in september hoorde dat de moederorganisatie Maxeda DIY Group met de Formido-formule stopt, heb ik de winkel direct voor ombouw aangemeld. Praxis is sterk als formule en heeft een breed assortiment. Ombouw tot Praxis was dan ook een logische stap vooruit voor onze winkel én voor Lichtenvoorde."

Nog 5 in de steigers
Praxis-directeur Joost de Beijer meldt dat er dit voorjaar nog 5 winkels in de steigers staan om een Praxis te worden. Dat zijn de winkels in Wolvega en Vianen (eigen winkels van Maxeda), Leiden, Wieringerwerf en Wezep (de laatste is van Jan Koerhuis, bestuurslid van de Stichting Formido Franchisenemers).

Streven naar 40-45
“Het streven is 40-45 Formido winkels de komende 1,5 jaar om te bouwen naar Praxis. We managen dit proces zorgvuldig en zijn inmiddels in de volgende fase beland van het Formido project”, aldus De Beijer. “We zien al de eerste positieve resultaten van winkels die zijn omgebouwd, mede dankzij de inzet van de enthousiaste teams die hieraan werken.” Details omtrent die positieve resultaten geeft Maxeda vooralsnog niet.

Pas vijf ’om’
Aanvankelijk noemde Maxeda het merendeel van de Formido’s als ombouwer naar Praxis en van Praxis de grootste doehetzelf-keten van Nederland te maken.
Zover is het echter nog lang niet. Franchisenemers raken onderling verdeeld, staan nog niet in en lange rij en kijken de kant uit de boom. Ondanks toegeeflijkheid van Maxeda.
Volgens Maxeda is Lichtenvoorde ombouwer nummer vier. Maar MIX telt er vijf: Lichtenvoorde, de pilotwinkel in Dronten, de Formido van Lucien Tros in Geldermalsen, de winkel van Praxis-franchisenemer Sjaak de Roon in Oude Tonge en de ‘eigen’ Formido in Maastricht.

Eigen winkels als troef
Qua ombouwtempo heeft Maxeda een troef in handen met de eigen Formido-winkels. Dat waren er negentien, waarvan Dronten en Maastricht al om zijn naar Praxis en Vianen (op de rol voor ombouw) werd overgenomen van de franchisenemer.
Gisteren informeerde Maxeda de bedrijfsleiders van die eigen Formido’s. Over die bijeenkomst doet Maxeda geen mededelingen en de bedrijfsleiders die MIX sprak, noemden een zwijgplicht.

Als eerste of als laatste?
De vraag is hoe snel die eigen winkels omgebouwd gaan worden. Aanvankelijk viel te horen dat de als laatste ‘om zouden gaan’ om zo het Formido-hoofdkantoor in de benen te houden en eventueel de voorraden van andere ‘ombouwers’ uit te verkopen. Maxeda was vandaag nog niet bereikbaar om die vraag te beantwoorden.