Bourrelier Group verzet zich tegen Intergamma’s Operatie Guinness en stelde Intergamma in gebreke voor meer dan € 20 mln. Als er geen heldere afspraken gemaakt worden binnen Intergamma dreigt de Franse franchisenemer met de keuze voor een exit – “hopelijk geen vechtscheiding” – want anders komt er “een oorlog over alle facturen”.

Bourrelier Group slijpt de messen, zo lijkt het. De Franse franchisenemer van Gamma en Karwei – voorheem Bricorama genaamd – verzet zich al ruim een jaar tegen Operatie Guinness die franchisegever Intergamma zich voorgenomen heeft. De meerderheid van aandeelhouders is voorstander van de operatie waarin Intergamma de >150 winkels van Van Neerbos Bouwmarkten (CRH) overneemt en zichzelf herstructureert.

Claim > € 100 mln
Vorige week stak Bourrelier een nieuw ijzer in het vuur: discussie over de wijze waarop de inkoopbonussen en kortingen die Intergamma krijgt van leveranciers al dan niet onrechtmatig zouden zijn ingehouden. MIX meldde eerder op gezag van het FD dat Bourrelier Group een claim van € 100 mln neergelegd zou hebben bij Intergamma. Dat is onjuist, stellen de Fransen. Feitelijk hebben zij op 14 mei een formele ingebrekestelling verzonden aan Intergamma inzake de beweerde onrechtmatig ingehouden kortingen en inkoopbonussen. Intergamma meldt in een reactie dat de jaarrekening steevast zijn goedgekeurd. Ook die van 2017 door 96% van de aandeelhouders.

Afspraken, oorlog of vechtscheiding
Bourrelier Group voert de spanning in de discussie met Intergamma steeds verder op. Waar deze grote franchisenemer laatst al repte van Stalinisme, stelt woordvoeder Bernard Thuysbaert het nu nóg scherper: “Bourrelier Group wenst alle opties open te houden en staat voor een keuze. Of het blijft binnen Intergamma en er worden heldere nieuwe afspraken gemaakt. Of de partijen moeten uit elkaar, hopelijk dan niet in een vechtscheiding maar in een ordentelijk te organiseren exit. Het alternatief is dat Bourrelier Group in het onzekere blijft en oorlog moet voeren over alle rekeningen en over elke factuur tussen het oude en het nieuwe Intergamma. Daarin heeft hopelijk niemand zin in. De familie Bourrelier is een ondernemersfamilie die de belangen van haar winkels, personeel en klanten wenst te vrijwaren maar die vooral graag zaken doet. Daarom is ook voorgesteld om binnen de vertrouwelijke sfeer in gesprek te gaan. Dit is voorlopig niet gelukt.”

Opvallend is dat collega-franchisenemers en aandeelhouders eerder juist van Bourrelier zeiden dat hij op geen enkele toenadering inging. In het magazine van MIX 2018-4 gaan we nader in op deze kwestie.