Het is spitstijd bij DGN, de franchise-organisatie van Hubo en Multimate. De organisatie koos bewust positie buiten het geijkte slagveld van DHZ. Met een propositie van een winkel waar naast het bekende basisassortiment DHZ-­artikelen veel meer focus komt te liggen op maatwerk, service en advies.

Directeur Gertjo Janssen: “We claimen daarmee een unieke positie in de markt. In een marktsegment van consumenten die wat hulp kunnen gebruiken of zelfs de hele klus wilen uitbesteden. Een segment van € 10 mrd.”

Sneeuwbal-effect
De vorige jaarvergadering van DGN viel tegelijkertijd met de opening van de pilotwinkel van de nieuwe Hubo XL (voorheen Mutimate) in Woudenberg. Janssen: “De test was toen echt nog in de beginfase. Toch hebben we de winkel aan alle ondernemers getoond en dat heeft voor een sneeuwbal-effect gezorgd.”

“Soms drie per week”
“Ondernemers werden enthousiast, velen wilden meteen om. En dat geldt niet alleen voor Hubo’s maar ook voor een groot aantal Multimate-winkels.”
Dus vatte DGN de koe bij de horens en startte de uitrol van het nieuwe Hubo-concept terwijl de pilot van Woudenberg nog kersvers was.

Resultaten als bewijs
“De resultaten van de omgebouwde winkels en het aantal ombouwen dat de komende maanden op de planning staat zijn voor ons het beste bewijs dat we op de goede weg zijn. We hebben er nu 15 omgebouwd en er staan er nog 35 op de planning de komende weken. Terwijl we de tweede testwinkel nog moeten opleveren. We hebben twee man volledig vrijgemaakt om versneld aan de vraag te kunnen voldoen. Het uitgangspunt blijft daarbij natuurlijk dat kwaliteit voor snelheid gaat.”

MIX reed een rondje mee langs drie ondernemers: Harry Boonstra van Hubo Slochteren en Siddeburen, Gertjan en Geke Flinkert van Hubo Ruinen en Andre van der Sluis van Formido Wijhe, de eerste Formido die overstapt naar Hubo.

“Bonbedrag stijgt meteen”

Harry Boonstra heeft een winkel in Slochteren en eentje in Siddeburen. De ene was als Hubo al behoorlijk bij de tijd, de ander was een Multimate. Allebei dragen ze  sinds kort de nieuwe Hubo-huisstijl. “Ik heb hier al zoveel formules gevoerd dat ik altijd dacht dat de naam op de gevel niets uitmaakte. Maar sinds de nieuwe Hubo weet ik wel beter.”

“Je ziet dat we als formule sterker geworden zijn, naarmate het allemaal ietsje strakker en uniformer werd. De hele aankleding van de winkel en van het personeel maakt ons veel deskundiger. En in Siddeburen merk ik het gewoon aan de omzet. De gemiddelde besteding is sinds de opening direct met een paar euro gestegen en we verkochten laatst zelfs met gemak een zonwering van € 1.000,-. Dat was ons onder de Multimate-vlag nooit zo snel  gelukt.”
 
Gekste dingen monteren
Het nieuwe Hubo-concept maakt zijn winkels eigenlijk een soort concurrent van de plaatselijke zzp’ers, merkt Harry. “Klanten vragen de gekste dingen. Laatst werden we uitgenodigd om ergens stopcontactbeschermers te monteren. Nou, dat is echt alleen een dubbelzijdig plakbandje, he? Maar we doen het graag. En eenmaal binnen hoef ik alleen maar op een scheefhangende luifel te wijzen om die ook recht te mogen hangen.” Zo levert huisbezoek de drie buitendienstmonteurs altijd meerwerk op.”

Hoge conversie
Los van de traffic via de Hubo-marketing krijgt Harry veel voeten over de vloer via zijn agentschap van PostNL. “Zeven of acht van de tien bezoekers koopt ook meteen iets van Hubo. Zeker in de nieuwe opzet.”  Harry heeft in al die jaren eigenlijk nooit een overstap naar een ander formulehuis overwogen. “Nee hoor, DGN heeft het goed voor elkaar. Zeker met de huidige koers. KlusWijs komt hier wel eens aan de deur. Maar ach... misschien zijn we over vijf jaar wel één grote club”, lacht Harry gekscherend.

“Compleet nieuwe uitstraling”

André van der Sluis wilde altijd al iets voor zichzelf beginnen.
En na een carrière bij Raab Karcher en PPG-dochter Brander kwam Formido Wijhe op zijn pad. Toen tijdens de overname­gesprek­ken bleek dat de Formido-formule zou stoppen, stapte hij resoluut over naar Hubo.

“Ik ken geen andere formule die zo goed bij mijn winkel past als die van Hubo”, zegt André beslist. “Praxis was geen optie en Hubo is gloednieuw. De timing is eigenlijk perfect.
Zijn winkel behoeft wel een behoorlijke make-over, dat zag hij zelf meteen. Maar nu kan alles in één keer goed. Met de gave Hubo-­visuals en die gele kopborden krijgt het hier straks een compleet nieuwe uitstraling.”

Gesmeerde ombouw
André: “Je kunt wel merken dat het team van DGN inmiddels al een stuk of vijftien van deze ombouwen achter de rug heeft. Ze maken goed gebruik van bestaand stellingmateriaal waardoor de kosten beperkt blijven. De tekeningen komen snel en kloppen goed en de mensen blijven heel rustig onder de grote druk.”

Wissel zonder problemen
Qua assortiment komen de oude Formido en de nieuwe Hubo behoorlijk overeen, stelt André. De wissel zal dus weinig problemen geven. Alleen het eigen merk Sencys zit een beetje in de weg. Dat zit door de hele winkel heen, maar lossen we samen met DGN wel op.

Kansen in maatwerk
De Jumper-shop-in-shop blijft gehandhaafd. “Ook die loopt goed en het is prettig dat de artikelen ook in het Hubo-kassasysteem zitten.” En dan het maatwerk, daar heeft Andre hoge verwachtingen van. “Ik kom uit de bouwmaterialenhandel en weet hoe je dat moet verkopen. Als je ziet hoe het er nu bijstaat en hoe het straks wordt, dan weet je dat het kan.” Hetzelfde geldt vertrouwen heeft hij in de focusgroepen beveiliging, zonwering, rolgordijnen en maatwerkkasten. Maar nu eerst een goede monteur aannemen. “De hooiberg heb ik al gevonden”, lacht André. “Nu de speld nog.”

“Hubo helpt, ook voor ons”

Na vijf weken van zeven lange dagen is de Hubo van Gertjan en Geke Flinkert uit Ruinen nog maar net open. Op de openingsdagen ontvingen ze bijna 1.100 gasten, een daverend succes. Het is nog even wennen aan de nieuwe organisatie, de nieuwe assortimenten en de nieuwe leveranciers. Maar het echtpaar koos bewust voor Hubo.

Geke en Gertjan staakten hun Agrifirm-winkel en deden de handel over aan een plaatselijke collega. Daarna probeerden ze Uw Groene Vakwinkel, maar al snel volgde de swich naar Hubo. “Ja, Hubo was eigenlijk meteen raak. Wij vinden het een sterke formule. Eentje waar je ook jezelf in kunt blijven.”

Eigen draai
Jezelf kunnen blijven is belangrijk voor Geke en Gertjan. Ze combineren de winkel namelijk met een eigen installatiebedrijf Intechneau en willen hun eigen draai kunnen geven aan de winkel. “We komen met onze monteurs al iedere dag bij klanten binnen, dat geeft enorme mogelijkheden. En klanten die ons installatiebedrijf niet kennen, bereiken we via de winkel”, zegt Geke. “Neem bijvoorbeeld het nieuwbouwwijkje hier. Klanten die nieuw zijn in het dorp komen via de winkel binnen. We monteerden daar bijvoorbeeld al vier maatwerkkasten.”
 
Gat in de markt
Met Hubo vult het echtpaar het gat in de plaatselijke markt. Zo voeren ze een compleet Hubo-assortiment, inclusief mengmachine voor de verf. Alleen de duurdere vloeren leggen ze niet. “Bewust niet, vanwege de grote interieurwinkel hier in het dorp. Daar doen we regelmatig werk voor met ons installatiebedrijf.” Cement en beton lopen ineens weer wel. “In onze oude winkel bleef dat maar liggen, werd het hard en gooiden we het uiteindelijk weg. Met Hubo zijn we voor onze klanten echt een bouwmarkt geworden.”

Iedere dag druk
In de oude setting deden de Flinkerts veel zelf, maar het was allemaal best lastig. “Je hebt altijd allerlei plannen, maar je bent iedere dag druk in de winkel met je klanten. Voor je het weet, zijn er dan weer een paar weken voorbij zonder dat je iets aan je assortiment of je marketing gedaan hebt. Hubo helpt, geldt nu ook voor ons.”