Xunzel levert met zon- en windenergie technologie en producten voor mobiele en back-upsystemen. Hun motto is: energy anywhere. “Met onze achtergrond in de maritieme sector en elektrotechniek zagen we enorme kansen voor deze off-grid toepassingen voor kwalitatieve stroomvoorzieningen.”

Exalto heet het bedrijf dat Xunzel in Nederland voert. Zij zijn als familiebedrijf actief met drie specialismen: de technische maritieme groothandel, ruitenwissers en een tak voor de aandrijving van scheepsmotoren. De laatste twee ontwikkelen ze volledig in eigen beheer.

Exalto was al sterk in elektronische systemen, spanningsregelingen en het omzetten van laadstroom. Vorig jaar voegde Michael Steenbeek zich bij het team als Sales Manager Parts. Met zijn achtergrond in ijzerwaren- en gereedschappen zag hij mogelijkheden voor off-grid (zelfvoorzienende) energiesystemen voor zowel groothandels als dhz-vestigingen. “Exalto heeft de kennis van elektronica en schepen die aangewezen zijn op hun eigen energievoorziening in huis. Ik zag de kansen voor zelfvoorzienende systemen in de dhz en in voor de technische groothandel. In onze zoektocht naar kwalitatieve producten kwamen we terecht bij Xunzel. Onze gedachte was: waar je stroom wilt, kun je stroom maken. Met dit merk bieden we nu een zeer geschikt productgamma.”

Eindeloze mogelijkheden

“Exalto heeft al jaren ervaring met off-grid voorzieningen, zoals bij tiny houses en uiteraard in de maritieme sector. We zien dat de wens bij gebruikers om eigen stroom te hebben erg leeft. Vanuit mijn netwerk kwam ik bij Hornbach terecht. Zij bleken een betrouwbare partij voor Solar. Vanuit onze producten zijn de toepassingen voor klanten eindeloos, denk maar eens aan tuinhuisjes en de buitenverlichting. Maar ook in een schuur, caravan of in een camper is onze oplossing prima toepasbaar, want daar is het lastig om een stroomkabel naartoe te trekken en soms een aparte groep voor te maken. Ons aanbod is heel simpel: met een zonnepaneel op het dak, een regelaar, accu en een omvormer heb je stroom. Daarmee ben je veel sneller klaar en het bespaart je veel gedoe. In kelders kunnen we ook werken met laagspanning. Dat is iets waar wij sterk in zijn.”

De eerste resultaten bij Hornbach zijn volgens Steenbeek zeer positief. “Dat komt ook doordat we met een tweetal soorten solarverlichting het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) hebben. De Solar Twain en de Solar Discovery hebben beide het keurmerk. Je hangt je lamp op en hij doet het. Prachtig toch? Je moet wel weten dat het te koop is. Daarvoor is Hornbach nu ook bezig om hun webshop te vullen.”

Xunzel is Europees

Xunzel is een Spaanse leverancier, in dat land doen ze de fabricage en de assemblage van de producten. De onderdelen komen uit China. Ze zijn wereldleider op het gebied van innovatieve, duurzame zonne- en windenergietechnologie, voor zowel off-grid- en offshore-systemen als mobiele en back-uptoepassingen. In hun filosofie staat gebruiksgemak voorop. Het is een grote en kwalitatieve speler op deze markt, dat blijkt ook wel uit het feit dat ze meer dan twee miljoen items produceren per jaar en dat ze wereldwijd meer dan twintig patenten in bezit hebben.

Industrieel en dhz

“Exalto richt zich ook op industriële toepassingen, maar wij richten ons niet op de volumemarkt van zonnepanelen. Ik kan mij wel voorstellen dat onze producten ook interessant zijn voor bijvoorbeeld de Technische Unie. Onze zonnepanelen bieden we aan van 10 tot 260 Watt. Daarmee zijn ze bijvoorbeeld prima bruikbaar op dakpannen, daar zijn we nu mee bezig. Deze zonnepanelen worden gelijmd op de dakpannen, dat ziet er optisch veel beter uit dan de grote panelen.”

Gemak van complete kit

Steenbeek zegt dat de meeste verkoopgesprekken over de Solar Life Series gaan. Dat is een zonnepaneeltje in uitvoeringen van 5 tot 60 watt. Hij legt uit: “Het is heel simpel: daarbij zitten twee draadjes met een regelaar. We bieden deze aan als een complete kit. Het belangrijkste is dat je regelaar goed aansluit: je moet van onderen naar boven werken.” Volgens hem weten de mensen die gericht de winkel binnenkomen heel goed wat ze willen. “Ze zoeken goede kwaliteit. Met onze praktische producten halen we de drempel voor het gebruik weg. We lossen een probleem ermee op.” Zijn er dan geen beperkingen aan het systeem? “Je moet er wel rekening mee houden dat tijdens de winter, in de donkere maanden, de opbrengst niet voldoende is. Maar de rest van het jaar kun je van de zon of wind profiteren. De montage is eenvoudig en kun je zelf doen. En voor vragen over grotere systemen hebben we een installateur in huis die we in kunnen zetten.”

Op ideeën brengen

Dealers krijgen ondersteuning met e-learnings, brochures, folder- en POS-materiaal. Wanneer een winkel start met de verkoop dan krijgen verkopers een training voor het vak. “De verkopers zijn enthousiast, dat merken we wanneer ze langs het vak in de winkel lopen. Ze zijn blij dat ze nu een product hebben dat kwalitatief is en makkelijk om te verkopen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt klanten helpen door ze op ideeën te brengen, bijvoorbeeld door een laptop of een tv aan te sluiten.”

“En wil je het hele jaar door off-grid energie, dan kun je ook met windmolens werken om je accu op te laden. Het aantal windmolens en zonnepanelen bepaalt hoe snel je accu’s gevuld worden. Ik ken bijvoorbeeld iemand die op een eiland bij de Vinkeveense Plassen nu het hele jaar stroom heeft. En ik hoorde recent ook het voorbeeld van een solar mollenverjager die werkt met sonargeluid. Of verlichting achterin je tuin of bij je oprit. Of een water bij een boer dat moet stromen. Er is zoveel mogelijk.”

Uitgedaagd worden

“Met de Solar Life Serie kun je iedere buitenlamp standalone laten draaien. Daarvoor vervang je de 240 Volt door een 12 Volt erin te plaatsen, mits het een e-27 gloeilamp fitting is. Dat is handig voor bijvoorbeeld strandhuisjes en tuinhuisjes. Je hoeft niet meer te graven, maar het plaatsen van een paneel op je dak met een omvormer volstaat. Op de panelen geven we de garantie dat deze na 20 jaar nog 80% rendement opleveren en twee jaar op alle andere producten. Repareren doen we niet, maar we wisselen om. Ons onderscheid is de goede kwaliteit, concurrerende merken zijn vaak vier tot vijf keer duurder. We vinden het leuk om ermee bezig te zijn en hebben nog veel ideeën. Daarbij worden we graag uitgedaagd om nieuwe toepassingen met energie te bedenken.”