Maxeda maakte het afgelopen boekjaar minder omzet, maar wist haar winst te verdrievoudigen. De cashflow bleef negatief.

Maxeda DIY Group, de moeder van Praxis en Formido, heeft in het gebroken boekjaar 2017-2018 € 5 mln omzet verloren en kwam uit op € 1,35 mrd. De nettowinst verdrievoudigde echter tot € 24 mln. Naast betere bedrijfsresultaten profiteerde Maxeda DIY Group ook van lagere financieringslasten. Dat meldt het FD op basis van de meest recente jaarrekening.

Het bedrijfsresultaat steeg van € 43 mln naar € 54 mln, ondanks de investeringen in nieuwe en bestaande bouwmarkten. Zo opende Praxis laatst een nieuwe megaPraxis in Maastricht, gingen er veel compacte Praxis City's open en werden veel Formido's omgebouwd of zelfs omgebouwd én overgenomen van de betreffende franchisenemer.

Retailnews meldde dat Maxeda heeft kunnen besparen op algemene en administratieve kosten. Die kwamen het afgelopen boekjaar € 11 mln lager uit op € 47 mln. Het operationele resultaat liep daardoor op van € 43 naar € 54 mln. Ook de cashflow verbeterde met € 13 mln, al bedraagt die nog altijd € 28 mln negatief. Maxeda stak afgelopen boekjaar € 41 mln in nieuwe winkels en vernieuwingen van vestigingen. Dat is € 6 mln meer dan het jaar ervoor.

Ter vergelijking: Concurrent Intergamma publiceerde laatst ook jaarcijfers >>