Nederland is nog lang niet vol voor Bauhaus. De bouwmarktreus maakt zich na Venlo (2018), Den Hoorn (2019) en Leeuwarden (2019) op voor een interessant 2020.

Op onze ronde door Bauhaus-Venlo ontmoeten we Bauhaus’ buitenland-directeur Johannes Harter. Hij is de man die in Hengelo al zei dat Nederland nog lang niet vol is. “Op iedere plek op de kaart waar we een pijltje gooien, treffen we een gebied vol koopkracht.” Nederland doet het volgens hem behoorlijk. Oost rept van een plus van 15% ten opzichte van vorig jaar.

Venlo was de eerste locatie die Bauhaus in Nederland op het oog had, memoreert Harter. “Dat was al in 2007. We twijfelden toen om wel of niet naar Nederland te komen. Uiteindelijk kozen we eerst voor een ander land. Toen we daarna toch voor Nederland besloten kwamen we in de molen van bouwvergunningen en eerste, tweede en derde keer naar de Raad van state, zoals dat hier gaat.”

Den Hoorn, Leeuwarden, Amersfoort, Haarlem
Inmiddels heeft Bauhaus zijn expansie op koers. In 2019 gaan vestigingen open in Den Hoorn en Leeuwarden. En 2020 wordt volgens Harter interessant met Amersfoort en Haarlem Cruqius. “Dat zijn grote winkels, net als Groningen en Venlo.” Over Den Hoorn gesproken: die winkel ligt dicht in de buurt van twee Hornbach-winkels. “Dat wordt inderdaad spannend”, zeggen Harter en Oost. “Maar we zullen zien. Wij liggen als enige aan de andere kant van de nieuwe snelweg. Dat kan misschien een voordeel zijn.”

In Groningen en Hengelo zie je het verschil tussen een A-locatie en een AA-locatie. Oost: “In Groningen loopt het vanaf het begin supergoed. Daar liggen we heel centraal en hebben we ook vele spontane aanloop. In Hengelo zijn we meer een destination-shop, waar mensen speciaal naar ons toe moeten komen. Dat kostte iets meer aanlooptijd.”

In MIX 2018-5 doen we verslag van de nieuwe Bauhaus in Venlo.