Als marktleider in tuinverzorging blijft Gardena innoveren. Het herkenbare merk introduceerde dit jaar maar liefst 73 nieuwe producten. “Jaarlijks introduceren we tal van nieuwe of gerestylede producten. Het is geen doel op zich om zoveel innovaties op de markt te brengen, maar we werken continu aan onze productenrange en spelen in op nieuwe markten en de behoefte van de consument.”

“Gardena bestaat al ruim 50 jaar.” Paul Rebergen is er commercieel directeur en vindt dat het merk aan zijn stand verplicht is om de markt te helpen door te blijven ontwikkelen. “We helpen met innovaties, niet alleen van nieuwe producten maar doen ook aan restyling. Daarvoor kijken we naar de markt, werken intensief samen met dealers en met klantenpanels. Samen kijken we waar we onze bestaande producten kunnen verbeteren en naar de trends, behoeftes en mogelijkheden. Allemaal waardevolle input om doorlopend te blijven innoveren.”
 

Meer vraag naar robotmaaiers

“Er is steeds meer vraag naar robotmaaiers voor in de tuin. Met de ruim twintig jaar ervaring binnen het concern lopen we voorop met de beste technieken en probleemloze maaiers. We zien dat de consument op zoek is naar gemak in de tuin.” Daarnaast geeft Rebergen aan dat het gat qua prijs tussen een benzinemaaier en de robotmaaiers steeds kleiner geworden is. “Zonder omkijken wordt je gazon 24 uur per dag onderhouden en geniet je altijd van een perfect gazon.”

 

Balkon Box en kleinere robotmaaier

Gardena speelt in op de behoefte om kleinere tuinen te onderhouden met hun City Gardening producten. “Daarbij moet je denken aan een balkon, dakterras maar ook de kleinere tuinen in een woonwijk. We zien dat de mensen die in steden wonen, steeds vaker omgeven willen zijn door groen. Speciaal voor tuinieren in de stad en voor kleinere tuinen hebben we diverse producten ontwikkeld. Denk hierbij aan een opbergbox met daarin een veger, snoeischaar, schepje en een harkje. De deksel van de opbergbox doet daarbij gelijk dienst als blik voor de veger.”

 

Nieuw is de Sileno City robotmaaier, geschikt voor gazons tot 250 vierkante meter gazon. “Het enthousiasme van de eerste gebruikers is zeer positief. Wanneer het aanleggen nog een drempel vormt voor de consument, dan bieden we aan om de robotmaaiers gratis aan te leggen.” Kopers die zelf aanleggen krijgen zelfs 100 euro terug van Gardena.

 

Verticaal tuinieren

Voor tuinieren op de kleine ruimte en als onderdeel van het City Gardening concept, zoals op balkons en dakterrassen, komt het Duitse merk met Nature-Up sets. Daarmee kunnen kruiden en bloemen verticaal gestapeld worden. Het verbindingssysteem met weerbestendige kunststof plantenbakken is modulair en zonder gereedschap in elkaar te zetten. De bakken staan op de grond of worden stevig opgehangen aan de muur. Rebergen: “Voor mensen die klein behuisd zijn is dit een mooie oplossing. Je kunt er naast planten ook kruiden inzetten die je voor je maaltijd kunt gebruiken. Ook kun je er een kant-en-klaar Gardena Microdrip systeem op aansluiten.”

 

Smart gardening

Inmiddels heeft Gardena diverse producten die in te stellen en aan te sturen zijn via de Gardena smart-app. “Je bent daarmee zeer flexibel en interactief bezig met je tuin. Vanaf een afstand kun je overal ter wereld de tuin monitoren, instellen en aanpassen waar nodig is. Gardena is hierin uniek op de markt en zorgt ervoor dat zowel het grasmaaien en het bewateren van je tuin volledig automatisch verzorgd kan worden. De computers en sensoren in de tuin communiceren met elkaar. Zo meten ze de temperatuur en bodemvochtigheid, waardoor je geen druppel water verspilt. Want op het moment dat de bodemvochtigheid voldoende op peil is, dan sla je gewoon een sproeibeurt over. Ook onze robotmaaiers en de besproeiing communiceren met elkaar, en zorgen ervoor dat ze niet gelijktijdig actief zijn. De ontwikkeling gaat in een razend tempo en zorgt ervoor dat we klaar zijn voor de toekomst van tuinieren.”

 

Verantwoord tuinieren

Rebergen geeft aan dat de consument steeds meer verantwoord wil tuinieren. “Er is meer bewustwording over watergebruik. Naast onze Smart producten die je inzicht geven om wel of niet te besproeien is ons Microdrip-systeem daar ideaal voor. Daarmee leg je een buis met druppelaars door de border

en geef je gericht en gedoseerd water, zonder te verspillen.

Een irrigatiesysteem als Microdrip bespaart gemiddeld 70% water. In Nederland hebben we het dan veelal over zuiver drinkwater, daarvan hoeft wat ons betreft minder verspild te worden.”

 

Vraag creëren en ondersteuning

Gardena zorgt er volop voor dat de consument de weg naar de winkel of de webshop weet te vinden. ”Rebergen vindt dat je bij innovaties een klant iets moet vertellen. Gardena werkt daarvoor samen met retailers en e-tailers. “We willen de kracht van Gardena en retailers aan elkaar verbinden, maar ook direct behoefte creëren bij de consument. We benaderen een klant van alle kanten, bijvoorbeeld met tv-reclame, daarnaast zijn we al jaar en dag hoofdsponsor van Robs Grote Tuinverbouwing. Sinds dit jaar zijn we ook de trotse sponsor van Eigen Huis & Tuin. In deze tuinprogramma’s kunnen we de producten beter uitleggen, daarmee creëren we extra vraag bij de consument. Iets dat we overigens ook doen met print en online campagnes. Voor de dealers hebben we schappenplannen en leveren we POS-materiaal. Dat kan ook in eigen formule lay-out. En we zijn groot voorstander van trainingen. Dat kan zowel via het Gardena On Tour programma zijn, als met producttrainingen op de winkelvloer.”

Elke druppel telt

Recent zijn Unicef en Gardena een langdurig partnership met elkaar aangegaan. Daarin brengen beide partners hun expertise samen: Gardena vanuit hun innovatieve producten en systemen voor tuinonderhoud en -irrigatie en Kinderfonds Unicef is de belangrijkste hulporganisatie voor watervoorziening en hygiëne in noodsituaties, vooral voor hulpbehoevende gezinnen in de armste landen. Het partnerschap staat in het teken van de duurzaamheidsdoelstellingen van de V N (Sustainable Development Goals, SDG). Eén doelstelling hiervan is tegen 2030 alle mensen op duurzame wijze water en sanitaire voorzieningen ter beschikking te stellen.

 

De samenwerking houdt in dat Gardena het wereldwijde WASH-programma (water, sanitair en hygiëne) van Unicef ondersteunt met een aanzienlijke bijdrage. Rebergen: “Unicef levert waardevol werk om de ernstige problemen met de voorziening van levensbelangrijk drinkwater te verhelpen. Dat willen wij als verantwoordelijke onderneming in het kader van duurzaamheid ondersteunen. Unicef is daarin een unieke partij om mee samen te werken. De doelstelling is dat we de komende drie jaar zorgen dat 150.00 personen over schoon drinkwater beschikken op plekken waar Unicef actief is. Dit is een eerste doel van deze overeenkomst.”