Toen MIX eind december Praxis-directeur Joost de Beijer interviewde over de Formido-integratie, waren we nieuwsgierig naar de resultaten van de conversie-operatie. En natuurlijk vroegen we ook even naar de verkoopplannen van Maxeda.

De Beijer is tevreden over de resultaten van de ombouw tot dusverre. “Doel was om de ondernemers van Formido en Praxis een betere toekomst te geven.” Formido-directeur Frits Voorhout: “Formido’s business-model stond onder druk. De formule had onderhoud nodig, maar er was weinig tot geen ruimte om dat te financieren vanuit de ondernemers zelf. Binnen Praxis hadden we die ruimte wel, dus gaven we de Formido-ondernemers de kans om daarvan te profiteren.”

Focus op marge

Praxis-directeur De Beijer claimt mooie resultaten bij de omgebouwde winkels. “De franchise-winkels doen het gemiddeld genomen goed. In de eigen winkels hebben we een paar uitschieters naar beneden en naar boven.” MIX ziet wel eens weekstaatjes met hoge extreme plussen en diepe minnen. Hoe zit dat? “Ik ben benieuwd welke cijfers je bedoelt”, vraagt De Beijer. “Maar wij focussen vooral op marge. En het is sowieso niet zo nuttig om te veel naar weekcijfers te kijken. De timing van de wekelijkse acties - Formido’s Early-Bird-actie, de Happy Holland-week, of hoe heten ze allemaal? - spelen een belangrijke rol in de week-performance. Je moet het cumulatief zien en we zijn goed aan het infaseren. De winkels scoren meer klanten, meer omzet en een betere marge. En straks gaan we dat ook in de kosten terugzien.”

Weg naar verkoop vrij?

MIX: “Nu Formido op zijn eind loopt en de conversie naar Praxis op schema loopt, is de weg naar de verkoop van Praxis vrij? “Daar ga ik niet over”, zegt De Beijer gepikeerd. Klopt het dat De Beijer een bonus krijgt bij een verkoop van Praxis? “Wat zijn dat voor suggestieve vragen? Nee, daar is niets van waar. Ik werk voor Praxis en maak me iedere dag hard om Praxis en de Praxis-ondernemers sterker te maken!”