Wie aan oplossingen in bevestigingen denkt, komt uit bij Hoenderdaal Fasteners. Het bedrijf blijft door ontwikkelen, bijvoorbeeld met de recent verbeterde Dynaplus vlonderschroef Xtreme. En ook intern, want met de komst van een nieuwe commercieel directeur gaat het bedrijf de volgende stappen zetten.

“We merkten het tijdens de afgelopen Bouwbeurs: we hebben inmiddels een goede naamsbekendheid met ons belangrijkste schroevenmerk Dynaplus. Dat merken we aan de goede reacties en de herkenning. Voor ons is zo’n beurs heel belangrijk. We spreken daar vooral de eindgebruikers en de input die zij geven is heel waardevol. Ze konden bij ons verschillende schroeven in blinde test proberen en gaven daarop hun reactie. Die feedback gebruiken we weer om onze producten te verbeteren en door te ontwikkelen”, zegt directeur Bart Veldhuizen. Daarnaast nodigde het bedrijf uit Veenendaal gebruikers uit om online hun reactie te delen, nadat ze een doosje van onze schroeven hadden meegekregen. “Heel bruikbare input.”

Nieuwe commercieel directeur
Sinds begin dit jaar is André Homma commercieel directeur bij Hoenderdaal Fasteners. Hiervoor werkte hij 24 jaar bij AXA, waar hij vanaf 2005 commercieel verantwoordelijk was voor het hang- en sluitwerk. “Of er verschil is? Bij Hoenderdaal kun je ondernemen, we zitten midden in een transitie om verder uit te bouwen. Het assortiment is echt verschillend vergeleken met AXA, het is een ander productenpalet waarover je praat. Mijn technische achtergrond komt daarbij goed van pas. Dat we producten bij Hoenderdaal zelf ontwikkelen is alleen maar leuk, zeker als je weet dat ze exclusief voor ons geproduceerd worden.  Dynaplus is echt onderscheidend: we kunnen de eigenschappen van onze producten met tests aantonen.”

Nieuwe Dynaplus vlonderschroef Xtreme
De testen gebruikte Hoenderdaal voor ontwikkeling van hun beroemde Dynaplus Unischroef. Veldhuizen: “De derde generatie hiervan is inmiddels al een tijdje op de markt, maar de vlonderschroef was nog van de eerste generatie. Onze nieuwe vlonderschroef Xtreme is nog steeds sterker en goedkoper dan RVS, dat hebben we zo gehouden. Verder is de schroef op alle facetten verbeterd.” Destijds was het een nieuwe en revolutionaire schroef, ook vanwege de coating. Tijd voor verbetering, moeten ze bij Hoenderdaal gedacht hebben. “Het is niet simpel om een nieuwe schroef te ontwikkelen, zo’n proces voor een goede kwaliteitsschroef duurt zomaar drie tot vier jaar.” 

 

Eigenschappen van vlonderschroeven
•    Twee keer zo sterk als RVS-schroeven
•    Geen last van afbrekende schroeven tijdens het indraaien
•    Zeer roestbestendig door de bronskleurige AR-coating
•    Speciale boorpunt met cross-sections én snijpunt
•    Grote TX-25 drive voor een betere krachtoverbrenging en meer grip

Sterk en flexibel
Bij de nieuwe vlonderschroef Xtreme is de bronskleurige coating gebleven, deze houdt de schroeven vrij van roesten. De verandering die het meest in het oog springt is de cilindrisch gevormde kleine platkop. Veldhuizen: “De boorpunt en de startdraad zijn geoptimaliseerd voor gemakkelijk inschroeven. Hierdoor start de schroef sneller met indraaien. Ook de staalsoort is anders en we hebben de diameter van de schroef iets kunnen vergroten. Een dikkere schroef betekent een sterkere schroef, waarbij we de nieuwe vlonderschroef toch superflexibel hebben weten te houden. De schroef buigt mee met het werkende hout.” Volgens Veldhuizen is dit een belangrijke eigenschap voor een schroef die buiten wordt toegepast, omdat het hout continu in beweging is bij veranderende weerscondities. “Dat moet zo’n schroef op kunnen vangen.”

Ook heeft de nieuwe schroef een extra diepe TX-25 aandrijving gekregen. “Dit zorgt voor een betere krachtoverbrenging en meer grip tijdens het inschroeven.”