In een recente manco-telling van Vakblad MIX scoorde Praxis niet best. Maar toen we deze week een rondje deden, zagen we uitzonderlijk veel lege schappen. 

Van leveranciers horen we dat ze van Praxis-winkels ineens geen bestellingen meer ontvangen, terwijl de leveranciers wel voorraad hebben en hun levergraad op peil hebben. Zou het dan kunnen zijn dat Maxeda kwartaal-cijfers op komst heeft en geforceerd voorraden aan ‘t inkrimpen is door bestellingen te blokkeren? Zó veel out-of-stocks bij zó veel merken zagen we zelden.

Als we navragen bij Praxis, geven ze toe dat ze deze zomer aanpassingen hebben gedaan in het AR-systeem dat automatisch goederen bestelt (Automatic Replenishment).

Hebben die aanpassingen te maken met het ‘oppoetsen van de balans’? Volgens Maxeda’s communicatiemanager Sandy Perquin is dat niet het geval. “We hebben in de slow-movers te maken met overvoorraden en hebben daarom onder andere aanpassingen gedaan in dat systeem. De oorzaak ligt niet in de winkels, op het hoofdkantoor zijn ook andere producten dan die slow-movers aangevinkt. Dat leidde tot lege schappen. Toen we dat merkten hebben we het meteen weer aangepast om die problemen op te lossen.”