Hornbach expandeert in rap tempo. Begin 2020 gaat nummer 15 open in Duiven. Maar... de keten expandeert niet om te expanderen. Iedere nieuwe vestiging moet per se een goede zijn, zegt algemeen directeur Evert de Goede op de bouwplaats in Duiven.

De laatste jaren ging het hard met de groei van het Hornbach-netwerk. De focus ligt nog steeds op 20 vestigingen in 2025, aldus De Goede. En of het daar dan bij blijft? “Wie zal het zeggen? We hebben in crisistijd goede zaken gedaan qua aankoop van grondstukken. Maar we groeien niet om te groeien. We doen het alleen als we echt goede locaties kunnen krijgen. We hebben er maar 14 en straks 15. Als daar één of twee slechte tussen zitten, kun je het resultaat van een hele regio verbrassen, hè?”

Vier of vijf jaar voorbereiding

Nummer vijftien staat straks in Duiven. De winkel in aanbouw waar we het interview houden. “Deze locatie is super. Dit is het inkoopcentrum van Gelderland. We zitten hier naast Ikea, Loods5, Mediamarkt en Makro. Alle grote namen, plus een Intratuin, Gamma en Praxis. Van plan tot locatie duurt bij Hornbach soms wel 12 of 13 jaar. Hier nam het 9 of 10 jaar in beslag. Ondanks de heel goede samenwerking met de gemeente. Dat betekent wel dat Hornbach de winkel die ze nú bouwt, al 4 of 5 jaar geleden tekende.

Handen vol aan grote winkels

Kun je eigenlijk wel zo ver vooruitplannen? Nu al winkels voor 2025 tekenen terwijl je niet eens weet hoe ze er dán uit zouden moeten zien? “We experimenteren met andere concepten in Zweden, Zwitserland en Duitsland. En die compacte concepten snap ik. Dat zou een optie kunnen zijn voor Nederland als we er twintig hebben, maar voorlopig hebben we onze handen vol aan de grote types."