Gardena is er voor de gepassioneerde liefhebbers. De toonaangevende fabrikant presenteert voor het seizoen 2020 veel productnieuws en slimme innovaties. “We werken continu aan onze product­range, waarbij we inspelen op nieuwe markten en de behoefte van de consument.”

Al meer dan 50 jaar is Gardena één van de toonaangevende fabrikanten van intelligente, innovatieve producten en systemen voor tuinonderhoud en -irrigatie. Commercieel directeur Paul Rebergen is er trots op dat het bedrijf jaarlijks tal van nieuwe of gerestylede producten introduceert. “In 2018 vierden we de 50e verjaardag van onze bekende slangkopppeling: het Original Gardena System verscheen al in 1968 op de markt. Ook heeft Gardena het segment van de robotmaaiers opengebroken in Nederland. Met al ruim twintig jaar ervaring hebben we inmiddels al ruim een miljoen robotmaaiers verkocht.”

De nieuwste generatie robotmaaiers heeft het smartsystem aan boord dat te combineren is met bijvoorbeeld de slimme bewateringssystemen van Gardena. Hierdoor beschikt een consument over een volledig automatische tuin. Rebergen: “Met het smartsystem kun je met sensoren voor vocht, lichtintensiteit en temperatuur vrijwel alles in de tuin aansturen. Denk daarbij aan de maaier, beregeningssproeiers, de druppelslangen en meer. En dat allemaal gecoördineerd. Dus als het tijd is om te sproeien, dan houdt het systeem de maaier nog even binnen. Of als er gemaaid wordt, dan houdt het systeem de sproeiers nog even benedengronds.”
Voor het nieuwe seizoen presenteert Gardena de volgende nieuwe producten en innovaties:

Nieuwe grasmaaier speciaal voor stadstuinen
De HandyMowerLi-18/22 is de meest compacte accumaaier ter wereld. De maaier is speciaal ontwikkeld voor kleinere gazons tot 50 m2. Kracht zetten is daarbij niet nodig, omdat de fluisterstille maaier een krachtige 18V-accu heeft. De grasresten worden fijn versnipperd en gebruikt als extra voeding voor het gazon. Door de draaibare handgreep kan de HandyMower zelfs met één hand gebruikt worden.
•    Maaibreedte 22 cm met grote wendbaarheid;
•    Drie verschillende maaihoogtes met mulchfunctie;
•    Inklapbaar, de 18V-accu is uitwisselbaar met andere 18V-­­
gereedschappen.

Nieuwe grastrimmers
De nieuwe collectie grastrimmers zijn licht van gewicht, hebben uitstekende maaiprestaties, slimme functies en een eenvoudige bediening. Ze werken met een accu of met snoer. De snoerloze EasyCut Li-18/23 en ComfortCut Li-18/23 zijn uitgerust met een krachtige 18V-accu en een telescopische steel. Een speciale beugel geeft tuinplanten bescherming en voorkomt beschadigingen.
•    Kantelbare trimmerkop (90 graden)
•    RotorCut snijsysteem met duurzame kunststof mesjes;
•    Door in plaats van draad aerodynamische mesjes te gebruiken is er minder weerstand, waardoor de accu langer meegaat;
•    De reservemesjes zijn op te bergen in het handvat.
Nieuw zijn drie elektrische turbotrimmers: de EasyCut 450/25, de ComfortCut 550/28 en de PowerCut 650/28. Ze hebben dezelfde eigenschappen als de accumodellen, de verschillen zitten in de snijdiameter (van 25 tot 28 cm) en de motorcapaciteit (van 450 tot 650 watt). Deze elektrische trimmers werken met een maaidraad.

Multi-inzetbare heggenscharen
Volgens onderzoek gebruikt 25% een heggenschaar ook om het gras, struiken of klimplanten te knippen. Daarom zijn de nieuwe heggenscharen multi-inzetbaar, licht van gewicht en ergonomisch ontworpen. De vijf modellen hebben een geïntegreerde takkenknipper, met uitzondering van de PrecisionCut.
•    De NatureCut is ideaal om hagen snel te snoeien. De bladlengte is 23 cm en dit model heeft houten benen;
•    De PrecisionCut heeft een bladlengte van 18 cm en kunststof benen en is ideaal om heel precies te knippen;
•    De EasyCut is een goede optie voor het grotere snoeiwerk. Met aluminium benen die telescopisch instelbaar zijn;
•    De 2in1 EnergyCut heeft een innovatieve ‘versnellingsbak’ die met een drukknop te bedienen is. Met de ingedrukte knop snoei je dikkere takken met beduidend minder kracht;
•    De TeleCut heeft benen die tot maximaal 90 cm uitschuifbaar zijn.

Harken, scheppen en zeven met één tuintool
Met het combisysteem wordt de Multihark nog veelzijdiger: het is een hark, een schep en een zeef tegelijk. Hiermee kunnen gevallen blad, maairesten en snoeisel opgeruimd worden.

Nieuwe regentonpompen
Regenwater is gratis, het belast het milieu niet en is bovendien beter voor de planten. Gardena vindt dan ook dat ‘every drop counts’. Daarom presenteert Gardena nieuwe regenton- en dompel-drukopvoerpompen. De Gardena 4000/1, 4700/2 en 4700/2 Automatic zijn speciaal ontwikkeld voor regentonnen. Een telescopische lans met een regelklep brengt het water over naar de tuinslang.
•    De vlotterschakelaar voorkomt drooglopen;
•    Bij de 4700/2Inox Automatic is deze bescherming geïntegreerd;
•    Een filter voorkomt beschadiging en verstopping van de sproeiers;
•    De 4700/2 en 4700/2 Automatic  hebben een compacte rvs-behuizing.
De drie nieuwe dompel-drukopvoerpompen zijn de geluidsarme oplossing om water uit diepe putten omhoog te pompen. De modellen 5900/4, 5900/4Automatic en 6100/5Automatic hebben een solide rvs-behuizing.

Robotmaaiers steeds slimmer
Gardena komt met een software-update voor alle Sileno robotmaaiers. Dit betekent een uitbreiding van slimme functies, zoals sensorcontrol, nachtvorstdetectie, een corridor- en een spotfunctie. De software-update is beschikbaar in het voorjaar van 2020 en is te vinden op de Gardena website. Daarnaast presenteert Gardena drie nieuwe robotmaaiers: de smart Sileno City 250 (voor gazons tot 250 m2) en de Sileno+ en de smart Sileno+ (beide voor gazons tot 2.000 m2). De smartmodellen vormen onderdeel van het smart systeem, de automatische tuinbesturing van Gardena.

Robotmaaier met egelbescherming
Om te voorkomen dat robotmaaiers kleine nachtdieren zoals (baby)egels tegenkomen, presenteert Gardena een extra veiligheidsfeature: de egelbescherming. De Smart Sileno robotmaaiers hebben namelijk een draaischijf met drie flexibele maaimesjes. Wanneer er een object op het gazon ligt, klappen de mesjes automatisch in. Hierdoor kan het maaischema aangepast worden aan de zonopkomst en -ondergang. De nieuwe egelbescherming is eenvoudig in te schakelen via de Gardena Smart app. Andere standaard veiligheidsfuncties van de robotmaaiers zijn de botssensor en een automatische maaistop bij het optillen van het apparaat. Een pincode maakt diefstal zinloos.

Watergeefsysteem zonder stekker of kraan
Voor mensen die geen water of stroom hebben op hun balkon of terras introduceert Gardena een automatisch watergeefsysteem: aquaBloom. Dit volautomatische druppelsysteem werkt op zonne-energie, zonder stekker en zelfs zonder kraan. Door water uit een emmer, teil of een regenton te halen kunnen 20 planten voorzien worden van water. De set bestaat uit een basisunit met zonnepaneel, oplaadbare batterijen, pomp, waterslang en druppelaars.

Nieuwe sproeiers met diverse sproeipatronen.
De nieuwe zwenksproeiers voor gazons en voor borders zijn vorstbestendig en snel en makkelijk te plaatsen. Bereik, sproeibreedte en volumeregeling zijn traploos in te stellen. Gardena biedt drie versies: de Aqua, de AquaZoom en de AquaZoom Compact voor verschillende gazongroottes. De AquaZoom Compact is geschikt voor moestuinen en borders.