Op 6 november overleed Hans Steenman onverwacht. Steenman (83) startte in 1971 met Gamma.

Het afscheid heeft naar zijn wens in besloten kring plaatsgevonden.

Steenman was ridder in de Orde van Oranje-Nassau en was in onze sector bekend als oprichter van Gamma, en eigenlijk zelfs als 'Mister Doehetzelf'.  Want Steenman groeide op met de dhz-branche. Sterker nog, hij máákte de dhz-branche voor een belangrijk deel.

In MIX 2019-8 herpubliceren we het afscheidsinterview dat MIX in 1999 met Hans Steenman hield. Hij ging toen met pensioen als directeur van Intergamma dat destijds franchisegever was van Gamma in Nederland en België en van Karwei.

Een voorproefje uit dat interview: De aandeelhouders van Gamma (bouwmaterialenhandelaren) hadden niet de echte ambitie om te groeien, maar wilden gewoon ‘zo’n winkeltje’ bij al hun bouwmaterialenhandels. Het succes van de eerste Gamma (in Breda) bezorgde hem een geweldige binnenkomer bij collegahandelaren. Als een wervelwind ging het verhaal: “Heb je een loods vrij, dan maakt Steenman er goede handel van. Leuk geld verdienen, je hebt er geen omkijken naar en bent meteen van je consumentenprobleem verlost.” Zo kwam Gamma in een stroomversnelling. Nieuwe franchisers meldden zich in rap tempo aan en de ene na de andere nieuwe zaak ging open.