Ze zijn er maar druk mee in Enschede, met de mogelijke komst van een Hornbach. Tegenstanders vechten bij de Raad van state tegen het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de megabouwmarkt. En lokale vastgoedeigenaren bereiden zich voor op een vertrek van Praxis.

Overbewinkeling in DHZ, onaanvaardbare 'kaalslag' in het winkelaanbod in de stad en verkeersproblemen voorzien de tegenstanders. Tubantia noemt Praxis, Nettorama, Hubo, Karwei, Gamma en andere winkelbedrijven die vrezen voor hun voortbestaan.

Als Praxis vertrekt...

De gemeente ziet het allemaal niet zo somber in en houdt vast aan haar huidige vestigingsbeleid. Dat ondervond ook de eigenaar van het pand waar nu de grote Praxis is gevestigd. Hij sorteert al voor op het vertrek van deze bouwmarkt als Hornbach komt. "Praxis zal het pand verlaten als bouwmarkt Hornbach daar vlakbij een nieuwe bouwmarkt opent", zei een woordvoerder bij de Raad van State.
"Concrete plannen om te vertrekken, heeft Praxis nog niet. Maar het huurcontract met de eigenaar van het pand loopt over twee jaar af. Het is niet de verwachting dat Praxis dan nog een nieuw langdurig huurcontract afsluit. En een nieuwe bouwmarkt zal er in het pand niet komen als Hornbach daar ook zit."

Gemeente houdt vast aan binnenstad

Om zich voor te bereiden op de gevreesde komst van Hornbach en het mogelijk daaropvolgende vertrek van Praxis vroeg vastgoed-eigenaar Retailplan om er grootschalige detailhandel te mogen vestigen, zoals een campingshop, een elektronicawinkel of een sportzaak. Maar dat wil de gemeente niet. Mediamarkt, Perry Sport en Decathlon zijn volgens de gemeente enorme publiekstrekkers in de binnenstad. En daar profiteren ook andere winkels in de binnenstad van. Als zulke grote winkels verdwijnen naar terreinen buiten het centrum kan er leegstand ontstaan onder die andere winkels. Aldus RTV-oost.