Wat gebeurt er vanaf 1 maart in Keulen? Welke invloed heeft het Corona-virus op de Eisenwarenmesse?

Dat is de grote vraag rond de Eisenwarenmesse waar de helft van de exposanten uit China komt. Eerder deze maand werd een internationaal telecom-congres in Barcelona afgelast, maar ondertussen ging in Düsseldorf Europa's grootste retailbeurs EuroShop gewoon door.

Beurs gaat door

Eisenwarenmesse-organisatie Koelnmesse stuurde op 14 februari een e-mail rond waarin ze scheef de gezondheid van alle beursdeelnemers (exposanten en bezoekers) op de eerste plaats te stellen en de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Van afzeggen of aanpassen van de beurs is geen sprake, aldus Koelnmesse dat zich beroept op de inschatting van de Bundesregierung en de nationale en internationale gezondheidsorganisaties (zie bericht op Koelnmesse-website). WDR noemt in een radioreportage het aantal van 1.200 exposanten uit China op een totaal van 2.800. 

Komen de Chinezen?

De vraag is hoe de Eisenwarenmesse er straks uitziet. Welke gevolgen hebben de reisverboden binnen China op de aankomst van de Chinese delegaties? Volgens Koelnmesse hadden zich op 14 februari maar weinig Chinese en niet-Chinese exposanten afgezegd. Inmiddels namen A-merkfabrikanten als Gedore, De Wit Gardentools, Rothenberger en Wolfcraft toch het initiatief om hun Keulse beursdeelname te cancellen.

Edit 24 februari 11:30 uur: Afgelopen weekend zagen we nog enkele afmeldingen volgen. Batavia, Knipex en Wera maakten bekend niet naar de beurs te gaan. Tegelijkertijd namen Hyundai en Wiha stelling door aan te geven er zéker wel te zijn. Koelnmesse blijft bij het standpunt dat er geen reden is om de beurs af te zeggen en dat ze exztra maatregeln neemt rondom sanitair en handreinigingsmiddelen. Om nieuwe afzeggingen te spotten, Google'en wij regelmatig op Eisenwarenmessen + Absage.