Kredietbeoordelaar Moody's heeft Praxis-moeder Maxeda afgewaardeerd.

Eind maart waardeerde Moody's Maxeda af van 'B2-PD probability of default rating (PDR)' naar 'Caa1'. Tegelijkertijd waardeerde Moody's op dezelfde schaal 'the instrument rating' van de € 475 mln 'senior secured notes' af die Maxeda heeft uitstaan tot in 2022. Zie hier de integrale tekst van Moody's analyse van Maxeda.

Weak liquidity buffer

Citaat van de website van Moody's: 'The decision to downgrade Maxeda's ratings reflects Moody's expectations that the spread of the coronavirus will disrupt the company's operations and will further weaken the already weak liquidity buffer of the company" said Francesco Bozzano, Assistant Vice President and Moody's lead analyst on Maxeda.'

Ongekende combinatie van factoren

De snelle en breed uitwaaierende verspreiding van het coronavirus, de verslechterende wereldwijde economische verwachting, dalende olieprijzen en dalende beurskoersen creëren een ernstige schok in vele sectoren, regio's en markten, zegt Moody's. De combinatie van deze factoren hebben we nog nooit gezien. De retail is een van de sectoren die het meest duidelijk geraakt wordt, gezien de gevoligheid van consumentenbestedingen en consumentenvertrouwen.

Limited liquidity cushion

Ten aanzien van Maxeda stelt Moody's in het bijzonder: "De zwakte van Maxeda's credit-profile, de zwakke winstgevendheid en de afhankelijkheid van het winkelnetwerk hebben het bedrijf kwetsbaar gemaakt voor markt-sentiment in deze ongekende omstandigheden. De rating weerspiegelt de 'very stretched liquidity' van het bedrijf. Ondanks steunmaatregelen van d eoverheid kijkt Moody's bezorgd naar de kaspositie van Maxeda.  "A very limited liquidity cushion with only EUR 10 million of cash and cash equivalents and EUR 30 million available under its EUR 50 million committed RCF as of 3 November 2019."

Aflopende financiering

Verder verwacht Moody's een negatieve kasstroom in het eerste halfjaar van 2020. Bovendien verwachten de analisten dat het schomelende werkkapitaal vanwege de seizoensgevoeligheid nu onvoorspelbaar veel zou kunnen gaan 'swingen'. En dan komt daarbovenop nog de afloop van het 'senior revolving credit' in 2022. Dat betekent naar Moody's verwachting dat Maxeda de cashflow en 'notes' in 2022 zal moeten herinancieren met een potentieel zwak 2020-resultaat en een potentieel zwakke algemene economische stituatie. Wat Maxeda in dat kader te doen staat, is - volgens Moody's - het vergroten van de kasstroom en het verbeteren van de liquiditeit.

We vroegen Maxeda om commentaar op Moody's analyse, maar de moeder van Praxis en Brico onthield zich daarvan. 

Check ook het MIX-bericht Cash = King over de inperking van de voorraden door Maxeda en Intergamma.