Er is rumoer ontstaan binnen het PKVW over de toenadering die het anti-inbraak-keurmerk zoekt tot de bouwmarktsector.

Dit voorjaar kwam het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) in handen van KIWA. De overstap naar die nieuwe uitvoeringsinstantie leverde de aangesloten PKVW-bedrijven kennelijk al een hoop gedoe. Zij moesten een nieuwe accreditatie aanvragen. Ook het convenent dat het Politiekeurmerk sloot met de bouwmarkten was veel PKVW-bedrijven al helemaal een doorn in het oog.

Bouwmarkt-initiatief viel slecht

Beveiligingsnieuws schrijft daar het volgende over: "Heel belangrijk in het tegengaan van inbraken is gebruik van goed hang- en sluitwerk. Erkende PKVW-bedrijven doen dat natuurlijk wel, maar er zijn ook veel consumenten die zelf het bouwbeslag van hun woning willen veranderen.

PKVW's Susanne Schat: “Die gaan dan naar de bouwmarkt, zonder dat ze makkelijk kunnen zien wat goed en wat minder goed is. Daarom hebben we vorig jaar een convenant met de bouwmarkten afgesloten. Die maken nu middels borden en folders duidelijk voor de consument welke producten aan de PKVW-eisen voldoen. Op de een of andere manier viel dit initiatief echter slecht bij de traditionele PKVW-bedrijven. Die meenden dat wij als CCV hun handel aan de bouwmarkten overdroegen. Dat was natuurlijk niet zo en dat probeerden wij ook duidelijk te maken. De bouwmarkten promoten hun bedrijven juist door folders te verstrekken, waarin geadviseerd wordt om voor extra zekerheid en certificering een vakman in te schakelen. 49 procent van de consumenten monteert zelf hang- en sluitwerk. Die doelgroep kunnen we niet negeren.” Om het misverstand binnen de branche uit de wereld te helpen, nodigt het CCV een PKVW-bedrijf uit om zitting te nemen in de commissie die gaat over het convenant. “Die legt dan hopelijk aan zijn achterban uit hoe het in werkelijkheid zit”, aldus Schat."