Bauhaus-directeur Herwin Oost kan niet wachten tot de winkel in Den Hoorn opengaat. Al zullen ze de winkel tot het laatste moment finetunen. Tijdens de bouw zijn ze inmiddels de 10e versie van de tekening voorbij.

Met drie winkels is Bauhaus Nederland een speler in de lagere regionen van de 19 Bauhaus-landen. In Bulgarije hebben ze één winkel en een webshop, maar de andere landen zijn groter. Qua expansie heeft Bauhaus zeker stevige plannen voor ons land, maar Nederland is – samen met Duitsland – een van de lastigste landen qua bezwaarprocedures. “Is prima hoor”, zegt directeur Herwin Oost. “We leven in een democratie waar inspraak- en bezwaarprocedures belangrijk zijn. Maar ze vertragen wel enorm.” Zo kan het gebeuren dat Bauhaus in Nederland als eerste begon met plannen voor de winkel in Venlo terwijl in de praktijk de winkels in Groningen en Hengelo veel eerder opengingen. Oost: “In principe kan een gemeente in negen weken een vergunning verlenen. Maar dan krijg je de eerste bezwarenronde. In het gunstigste geval kan de gemeente die zelf van tafel halen en dan ga je snel naar de Raad van State en dan ben je al snel anderhalf of twee jaar onderweg.”

"Bauhaus Den Hoorn is straks geen kopie van Venlo, al is hij daar wel voor 80% op gebaseerd"

Nog steeds veel potentie

Maar zo’n traject kan ook wel vijf jaar duren. “De vestiging in Den Hoorn liep al toen ik in 2017 in Bunnik begon als directeur van Bauhaus Nederland.” Wil dat dan zeggen dat die winkel al drie jaar oud is voor hij überhaupt opengaat? “Nee, dat zou slecht zijn. De doos staat vast bij de vergunning. Binnen dat raamwerk van de gevelaanzichten en de beschikbare vloeroppervlakte, de verkoopvloeroppervlakte en de beschikbare vierkante meters ga je dan finetunen. Ik heb vorige week de nieuwste tekening voor Den Hoorn met onze hoofdinrichter voor Europa besproken. Dat is geen kopie van Venlo, al is hij daar wel voor 80% op gebaseerd. We hebben inmiddels meer dan 10 versies achter de rug maar blijven de indeling, routing, het aantal modules en het assortiment tot het laatste moment aanpassen.”

Terugtrekking? Onzin!

Vanaf de definitieve bouwvergunning verstreek er overigens opvallend veel tijd totdat Bauhaus de eerste paal sloeg in Den Hoorn. MIX suggereerde toen zelfs dat het wel eens zou kunnen zijn dat Bauhaus zich bedacht had. Over de locatie of misschien wel over Nederland in zijn geheel. “Dat was echt onzin”, roept Oost uit. “Het traject had zo lang geduurd en intussen was er in de bouwsector zo veel gebeurd dat we alle offertes moesten herzien om te garanderen dat we van een rendabele en realistische begroting uit konden gaan bij de bouw.”

Dit is een passage uit een groot Bauhaus-interview dat we in MIX 2020-8 publiceren. Check eerdere berichten over Bauhaus op MIXonline.