Gereedschapcentrum groeit zo hard dat het bedrijf voor het eind van volgende zomer overgaat naar een nieuw DC. Naar een groter DC dan dat van Isero, Destil, Toolnation en Toolstation.

Dat het hard gaat met Gereedschapcentrum, was al duidelijk. Voor de zoveelste keer een FD Gazelle op rij. Weer gestegen in de Twinkle100-ranglijst van grootste webshops. En nu groeit het bedrijf ook qua meters uit zijn jasje.

Bram Mutsaers startte HBL Online met Gereedschapcentrum vanaf zijn bank, samen met Luuk Schormans. Om de groei een zwengel te geven, stelden Mutsaers en Schormans twee jaar geleden John Wilson aan als CEO. De groeifocus ging toen op 'drie keer drie': een verdrievoudiging in drie jaar. Volledig op dat schema deden de beide oprichters eerder dit jaar een stap terug met de verkoop van een meerderheidsbelang aan Foreman Capital.

Drie keer zoveel m2's

Het bedrijf groeit momenteel zo hard dat een nieuw magazijn nodig is. Daarom verhuist het voor het eind van de zomer van 2021 naar een pand aan de Zevenheuvelenweg waar het met een kleine 14.000 m2 bijna drie keer zoveel ruimte krijgt als in het pand in de Jellinghausstraat dat het nog geen tweeënhalf jaar geleden opende.

Nu zegt dat aantal m2's niet alles, maar een kleine vergelijking vinden we toch wel aardig: het nieuwe DC van Isero telt ongeveer 13.000 m2 en gaat 12 meter de lucht in. Het DC van Toolstation in Bleiswijk telt 10.656 m2 bedrijfsruimte, 1.585 m2 mezzanine en 2.145 m2 kantoor. Toolnation bouwt een nieuw gebouw (kantoor én magazijn) van 13.000 m2*). En ook Sanitairwinkel nam onlangs 13.000 m2 in gebruik.

Op naar de € 75 mln

Gereedschapcentrum is en blijft de Nederlandse merknaam van de webshop (onderdeel van de bv HBL Online). In België, Frankrijk, Spanje en sinds vorige week ook Italië heet die Fixami. Onder die overkoepelende naam wordt nu de Europese expansie doorgezet. "Het doel is een groot deel daarvan te veroveren”, zegt directeur John Wilson. "Er is op de online-markt nog heel veel te winnen. We verwachten dit jaar te groeien van € 47 mln naar € 75 mln omzet", stelt hij.

-------

*) Aanvulling 4 november 2020: 

De directie van Toolnation reageerde met een aanvulling op onze vergelijking van het aantal DC-meters in dit bericht: "Wij beschikken sedert jaren over meerdere locaties van zowel magazijnen en kantoren. Onze nieuwbouw bij Maastricht Aachen Airport is een uitbreiding op het bestaande en we zullen geen locatie sluiten of opdoeken." Waarvan akte.

Naschrift van de redactie: Uiteraard heeft MIXpro nooit de suggestie willen wekken dat de genoemde DC-m2's alle meters van de genoemde organisaties coveren. Als we de m2's van alle vestigingen van Isero, van Destil of die van Toolstation op zouden tellen bij die DC-m2's, zou dat een heel ander plaatje geven. Ter referentie van de schaal van HBL Online hebben we louter DC-meters vergeleken. Niets meer en niets minder.