“Het is belangrijk dat jij beslist, vanuit jouw visie.” Voor MIX gaat Frank Heus – op persoonlijke titel – op zoek naar de WOW-factor. Naar mensen of bedrijven waar dhz-retail en -industrie iets van kan opsteken. Dit keer spreekt hij Mario Been, ex-voetballer, ex-trainer/coach en tegenwoordig analist bij FOX.

Wij kennen elkaar al wat langer en ik hoef geen coach tegen jou te zeggen. Maar de mensen van de nieuwe generatie kennen jou misschien niet. Kun jij iets vertellen over wie jij bent, wat je hebt gedaan en wat je nu allemaal doet?

Ik ben Mario Been, bijna 57 jaar, ben al 35 jaar getrouwd met Astrid en heb 2 kinderen Gianluca (30) en Jamie (26) en een heerlijke kleinzoon van 3 jaar.

In mijn actieve voetbal- en coachverleden heb ik gespeeld bij Feyenoord, Pisa (Italië), Roda JC, Heerenveen en Wacker Innsbruck (Oostenrijk). Helaas sloot ik mijn carrière op jonge leeftijd af bij Excelsior.

Ik heb jeugd-EK’s en -WK’s gespeeld en mijn Oranje hoogtepunt was een interland in ‘het grote Oranje’ tegen Oostenrijk in 1984.

Na mijn actieve carrière ben ik begonnen bij Excelsior. Vervolgens heb ik als assistent met Feyenoord de UEFA-cup gewonnen, werden we met Excelsior kampioen van de eerste divisie, haalden we met NEC Europees voetbal. Als hoofdtrainer van Feyenoord speelden we de bekerfinale maar leden we ook de schandelijke 10-0 nederlaag bij PSV. Daarna speelden we bij Genk (België) Champions League en wonnen we de Belgische beker. Met Dick Advocaat werkte ik bij Fenerbahçe (Turkije) en op het laatst trainde ik Apoel Nicosia (Cyprus). Nu ben ik al ruim 2 seizoenen analist bij Fox.

De wereld zal nooit meer zijn als voorheen met COVID-19. Gelukkig wordt er nu weer gesport en gevoetbald en zien vele mensen ook weer jou als analist bij FOX. Hoe is het voor jou, maar ook voor de voetballers in Nederland, dat zij zonder hun fans spelen?

Ik ben blij ben dat het voetbal door kan gaan, omdat het heel veel mensen enorm veel plezier geeft. Wel is het in het stadion een trieste bedoening zonder publiek. Kun je nagaan hoe het voor de spelers is en de clubs die het moeten hebben van de steun van hun fans tijdens thuiswedstrijden. Nu moeten motivatie en inspiratie geheel uit henzelf komen.

Wij hebben samen wel eens een presentatie gedaan voor het bedrijfsleven waar jij ‘gewoon Mario’ was en ik de ‘Jan-Joost van Gangelen’. Daar merkte ik dat ondernemers graag willen horen hoe je de jonge generatie motiveert en stimuleert. Hoe deed jij dit met jouw spelers bij NEC en Genk?

Zoals je weet moet de motivatie altijd uit de persoon zelf komen maar de manier van inspireren haalde ik gewoon uit de tijd toen ik voetbalde. ‘Hoe wilde ik nou zelf benaderd worden door mijn coach?’ Vandaaruit ben ik gaan coachen. Ik coachte vanuit het PIT principe: Plezier, Instelling en Team.

Plezier omdat je iets leuk moet vinden om te doen, spelen met een lach op je gezicht, een goede instelling, jezelf 100% geven en spelen in dienst van het Team. Waarbij natuurlijk ruimte moet zijn om je als individu te onderscheiden. En hoe leuk is het dan om met mindere teams/spelers (Excelsior en NEC) meer dan het maximale eruit te halen. Dat is echt WOW en geeft extra energie.

Wow Mario! Managers uit het bedrijfsleven zouden misschien eens in de kleedkamer mee moeten kijken? Of kun je eens wat tips geven?

Leidinggeven of coachen – in het voetbal én in het bedrijfsleven – is een ervarings-vak. Door het veel te doen en te leren van je fouten, zal je zien dat je er steeds beter in wordt. Tevens moet je heel dicht bij jezelf blijven, het simpel houden en vooral geen rol gaan spelen, want daar prikken werknemers en spelers snel doorheen. Eén van de belangrijkste dingen vind ik eerlijkheid. Dit wordt door spelers maar ook in het bedrijfsleven enorm gewaardeerd en is ook mijn kracht.

Als één van de eerste spelers maakte jij de overstap naar Italië. En ook als (assistent-) coach werkte je in het buitenland. Hoe heb jij de verschillende buitenlandse avonturen beleefd?

Werken in het buitenland is inderdaad spannend, omdat je te maken krijgt met andere culturen en gewoontes. Wanneer ik naar een ander land ging, liet ik mij altijd goed informeren door mensen die daar al eens gewerkt hadden. Tevens kan de taal lastig zijn. Ik heb toen ik naar Italië ging meteen een cursus Italiaans gedaan om mijzelf in ieder geval een beetje verstaanbaar te maken. In de andere landen was Duits en Engels geen probleem omdat ik die talen vrij aardig onder de knie had. Verder geldt in het buitenland hetzelfde als in Nederland, sta voor wie je bent en wat je visie is in totaliteit.

Voetbal en het bedrijfsleven hebben extreem veel dingen gemeen. Als je achterstaat, wat doe je dan in de rust? Wat adviseer jij managers om op zo’n moment van bezinning aan het team mee te geven?

Bij teleurstelling of problemen is het belangrijk dat je niet regeert vanuit emotie maar rationeel kunt aangeven wat er fout gaat en wat er moet gebeuren om weer terug te komen in de wedstrijd. Dan moet je soms ook beslissingen nemen om het tij te keren. Iemand eens goed de les lezen of zelfs een wissel, of spelers terugzetten naar een tweede elftal als ze niet doen zoals jij het wilt, zijn belangrijke dingen die je moet doen. Belangrijk is dat jij een beslissing neemt waarvan jij denkt dat het de juiste is. Wederom: blijf dicht bij jezelf en laat je niet leiden door emotie.

Mario, jij bent een geweldige voetballer geweest, hebt successen behaald met coachen en doet het goed als analyticus bij Fox. Jullie zoon heeft een heerlijk restaurant en soms breng jij in de avonduren de maaltijden rond. Volgens mij is dat de combi van ‘niet-lullen-maar-poetsen’ en de WOW-factor als klanten de deur opendoen?

Ik denk dat je dat van thuis meekrijgt. Ik ben de zoon van een havenarbeider en heb gezien wat er nodig was om een gezin te kunnen onderhouden. Iets extra’s kon alleen als mijn vader overwerkte. Met dat in mijn achterhoofd, is het voor mij vanzelfsprekend om mijn zoon met bezorgen te helpen. Dan zie je inderdaad die letterlijke en figuurlijke WOW-factor bij klanten op hun gezicht wanneer ik aanbelde met een heerlijke Tapasbox.

Als jij 2 maanden in de dhz-business zou mogen werken, wat zou jij willen veranderen bij de retailers en/of bij de fabrikanten als het gaat om personeel en de motivatie van die bedrijven om resultaat te halen. Hoe zou jij die coachen?

Probeer een prettige werksituatie te creëren (plezier), probeer targets met elkaar neer te zetten met misschien wel met een bonus in het verschiet (instelling) en doe het met elkaar (team).

Tenslotte, jij bent het voorbeeld dat je alles kan bereiken als je er maar hard genoeg voor vecht met het talent wat je in je hebt. Wat zou jij mee willen geven als tip in deze periode?

Geloof in jezelf en durf te dromen!

--------

WOW-factor

Frank Heus heeft een succesvol track-record in dhz-industrie. Wie Heus kent, kent zijn drive en zijn enthousiasme. Voor MIX gaat hij – op strikt persoonlijke titel – op zoek naar de WOW-factor. Dit keer spreekt hij ex-voetballer en voetbaltrainer Mario Been.

Heus: “Mario heeft een geweldige loopbaan gehad als voetballer, coach, analist en niet te vergeten als assistent van Dick Advocaat en Leo Beenhakker. Mario weet hoe je jonge mensen moet coachen en hoe je doelstellingen haalt in 90 minuten. Ik ben blij dat Mario even tijd heeft vrijgemaakt om MIX een kijkje te geven in de wereld waar heel Nederland een mening over heeft.

* De foto is pre-Corona genomen.