Roof Top Stick Mineral_2.png

“Nog meer conceptueel denken bij dakdichting en vochtbestrijding”

Aquaplan biedt kwalitatieve producten voor het verbeteren en beschermen van huis en tuin. Vochtproblemen, dakbedekking en isolatie zijn de belangrijkste productgroepen voor het bedrijf dat deel uitmaakt van de Canadese IKO-group. In deze Close Up zoomt MIX in op de productontwikkelingen en de trends die daarbij meespelen.

“Bij IKO is er een evolutie gaande waarbij we nog meer conceptueel gaan denken”, zegt Bart Volders, R&D Manager. “Daarbij zetten we steeds meer in op research en hergebruik, waarbij we nog meer vanuit de gebruikerswensen producten ontwikkelen.” Recentelijk introduceerde Aquaplan nieuwe dakproducten voor de dhz-er, waarbij tegelijkertijd een rebranding is doorgevoerd. “Voor dhz-ers staat gemak voorop om zelfklevende dakbedekking aan te kunnen brengen, want een dak branden is voor hun niet altijd even gemakkelijk. Naast gebruiksgemak streven we naar minder afval, dat doen we nu bijvoorbeeld al door EPDM op maat aan te bieden en voor vloeibare producten metalen verpakkingen te gebruiken die 100% herbruikbaar zijn.”

Concreet betekent de focus op duurzaamheid voor de research­inspanningen van IKO dat ze meer producten zonder solvent en meer watergebaseerd gaan ontwikkelen. Volders verduidelijkt: “Historisch gezien zijn liquide bitumencoatings gesolventeerd en daarmee niet duurzaam. Tegelijkertijd blijven we ons bij alle ontwikkelingen focussen op een kwalitatieve en betrouwbare waterdichting. Dat is de belangrijkste voorwaarde bij onze producten.”

Bitumen en duurzaamheid

“Bij bitumencoatings zijn we ook bezig om deze solventvrij of waterbased te krijgen. Dat klinkt tegenstrijdig, omdat je water gebruikt als solvent. Dat water verdampt en je houdt alleen bitumen over met dezelfde waterdichtingseigenschappen als solventhoudende producten. Voor onze coatings willen we dat deze zo min mogelijk labeling hebben. Consumenten vragen steeds meer naar minder schadelijke producten, waarbij we uiteraard ook kijken naar wetgeving.”

De IKO-Group heeft wereldwijd meer dan dertig fabrieken en bitumen voor dakbedekking vormen daarbij hun core-business. “Wist je dat het gebruik van natuurlijk bitumen voor waterdichting al ruim 4.000 jaar oud is?”, zegt Volders. “Het werd al opgegraven door de Egyptenaren die het gebruikten om hun schepen waterdicht te maken. Was bitumen vroeger een bijproduct van de olieproductie, nu wordt het on-purpose geproduceerd. Voor ons is het een topmateriaal voor dakbedekking of waterdichting dankzij de uitstekende eigenschappen. Bovendien is het product niet gevaarlijk of schadelijk en kan het hergebruikt worden.”

“Kijk je naar de circulaire economie, dan gaat dat hard in Nederland. Alles wat vandaag de dag aan bitumen verwerkt wordt, kan straks volledig gerecycled worden. Maar bitumen dakbedekkingen van 25 jaar of ouder zijn niet herbruikbaar, deze kunnen gevaarlijke stoffen zoals teer bevatten. Dat is problematisch. In de Benelux hebben we de de ProBitumen vereniging, waarbij we met verschillende bedrijven bekijken we hoe we duurzaamheid op sectorniveau kunnen organiseren. Het groene aspect is belangrijk bij bitumineuze dakbedekkingen, maar ook voor onze PIR-isolatie die door zijn gehalte aan gerecycleerde PET en door zijn uitstekende eigenschappen de top is in isolatie.”

Investeren in research

Het IKO Research Centre Antwerp is het expertise center voor waterdichting voor de hele EU-groep. Volders legt uit dat de IKO-group sterk is in het professionele segment. “Daar liggen de eisen hoog en zijn de normeringen streng. Voor het foutloos toepassen van onze professionele producten is het volgen van trainingen aan te bevelen. Onze producten voor dhz voldoen aan gelijkwaardige eisen, maar daar is het gemakkelijk kunnen aanbrengen een belangrijke voorwaarde. De producten hebben een groot applicatiegebied, denk bijvoorbeeld aan coaten, dichtmaken of lijmen. Simpel gezegd moeten alle dhz-producten zeer gemakkelijk toe te passen zijn.”

Bij IKO willen ze zich onderscheiden met R&D, daarvoor werd het aantal medewerkers met 50% uitgebreid. Volgens Volders bestaat R&D voor 70 tot 80% uit productontwikkeling en het ontwikkelen van nieuwe technologiën. “Dat laatste is vooral hard werken, slechts 10% van ons werk is inspiratie. Research is dan ook geen wondermiddel, met een eureka moment. Je kunt wel een idee hebben, maar om het te uit te werken tot een volwaardige oplossing kost veel tijd en werk. Je moet daarbij met falen om kunnen gaan, het positieve daarvan is dat elke poging ons weer nieuwe kennis geeft. Het is belangrijk wat je daar achteraf mee doet.”

Solventvrije en waterbased oplossingen

Op de R&D-afdeling werken ze aan nieuwe technologieën. Dit doen ze vanuit een strategische visie, waarbij gewerkt wordt met een 3- tot 5-jarenplan. Volders: “Dat betekent dat we dit jaar de innovaties van de jaren 2016-2020 uitbrengen. Solventvrije coatings komen nu op de markt en er zitten nog een paar innovaties in de pijplijn. Bij alle research activiteiten focussen we ons op de domeinen waar we grondige kennis van hebben. Wij willen geen generalist zijn, maar de specialist in dak- en waterdichting. Dit is een van de moeilijkste aspecten in de bouw.”

“Zo’n 90% van onze projecten gaat over solventvrije en waterbased oplossingen. Daarvoor maken we specifieke programma’s, waarbij elk product dat wij ontwikkelen aan vier targets moet voldoen: de mechanische eigenschappen, de applicatie eigenschappen, de shelflife - ofwel de houdbaarheid - en de levensduur. Die moeten allemaal in orde zijn. Aan de applicatie-eigenschappen besteden we de meeste tijd, daarvoor bezoeken we ook applicateurs. Ook beschikken we over een applicatie center, waar we testen kunnen doen.” Gezien het belang van de applicatie is er dit jaar dan ook een splinternieuw IKO experience center geopend waar een specialistisch team kijkt naar de applicatie. “Dat zijn ervaren dakdekkers die al minstens twintig jaar in het vak zitten.”

Verschillende behoeften per land bij dakbedekking

Volders ziet verschillen tussen landen, waarbij ieder land zijn eigen manier heeft en waarbij de normering verschilt. “De Europese Unie is daar nog ver weg. Neem Frankrijk, dat zweert nog steeds bij gesolventeerde producten, terwijl er evenwaardige producten zijn. Zuiderse landen gaan meer en meer hun daken wit schilderen. In de Benelux zijn ze niet bezig om daken wit te schilderen, maar in de professionele handel verkopen we wel witte dakbedekking, een andere benadering dus.”

“Vanwege de klimaatverandering moeten de daken in meer en meer steden groen of wit zijn. In steden is het namelijk altijd een paar graden warmer dan op het platteland. Bij witte daken is de temperatuur 40 tot 50 graden, bij zwarte daken kan het 100 graden of meer worden. Dat is iets waar we rekening mee houden. In Nederland speelt buffering van water een rol, dit wordt belangrijker omdat er meer intense buien zijn. Groene daken zijn daarvoor een oplossing, zij geven traag water af. Een voorwaarde is dat de constructie dat aankan. Daarnaast moeten sommige daken geschikt zijn voor grijswater recycling. Daarbij moeten wij ervoor zorgen dat er geen stoffen uitlopen die schadelijk zijn. Het is ook daarom dat bitumen zo’n mooi product is, want er komt niets mee uit het materiaal.”

Aquaplan, Antwerpen, +32 (0)3 248 30 00, www.aquaplan.com, info@aquaplan.com

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

  • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
  • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
  • Reageren op artikelen
Word abonnee