Met een zeer uitgebreide set noviteiten is Gardena helemaal klaar voor het nieuwe tuinseizoen. Als dealer kun je je klanten onder andere verblijden met betere basics als slang-roll-ups en snoeischaren, uitgebreidere smart- en connected producten en een compleet nieuwe set lifestyle-producten.

De Roll-Ups slangenboxen kregen een nieuw en ronder design. De basis is antraciet en de turquoise rand kan naar keuze ook in wit. Zo maken 7 modellen ieder in 2 kleuren samen een nieuwe serie van 14. De kleinere modellen (15 en 20 meter) krijgen een nieuwe wandbeugel zonder het bekende stangetje. Daardoor zijn ze stabieler en kunnen 360 graden ronddraaien. Dan zijn er nog drie grotere modellen (25, 30 en 35 meter) – voortaan zonder handvat – en twee grondmodellen op een spies die je bijvoorbeeld makkelijk kunt koppelen aan een pipeline. Alle Roll-ups zijn voortaan vorstbestendig en kunnen dus 365 dagen per jaar buiten blijven. Ze hebben een geleider met rem voor het oprollen en je kunt de slang iedere 25 centimeter stopzetten.

Bluetooth

Automatisch tuinieren is een belangrijk concept bij Gardena. Daar maken de sensoren een belangrijk onderdeel van uit. Ze hebben een nieuw design en doen perfect wat ze moeten doen: vochtigheid meten. Als het vochtig genoeg is, kun je namelijk een sproeibeurt overslaan. Dat sluit weer aan bij het water­besparings-thema van Gardena. De sensoren werken via een 10-meter-kabel samen met alle Gardena sproeicomputers. Ook met de 2.000.000 computers die Gardena in de afgelopen decennia al verkocht.

Qua Smart-gardening rust Gardena veel apparaten uit met de nieuwe bluetooth-verbinding. Die is goedkoper dan het Smart-systeem en biedt weer andere mogelijkheden. Hij werkt binnen 10 meter en is uiteraard te bedienen met een nieuwe Gardena bluetooth app. Die gaat zijn diensten bewijzen naast de bestaande Gardena smart system app. In dit concept vinden we de Watercontrol waarmee je de kraan kunt bedienen vanuit de app, met tot 3 schema’s per dag. Uiteraard kun je hem handmatig overrulen met een handige knop. Kostentechnisch valt dit product tussen de Select en Master-producten.

Ook handig zijn de kleppen voor in het beregeningssysteem die voorheen 24V-bedraad werkten en nu via bluetooth met dezelfde app bediend kunnen worden.

Robotmaaiers

Op maaigebied is en blijft Gardena nummer-1 op robotgebied. Een robotmaaier is een complexe aankoop, met keuze uit een uitgebreide range, waar veel emotie bij komt kijken. De Sileno is de ‘robot that thinks like a human’ zeggen ze trots. Tot 2.000 m2 is die prima geschikt. Voor kleinere gazons is er nu een Sileno-minimo. Een compacte robotmaaier voor 250 m2 tot 500 m2. De instapper voor de kleinere tuin, zonder display, maar wél met bluetooth-bediening via de app én geschikt voor nauwere doorgangen. De City- en Life-robotmaaiers krijgen nu ook bluetooth en ‘lopen’ bovendien in het Smart-systeem.

Over Smart gesproken: de Smart-sensor kan nu ook ín het gazon. Daardoor kan de maaier er overheen rijden. Voordeel: de prijs is lager, daardoor kunnen klanten makkelijker twee of meer sensoren installeren. Bijvoorbeeld één in de zon, de ander in de schaduw.

Vuil- en schoonwaterpompen

Ook op pompengebied zet Gardena de markt in beweging. Er zijn nieuwe modellen schoonwaterpompen, vuilwaterpompen en zelfs een combi-pomp voor vuil én schoon water. Een leuke features is de Aquasensor. Die liet je voorheen de afzuighoogte met schuifjes bepalen en doet dat nu via een gebruiksvriendelijk touchscreen. Verder zit de afvoer bij de nieuwe modellen aan de zijkant waar je de pomp makkelijk aan- en afkoppelt aan een tule aan de slang. Qua slang is er een nieuwe – plat – model, dat gebaseerd is op een brandweerslang. Sterk, 12 jaar garantie, iuv-bestendig, duims of 2-duims, voor veel volume in combinatie met de compacte opbergmogelijkheid. Zwart op de rol, naar wens op lengte te snijden, of in turquoise als complete kant-en-klaar-set.

Uitwisselbare accu’s

Ander opzienbarend nieuws is de alliantie Power4all die Gardena aangegaan is met premium-merken als Bosch, Gloria, Wagner. De 18V-accu’s van al deze merken passen op al hun machines en zijn onderling uitwisselbaar. Dat maakt dat je niet bij iedere pomp, handymower, trimmer, bladblazer, stokzaag en heggenschaar een eigen accu hoeft te kopen. Losse body’s worden voor de consument bereikbaarder en het scheelt veel accu’s met bijbehorende milieubelasting. Gardena-accu’s zijn er in 2,0, 2,5 en 4,0 Ah. Op de machines zit een led-indicator waarmee kan worden afgelezen wat de laadspanning is. Ze zijn zowel met een gewone lader als met een snellader te vullen.

Als we het toch over water en elektrisch tuingereedschap hebben, is de AquaClean van Gardena eigenlijk een heel logisch apparaat. Het is een compacte 18V-hogedrukreiniger die je met een slang op de kraan aansluit maar waarmee je ook uit een jerrycan of een vijver kunt spuiten. Deze reiniger komt met nozzles van diverse graden-hoeken en is er in drie sterktes: van 9 tot 25 bar.

Handgereedschap

Gardena zou Gardena niet zijn, als het merk niet ook iets wist te verbeteren aan het hand-tuingereedschap. Zo is er een nieuwe onkruidwieder die een krabber en hark – eventueel ook met een borstel – combineert in één slim gereedschap. Via het combi-systeem op steel of met een handvatje.

Maar hét gereedschap voor Gardena is toch wel het snoeigereedschap. In die categorie is de nieuwe Expert-Cut de schaar voor de specialist die veel en fijn snoeiwerk doet. De schaar kan in twee standen open, heeft nóg hardere messen, een mooi compact formaat dat toch ook goed in de grotere handen ligt.

Over handen gesproken: daarvoor heeft Gardena een heel nieuwe range van tuinhandschoenen die allemaal van stevig en duurzaam textiel zijn en stuk voor stuk duim- en wijsvingertips hebben waar je je smartphone mee kunt bedienen. De basis-, populair- en werkhandschoenen zijn er in diverse maten en er zijn zelfs langere rozenhandschoenen.

Drukspuiten en Lifestyle

Dan hebben we nog de drukspuiten. Die range loopt van de softsprayer in een flesje en de drukspuiten van 0,75, 1,0 en 1,0 liter met accu, via het meest verkochte 7 liter-model – al dan niet op accu – tot en met de 12-liter rugspuit. Allemaal hebben ze een separaat vultuitje zodat niet steeds de hele kop eraf hoeft. De grotere modellen hebben een telescopische lans met een verstelbare nozzle.

Helemaal nieuw voor Gardena is een set lifestyle-elementen voor in de tuin. Basis is een mooie larikshouten-steel (FSC) waarop je met het combi-systeem een plantenschaal, een regenmeter, een insectenhotel, vogelvoederbak of een mooie fakkel klikt. Stuk voor stuk stijlvolle elementen die passen in de moderne tuin, met de kwaliteit die de tuinbezitter kent van Gardena.

Gardena, Almere, 036.521.00.11, www.gardena.nl, info@gardena.nl