Hoe vind je de beste oplossing voor een isolatievraag bij renovatie of na-isoleren? Of door op een duurzame manier te isoleren, bijvoorbeeld met CO2-neutrale isolatie? Daarvoor biedt BZW Holland innovatieve isolatieproducten en voorzien ze hun klanten én eindklanten van advies.

Het jonge bedrijf heeft de ambitie om een landelijke speler te worden voor de bouwmaterialen groothandel en de prefabindustrie voor dunne en duurzame isolatiematerialen. Ze bieden daarvoor twee merken isolatie van een hoogwaardige kwaliteit, die zeer goede thermische waarden hebben. De innovatieve duurzame Gramitherm isolatiepanelen zijn gemaakt van plantenvezels en zijn geschikt als biobased isolatiemateriaal voor de (binnenzijde) van een dak, vloer en tussenwanden. Met het dunne ATI isolatiefolie richten ze zich nadrukkelijk op de renovatiemarkt en projecten met na-isolatie, zoals monumentale panden of panden met een dubbele luchtspouw. Doordat ATI een zeer dunne isolatiefolie is, is het ideaal om toe te passen bij een bestaande, beperkte ruimte.

“ATI isolatie is een innovatieve en doeltreffende isolatie die voor een belangrijk deel isoleert op basis van reflectie. Bij traditionele, dikke isolatie wordt de warmtestroom slechts beperkt door de dikte van het materiaal”, zegt accountmanager Jan Kooiman. “Bij ATI weerkaatst de reflecterende ‘barrière’ van de isolatiefolie koud naar koud en warm naar warm, met optimaal warmtebehoud als duurzaam resultaat. ATI isolatie garandeert namelijk een stabiele bescherming én binnentemperatuur in afgesloten ruimtes, ongeacht de schommelingen van de buitentemperatuur.” Kooiman plaatst daarbij een belangrijke kanttekening: “De standaard rekenmethode die gebruikt wordt voor het bepalen van de isolatiewaarde houdt weinig rekening met reflectie. Daardoor scoren de ATI isolatiefolies minder goed met deze methode dan dat de isolatiewaarde daadwerkelijk is. Neem ATI Pro bijvoorbeeld, dat heeft een vergelijkingswaarde van 6. De vergelijkingswaarde laat zien hoeveel energie isolatiemateriaal doorlaat. Vergelijk je ATI Pro op die manier met traditionele minerale wol, dan is de conclusie dat ATI Pro dezelfde hoeveelheid energie doorlaat als traditionele isolatie van 24 cm met een isolatiewaarde van 6.”

Eigenschappen ATI isolatie

  • Ruimtebesparing: gemiddelde dikte vanaf 12 mm
  • Energiebesparing: warmte- en koudereflecterend
  • Gebruiksgemak: gemakkelijk en snel
  • Eenvoudig bewerkbaar
  • Stofvrij

Eenvoudig energie besparen

“ATI wordt geproduceerd in Frankrijk en wij hebben exclusiviteit voor de verkoop in Nederland”, legt Kooiman uit. “Ze leveren aan veel landen, hebben meerdere productlijnen en een eigen R&D-afdeling. Hun producten voldoen aan de overkoepelende normen die we in Nederland hebben, we laten de folie ook in ons land keuren. We laten momenteel verschillende constructies berekenen, zodat wij voor de woningbouwcoöperaties ook de benodigde keurmerken hebben. Dat is namelijk een interessante markt naast die van particulieren.” Regelmatig heeft BZW Holland overleg in met de producent over specifieke ontwikkelingen. “We hebben goede, intensieve contacten met ze. Kennis van dunne, meerlaagse folies is belangrijk, we besteden veel tijd en aandacht om de voordelen en de toepassingen bij klanten en eindklanten te bespreken. Het doel van deze producten is om een eenvoudige manier energie te besparen, waarbij de vorm van een huis hetzelfde blijft of zonder dat een dak omhoog moet.”

Gramitherm isolatiepanelen uit grasvezel

De Gramitherm isolatiepanelen zijn heel geschikt als biobased isolatiemateriaal voor de (binnenzijde) dak, vloer en tussenwanden. Daarmee is het een ideaal product voor circulaire bouwers en de prefabindustrie. Vaak zit BZW Holland met architecten om tafel om de mogelijkheden te bespreken. “Natuurlijk zijn er meerdere circulaire isolatiematerialen op de markt, zoals houtwol en hennep. Maar het unieke van Gramitherm is dat grasvezel voorheen werd verbrand en nu als grondstof voor isolatie wordt gebruikt. Daarvoor trekt een raffinagebedrijf de vezel leeg, laat deze drogen en daarvan wordt er in een fabriek in België isolatie van gemaakt. Dit gebeurt met hulp van Zwitserse technologie. Van de stoffen die eruit worden gehaald, willen ze straks meststoffen gaan maken, prachtig toch? Het doel is local for local, nu gaat dat nog niet omdat de fabriek in België staat. Maar het langetermijndoel is dat ze bij voldoende vraag ook in Nederland een fabriek gaan openen”, legt Kooiman uit.

Al meer dan 75 dealers

Bij BZW Holland zijn ze enthousiast over hun twee producten en hun enthousiasme willen ze overbrengen bij de bouwgroothandel. “Die maken op hun beurt hun klanten ook enthousiast, dat zien we terug bij de ruim 75 dealers die we inmiddels hebben. We helpen ze door advies te geven over de toepassingen, daar is behoefte aan omdat het nog een vrij onbekend product is. Ook met trainingen delen we onze kennis en we bieden een monsterpakket, waarin we een brochure, monsters en een voorbeeld van een stukje dak aanbieden. Die laatste staat overigens ook bij onze dealers in de showroom of winkel. De beschikbaarheid van de producten is goed, vandaag bestellen betekent morgen leveren. Met de dunne ATI isolatiefolie en de grasisolatiepanelen van Gramitherm creëer je als groothandel nieuwe kansen in de markt voor slimme en duurzame isolatieoplossingen.”

Drie varianten ATI isolatiemateriaal

1. ATI PRO is een multilaag isolatiefolie met een damp-open eigenschap met een Rd (m2 k/w) van 3,3. Door de dampopen eigenschap kan het folie goed tegen buitengevels gebruikt worden. Daarnaast kan de folie ook direct op het dakbeschot geplaatst worden en is daarmee ideaal voor gebruik bij renovatie en na-isoleren, zoals bij monumentale panden.

2. ATI 150+ is een damdichte bubbelfolie met een Rd van 2,5. Deze dunne isolatiefolie heeft een zuivere aluminiumlaag aan twee zijden voor de perfecte geleiding van warmte en koud. Deze folie is geschikt bij na-isoleren van locaties met een dubbele luchtspouw, bijvoorbeeld bij garages, voorzetwanden, zolders en vloeren.

3. ATI PRO BARDAGE is een dampdichte isolatiefolie en heeft een Rd van 3,54. Volgens berekeningen van Bureau Nieman loopt dit op naar Rc (m2 k/w) 4,54 wanneer het gebruikt wordt aan de binnenzijde van een bestaand dakbeschot zonder spouw. Het is een hydrofoob en rotbestendig product en het trekt geen ongedierte aan. Deze dunne isolatiefolie is vooral geschikt voor het isoleren van buiten- en binnenmuren, de binnenkant van dakbeschot en voor vloeren met direct hierop aangebracht een afzonderlijke externe afwerking. Kortom: voor alle facetten van een woning of een gebouw.

Eigenschappen Gramitherm grasvezelpanelen

De grasvezelpanelen van Gramitherm zijn een CO2-neutrale isolatie en bieden een thermische waarde van 1700 J/kg3.

  • Vochtregulatie voor een aangenamer woonklimaat
  • Uitstekende warmte isolatie (λd = 0,040W/m.K)
  • Geen irritaties of jeuk bij installatie
  • 100% recyclebaar materiaal

BZW Holland, Buurmalsen, +31 (0)345 - 74 54 87, www.bzwholland.nl, info@bzwholland.nl