Buckbootz: onder die nieuwe merknaam worden alle producten van Buckler Boots voortaan op de markt gebracht. Medeverantwoordelijk voor deze transitie is de Buckbootz BBZ6000 die in 2008 werd geïntroduceerd. “Een bijzonder populaire veiligheidslaars die ervoor heeft gezorgd dat Buckbootz een veelgebruikte online zoekterm is geworden. Bovendien bekt het lekker dus we hebben besloten onze merknaam nu aan te passen”, zegt Bas van den Beukel, managing director van Buckler Boots.

Hoewel de merknaam verandert, blijft de bedrijfsnaam Buckler Boots. “We zijn een bekend familiebedrijf, in 1998 gestart door twee Schotten. Sinds 2008 zijn wij in Nederland actief en we hebben in China ook nog een kantoor. Wij bedienen vanuit Oisterwijk het Europese vasteland en in Schotland zijn ze verantwoordelijk voor de UK-markt”, aldus Van den Beukel.

Comfort en veiligheid

Vanaf het eerste moment richt Buckler Boots zich op de ontwikkeling van veiligheidsschoeisel. “Daarbij heeft de combinatie van comfort en veiligheid altijd centraal gestaan. Pasvorm, materiaalgebruik en gewicht aan de ene kant en beveiliging van de neus en zool aan de andere kant”, zegt Van den Beukel.

Een belangrijke ontwikkeling hierin is de introductie van de eerste rubber-neopreen veiligheidslaars BBZ6000 in 2008. “Dat was destijds de introductie van een revolutionair product. Lichtgewicht materialen en een groot draagcomfort met een goed sluitende pasvorm, gecombineerd met een hoge veiligheids­specificatie. Een groot verschil met de andere kunststof veiligheidslaarzen die op de markt waren.”

Nieuwe generatie

Met de Buckbootz BBZ8000 introduceert Buckler Boots nu de opvolger van deze succesvolle veiligheidslaars. Van den Beukel: “Onze nieuwe S5 rubber-neopreen laars BBZ8000 met ingebouwde EN gecertificeerde enkelbescherming is een keerpunt op het gebied van waterdichte veiligheidslaarzen. Deze laars is de meest volledig gespecificeerde rubber-neopreen veiligheidslaars op de markt.”

Behalve voorzien van een lichtgewicht beschermneus, een antipenetratie tussenzool en rondom high visibility accenten die tot wel 100 meter reflecteren, is de laars antistatisch. “Bovendien is de zool van deze veiligheidslaars olie- en hittebestendig. De zool kan een temperatuur tot 300 graden voor een periode van 60 seconden weerstaan. En op een ondergrond van 150 graden kun je tot wel 30 minuten werken. Dat maakt de BBZ8000 uitermate geschikt voor asfalteringswerkzaamheden want asfalt wordt op een temperatuur van 150 graden verwerkt.”

Enkelbescherming

Binnen de markt van veiligheidsschoeisel bestaat enkelbescherming al langer, maar met de BBZ8000 heeft Buckler Boots een primeur. “Het is de eerste rubber-neopreen veiligheidslaars met EN AN enkelbescherming. Daarmee voorzien we in een behoefte op de markt”, zegt Van den Beukel.

AN gecertificeerde enkelbescherming is niet hetzelfde als enkelsupport. “Onze BBZ8000 bereikt beiden overigens. De enkelbescherming is dusdanig geplaatst dat er een goede fit ontstaat rondom de enkels én zorgt er daardoor voor dat de laars goed blijft zitten. AN certificering vereist een impact kracht van 10J en een beschermd oppervlak van 6 cm bij maat 43. Wij hebben uitgebreid onderzoek verricht naar het beste materiaal dat gebruikt kan worden voor de enkelbescherming in veiligheidsschoeisel. Een toepassing die we vaker gaan gebruiken in onze schoenen en laarzen.”

Grote klanten

Buckler Boots merkte dat bij enkele grote klanten de vraag naar veiligheidslaarzen en -instappers wat terugliep. “De medewerkers van die grote bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen gingen de laarzen en instappers steeds minder opnemen in hun gamma. Een van de redenen daarvoor bleek het gegeven dat zij toch willen dat de medewerkers schoeisel tot over de enkels dragen en dat ook de enkels beschermd worden door meer dan alleen een laagje materiaal waarvan de laars gemaakt is.”

Vooral in de GWW en bouwsector is de behoefte aan enkelbescherming groot, aldus Van den Beukel. “Voor betonstaalvlechters bijvoorbeeld. Maar ook voor de industrie, offshore en agrarische sector is de enkelbescherming een grote toegevoegde waarde.”

High visibility

Zichtbaarheid van het veiligheidsschoeisel is sinds enkele jaren een groot speerpunt voor Buckler Boots. Met Buckz Viz introduceerde de producent vorig jaar als eerste een volledige range high visibility waterdichte veterschoenen en instappers. “Een lijn die we nu doortrekken. Het belang van goed zichtbaar zijn, wordt in alle sectoren waarin ons schoeisel gebruikt wordt steeds belangrijker. Dat merken we ook in de vraag naar deze producten.”

De collectie van Buckz Viz bestaat uit drie modellen. “Naast de hoge veterschoen met rits en de middelhoge veterschoen hebben we ook een instapper. Ieder in drie kleurcombinaties te weten zwart-oranje, bruin-oranje en zwart-geel. Een mooi totaal van negen varianten”, zegt Van den Beukel. De combinatie bruin-oranje is afkomstig uit de collectie die Buckler Boots op de UK-markt voert. “Een toffe kleurcombinatie, die in Europa ook aanslaat.”

Certificering

Hoewel Van den Beukel merkt dat de behoefte aan high visibility groot is, zijn er geen officiële richtlijnen voor het gebruik van goed zichtbaar veiligheidsschoeisel. “Daar waar andere veiligheidskenmerken wel gecertificeerd kunnen en moeten worden, is certificering op het gebied van zichtbaarheid nog niet mogelijk. Toch hebben wij het afgelopen jaar klanten gekregen die heel bewust vanwege ons Buckz Viz-assortiment bij ons kwamen. Zij willen dat hun medewerkers op ieder moment van de dag veilig kunnen werken, en dus ook goed zichtbaar zijn. Langs de weg of het spoor, in de haven, in een magazijn of op een grote bouwplaats.”

Van den Beukel verwacht dat de certificering van high visibility schoenen er uiteindelijk wel zal komen. “Net als dat voor kleding geldt, komen er ongetwijfeld ook voor de zichtbaarheid van veiligheidsschoenen regels en voorschriften. Maar de normering loopt altijd achter op de markt. Op zich logisch want de markt ontwikkelt en innoveert.”

Advancing safety footwear

Behalve de merknaam past Buckler Boots ook de slogan van het bedrijf aan. ‘Advancing safety footwear since 1998’ is de nieuwe pay-off die het bedrijf gaat voeren. “Daarmee zeggen we wat we doen: continu innoveren door steeds nieuwe producten en toepassingen te ontwikkelen. Zoals de BBZ8000, maar ook de nieuwe waterdichte lichtgewicht sportieve Tradez Blitz-serie. Lichtgewicht schoenen die we voorheen onder de productgroep Largo Bay op de markt brachten.” Tradez past volgens de producent beter bij de doelgroep van deze schoenen waaronder installateurs, loodgieters en elektriciens.

Daarnaast introduceert Buckler Boots Dealerz. “Dat zijn waterdichte instappers zonder kruipneus, verkrijgbaar in zowel safety als non-safety uitvoering. Daarmee kunnen gebruikers tijdens en buiten het werk genieten van het comfort van deze instappers.”

Buckler Boots, Oisterwijk, 013.203.24.34, info@bucklerboots.nl, www.bucklerboots.nl