De nieuwe standaard eigenschappen van het glas in Velux dakramen verhogen het wooncomfort in de ruimtes waarin ze zijn toegepast. Bovendien zorgen ze ervoor dat de dakramen voldoen aan de BENG-eisen en ontzorgen ze aan­­nemers en handel in het kader van de ‘Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen’.

Beglazing is een van de belangrijkste onderdelen van een dakraam, ook als het gaat om het verbeteren van de prestaties ervan. Sinds dit voorjaar zijn alle Velux dakramen uitgevoerd met een gelaagde binnenruit. Het dakraam met gelaagd veiligheidsglas met glascode -70 is daarmee de nieuwe standaard geworden.

Vier keer premium

Volgens de Velux Groep kent het nieuwe glasassortiment vier ‘premium eigenschappen’ waarmee ze de nieuwe norm zetten. De geharde buitenruit maakt het glas nog beter bestand tegen impact van buitenaf, zoals extreme weersinvloeden. Een gelamineerde binnenruit voorkomt dat glasscherven loskomen bij een eventuele glasbreuk. Daarmee biedt Velux extra zekerheid en veiligheid aan de eindgebruiker, maar ook aan de handel en aannemers. Het risico op aansprakelijkstelling vanuit de nieuwe ‘Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen’ wordt hiermee voor zowel de handelaar als aannemer tot een minimum beperkt.

Regencontactgeluidreductie

Een unieke eigenschap van alle standaard beglazing in Velux dakramen is de regencontactgeluidreductie. De regencontact­geluidreducerende beglazing maakt gebruik van unieke geluiddempende folie. Die folie vermindert het geluid van regendruppels bij -70 beglazing met wel 25% tot een zachter en aangenamer geluid. Zo creëert de beglazing een barrière tussen het dakraam en het weer buiten, voor ongestoord comfort tijdens regenachtige dagen of nachten.

Dankzij deze regencontactgeluidreductie is de geluidsisolatie van de standaard beglazing in de dakramen met 4 decibel verbeterd. Die akoestische verbetering zorgt ervoor dat Velux dakramen nu een geluidsisolatie van 35 decibel bieden.

UV-bestendig

De vierde premium eigenschap van de nieuwe glasstandaard is de UV-bestendigheid van het glas. Het UV-filter in het glas voorkomt verkleuring van meubels of de vloer door de zon. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat de groothandel of aannemer altijd een goed dakraam adviseert, waarmee het comfort in de ruimte wordt verhoogd.

Speciale wensen

Voor veel consumenten zal de nieuwe glasstandaard voldoende comfort en gemak bieden, maar voor speciale wensen heeft Velux extra coatings en isolatiemogelijkheden. Zo is er beglazing met een anti-dauwcoating om goed uitzicht te houden en een vuilafstotende coating die de noodzaak tot schoonmaken vermindert.

Maar er is ook extra geluidreducerende beglazing, bijvoorbeeld als mensen wonen in een gebied met veel lawaai door verkeer of vliegtuigen. En voor klanten die veel waarde hechten aan de thermische isolatie, kan een beglazing met een extra hoge thermische isolatie door de lage U-waarde geadviseerd worden.

Verschillende behoeften

“De verschillende glaseigenschappen bieden oplossingen voor verschillende behoeften”, zegt Jolanda de Gooijer, product group manager van Velux Nederland. “In een gebied met veel omgevingsgeluid, zorgt geluidreducerende beglazing voor rustige en stillere ruimtes. Dat verhoogt het comfort. Beglazing met een lagere U-waarde zorgt voor een hogere thermische isolatie en dat is bijvoorbeeld interessant als dit vanuit de EPC-eis noodzakelijk is.“

Veiligheid

Binnen de nieuwe standaard glaseigenschappen speelt veiligheid een grote rol. “In Nederland is de NEN 2608; vlakglas voor gebouwen, weerstand tegen windbelasting, eisen en bepalingsmethode, van toepassing. Deze norm zegt dat een ruit na glasbreuk nog een restdraagvermogen moet hebben. Glas in dakramen hoeft logischerwijs geen restdraagvermogen te hebben, maar wel reststerkte. Die reststerkte moet de gevolgen van een eventuele glasbreuk zoveel mogelijk beperken. Om hieraan te voldoen kiest de Velux Groep in haar dakramen voor een gelamineerde binnenruit in het onderste glasblad van de twee- of drielaagse isolerende beglazing”, zegt Peter van Dijk, technisch adviseur van het Kenniscentrum Glas.

“Als het dakraam via opklimbaarheid bereikbaar is, is een Velux inbraakwerend dakraam, dat in aanmerking komt voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen essentieel. Door een bewuste keuze te maken in de beglazing en het type Velux dakraam vergroot je het wooncomfort van de gebruikers en de energieprestatie van een woning”, aldus De Gooijer.

Velux Rewards

Velux beloont montagebedrijven voor de aankoop van producten bij hun bouwmaterialenhandel. Een montagebedrijf ontvangt voor iedere aankoop van een product dat in de Velux Club Reward promotie meeloopt een papieren of e-voucher die uit te geven is bij partners als Media Markt, Bol.com, Ticketmaster, Bijenkorf, Weekendjeweg en Nike. De vouchers kunnen worden opgespaard of direct worden uitgegeven.

Wkb-proof

De ‘Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen’ (Wkb) treedt waarschijnlijk vanaf 1 januari 2022 in werking. Het doel van deze wet is – naast het verbeteren van de bouwkwaliteit en bouwtoezicht – vooral het beschermen van de consument. Onafhankelijke kwaliteitsborging en een uitgebreidere aansprakelijkheid van aannemers en handel moeten hiervoor gaan zorgen. Bouwers moeten ook aan de hand van verschillende dossiers inzichtelijk maken hoe ze een opdracht hebben uitgevoerd en dat de afgesproken kwaliteit daad­werkelijk is geleverd.

De geharde buitenruit en gelamineerde binnenruit van de Velux dakramen zorgen voor een extra veilig product voor bewoners. En dat beperkt het risico op aansprakelijkstelling voor aannemers en handelaren vanuit de Wkb tot een minimum.

Velux Nederland BV, De Meern, 030.662.96.29, info@velux.nl , www.velux.nl. Lees meer op www.velux.nl/beglazing