Terwijl sommige bouwmarkten gisteren al volop afhaalklanten hadden, waren de winkels van Gamma en Karwei gisteren 100% dicht. Intergamma bereidde zich zorgvuldig voor op de maatregelen. “Wij zoeken niet de grenzen op.”

“We vinden het uiteraard vervelend dat onze winkels dicht moeten, maar we begrijpen het wel. Dus houden we ons ook aan de maatregelen en zoeken we niet de randen op.” Dat zegt Intergamma-CEO Harm Jan Stoter. “We hebben in het voorjaar al zes uitgangspunten geformuleerd en een heel belangrijke daarvan is dat wij varen op ons moreel kompas. Dat betekent dat we verantwoordelijkheid nemen naar onze medewerkers en naar de samenleving, dat we ons houden aan de kaders van de wet en dat we niet de morele grenzen opzoeken.”

Zorgvuldig te werk

Vandaar zagen we gisteren en vandaag geen geïmproviseerde afhaalbalies bij Gamma en Karwei. En ook geen bestelzuilen op de parkeerplaats om ‘vooruitbestellingen’ zo makkelijk mogelijk te maken. Wél voorbereidingen op een manier van werken binnen alle grenzen van de geest van de maatregelen. “Voor we in actie kwamen, wilden we eerst heel goed weten wat dat dan betekende: 'afhalen van vooraf bestelde essentiële producten’. Hoort daar vooruitbetaling bij? Een tijdsslot voor het afhalen? Sowieso sturen we nu het liefst alles via onze webshop en laten we graag zo veel mogelijk veilig thuisbezorgen. Ook dát hoort bij ons motto om de grenzen niet op te zoeken. Want lange wachtrijen van afhaalklanten zijn natuurlijk zeker niet de bedoeling."