Met de Velux Solar Integrator heeft Velux een serie speciale gootstukken ontwikkeld. Daarmee sluiten Velux dakramen naadloos aan op een geselecteerd aantal indak-zonnepaneelsystemen van verschillende fabrikanten. Een esthetische oplossing voor het combineren van zonne-energieoplossingen én een comfortabel binnenklimaat in de ruimte onder het hellende dak.

Recent is door productontwikkelaars van de Velux Groep, samen met Viridian Solar, een gootstukkenpakket ontwikkeld waarmee Velux dakramen ook geïntegreerd kunnen worden in het Viridian Solar ClearlineFusion indak zonnepanelensysteem. Een Velux dakraam in de maat MK08 (780 x 1398 mm) past precies in het midden van een grid van 3x3 portretgeoriënteerde Viridian Solar indak zonnepanelen. Hierdoor vormt het dakraam één esthetisch geheel met de zonnepanelen op het dak.

Het ontwerp biedt een zijdelingse flexibiliteit tot 25 mm. Hiermee wordt de meest optimale positie van de zonnepanelen en het dakraam gewaarborgd. Die naadloze aansluiting is succesvol getoetst in de grootste windtunnel van Europa, waarmee de windbestendigheid en waterdichtheid volgens beide fabrikanten is gewaarborgd.

Betrouwbaar en robuust

“In Nederland zien we al woningen met daken die bijna geheel zijn gevuld met indak zonnepaneelsystemen. Het complete Viridian Solar ClearlineFusion indak zonnepaneelsysteem met Velux dakraam is gezamenlijk ontwikkeld door ingenieurs van Viridian Solar en de Velux Groep. Dit zorgt voor compatibiliteit, betrouwbaarheid en robuustheid”, aldus Stuart Elmes, CEO van Viridian Solar.

“We zijn verheugd dat bouwers nu kunnen kiezen voor een hoogwaardige oplossing, waarbij naast de energieopwekking ook een gezonde en fijne leefruimte voor de bewoners kan worden gegarandeerd.”

Waardevolle leefruimte onder dak

“Onze samenwerking met Viridian Solar biedt een combinatie van zonnepanelen en dakramen. Dat zorgt voor een natuurlijke energieopbrengst en toegang tot daglicht en frisse lucht via het dak”, zegt Jolanda de Gooijer, productmanager bij de Velux groep. “Hierdoor blijven de waardevolle vierkante meters leefruimte onder het hellende dak comfortabel en te gebruiken als slaap-, kinder- of werkkamer.”

De gezamenlijke ontwikkeling van het systeem met Viridian Solar draagt verder bij aan een goed en gezond binnenklimaat. Dat is van groot belang, zo stelt Velux, gezien het feit dat we 90 procent van onze tijd binnen zijn. Toetreding van frisse lucht en daglicht zorgen voor een gezonder en comfortabeler binnenklimaat.

BENG

Het belang van duurzaamheid is de afgelopen jaren enorm toegenomen. De meerderheid van de nieuwbouwwoningen wordt nu al standaard voorzien van zonnepaneelsystemen. Nu alle nieuwbouwwoningen per 1 januari van dit jaar aan de strenge BENG-eisen moeten voldoen, zal deze ontwikkeling alleen maar toenemen.

Naast energie-efficiëntie is het echter ook essentieel om rekening te blijven houden met het binnenklimaat van de waardevolle ruimte onder het dak. Dat maakt de combinatie van indak zonnepaneelsystemen en de dakramen van Velux zo krachtig en efficiënt.

Eigenschappen

Belangrijke eigenschappen van de Velux Solar Integrator zijn de eenvoudige, snelle, naadloze en veilige integratie in indak-zonnepaneelsystemen, de innovatieve zijdelen die een flexibiliteit tot 25 mm bieden, maximale energieopwekking omdat het gootstuk geen actief deel van het zonnepaneel bedekt of blokkeert en de robuustheid van het complete zonnepaneeldak met Velux dakramen. Bij de ontwikkeling van de Velux Solar Integrator is bovendien de nadruk gelegd op een eenvoudige en veilige montage van het systeem. Verwerkingsgemak en veiligheid voor de aannemer en installateur dus.

De Velux Solar Integrator is verkrijgbaar in de kleuren grijs en zwart in de maten SK10 (1140 x 1600 mm) en PK08 (942 x 1398 mm) voor landscape georiënteerde zonnepanelensystemen. En in de maten MK08 (780 x 1398 mm) en MK06 (780 x 1178 mm) voor portretgeoriënteerde zonnepanelen. Daarmee kunnen de dakramen altijd naadloos en esthetisch geïntegreerd worden in de meest gebruikte zonnepanelensystemen. 

“Onze samenwerking met Viridian Solar biedt een combinatie van zonnepanelen en dakramen. Dat zorgt voor een natuurlijke energieopbrengst en toegang tot daglicht en frisse lucht via het dak.” Jolanda de Gooijer

Twee typen

Velux heeft twee typen Solar Integrators ontwikkeld, ODL en ODN. Voor de integratie van het zonnepaneelsysteem van Viridian Solar kan het type ODL worden toegepast, net als voor de zonnepaneelsystemen van bijvoorbeeld GSE. Type ODN is ontwikkeld voor de integratie van een Velux dakraam in het zonnepaneelsystemen van het Navitect II energiedak van Emergo. Voor beide typen Solar Integrators is ook een aparte connector ontwikkeld.

Behalve de Velux Solar Integrator heeft de fabrikant ook oplossingen voor het integreren van Velux dakramen in meer dan 10 andere zonnepaneelsystemen. Zo kunnen Velux dakramen geïntegreerd worden in systemen van Exasun, Klimaatgarant Solar, Solrif, Stafier solar systems, EasyRoof IRFTS, Robisol, Rebor/Loci en SCX Solar.

Vier producten

Voor de volledige integratie van Velux dakramen in een indak zonnepaneelsysteem zijn vier verschillende producten nodig. Naast het dakraam zijn dat de Velux Solar Integrator, de Velux Connector en het zonnepaneelsysteem. De eerste twee zijn verkrijgbaar bij de Velux dealers – de bouwmaterialengroothandel – en kunnen gemonteerd worden door een aannemer of timmerman. De connector en het zonnepaneelsysteem zijn verkrijgbaar via de zonnepanelensysteem dealers – de installatiegroothandel – en kunnen door een PV- of E-installateur geïnstalleerd worden.

Ook bestaande dakramen

De Velux Solar Integrator kan niet alleen in combinatie met nieuwe dakramen gebruikt worden, maar ook bestaande dakramen kunnen geïntegreerd worden in de zonnepaneelsystemen. Voorwaarde daarbij is wel dat het bestaande Velux dakraam een ‘K’ in de maatcodering moet hebben, zoals GGL MK08 2070.

Velux Nederland BV, De Meern, 030.662.96.29, info@velux.nl , www.velux.nl