IMG_1129_(3)_copia.jpg

Zep nu ook voor Nederlandse consument beschikbaar

Wereldwijd is Zep Industries één van de grootste producenten van reinigings- en onderhoudsmiddelen. In Nederland vind je hun kwalitatieve producten vooral in de horeca en industrie. Recent introduceerde Zep een aparte lijn producten, waardoor consumenten vanaf nu ook kunnen profiteren van de jarenlange expertise van het merk.

“Zep Industries is wereldwijd een grote marktspeler op het gebied van reinigingsproducten, systemen en diensten”, zegt Business development Manager Remco Verschoor. “Het bedrijf werd 85 jaar geleden in de Verenigde Staten opgericht. Inmiddels vind je onze producten voor professionals in bijna alle landen, waaronder Nederland. Hier zijn we vooral bekend in de horeca en in de industrie, waar onze producten dagelijks worden gebruikt.”

In de Benelux maakt Zep Industries nu de vervolgstap door hun producten aan consumenten te introduceren. “We nemen onze retailervaringen vanuit de Verenigde Staten daarin mee. Daar worden onze producten bijvoorbeeld bij Home Depot verkocht”, vertelt Commercieel directeur Erik Snellens. “Een aantal jaren geleden zijn we ook in het Verenigd Koninkrijk gestart met het aanbieden van onze producten in de retail. Een succesvolle stap. Die kennis en ervaringen gebruiken we nu om de volgende stap te maken: het aanbieden van onze kwalitatieve producten in bouwmarkten en tuincentra in de Benelux.”

Kennis en ervaringen beschikbaar voor consument

Zep Inc. is wereldwijd één van de marktleiders, waarbij de retailtak in de afgelopen tien jaar het snelst groeiend is. “We maken hoogwaardige producten voor professionals, waarbij we beschikken over meer dan 5.000 recepturen. Onze producten zijn beschikbaar van 50 milliliter tot volle tankwagens. Daarbij hebben we ons altijd gefocust op de professionele eindgebruiker. Door onze professionele recepturen in een iets aangepaste vorm aan te bieden zijn deze ook geschikt voor een consument”, legt Verschoor uit. 

In de praktijk betekent dit dat sommige producten in een andere samenstelling aangeboden worden en uiteraard een andere verpakking krijgen. “We bieden kleinere verpakkingen dan voor de profmarkt aan”, zegt Snellens. Het bedrijf houdt daarbij wel vast aan z’n roots: in de Verenigde Staten is alles groter. “Onze consumentenproducten worden inderdaad in een iets grotere verpakking dan gebruikelijk aangeboden. Veel van onze producten zijn namelijk intensieve verbruiksartikelen. Hierdoor is het schap overzichtelijker en dat geeft meer rust. En waar een etiket in de professionele markt maar liefst negen talen bevat, houden we het bij de consumentenverpakking bij de Nederlandse en Franse taal. Daarop staat ook helder beschreven hoe je een product moet gebruiken.” Het assortiment zal in eerste instantie bestaan uit veertig producten, later wordt dit uitgebreid naar circa honderd reinigings- en onderhoudsproducten.

Onderscheidend vermogen

“We zien kansen in de dhz en tuincentra om een positie te verwerven met onze onderscheidende producten. Want dat onze roots in de proftak liggen, dat willen we niet verloochenen. Het is juist onze kracht”, zegt Verschoor. Daarvoor maakt Zep Industries gebruik van hun know-how en bewezen kwaliteit. Het merk profileert zich met de hashtag #nextlevelclean. In het Nederlands: Een klus klaar je in één keer. “Vaak zijn onze producten beter dan die van de concurrent. Neem onze ontstopper. Daarvan is het gewicht een paar honderd gram meer dan die van een ander merk bij een gelijk volume. Bovendien kunnen retailers profiteren van onze schaalgrootte, waardoor ze een gezonde marge met onze producten kunnen behalen. Ook omdat ze een hoger rendement per meter verdienen.”

Producten voor in en om het huis

De reinigings- en onderhoudsproducten voor consumenten zijn bruikbaar voor in en om huis. Van reiniging tot onderhoud en van ontstopper tot teerverwijderaar. Keukens en badkamers zijn belangrijke plaatsen in huis waar de producten tot hun recht komen. Om de eerste productselectie te maken, werden de succesvolle ervaringen uit het Verenigd Koninkrijk gebruikt. In een latere fase wordt bijgestuurd. Verschoor vindt daarbij commitment en samenwerking met retailers belangrijk. “We geven ondersteuning om een optimaal resultaat te halen. Daarbij zetten we extra stappen om tot iets goeds te komen. Feedback stellen we erg op prijs.”

De productie van de reinigings- en onderhoudsproducten vindt plaats op twee Europese locaties: zowel in Italië als in het Verenigd Koninkrijk staan fabrieken. In Bergen op Zoom beschikt Zep over een groot magazijn, vanwaar de distributie voor de Benelux gebeurt. “We kunnen direct leveren aan de retailer, maar hebben ook partnerships voor de fijnmazige distributie. Zo zijn onze producten voor zelfstandige retailers in de dhz-branche verkrijgbaar via SiebenEndstra. In beide gevallen leveren we binnen 24 uur.”

Ontwikkeling en ondersteuning

“In Bergen op Zoom hebben we een eigen trainingscentrum, waar we product- en verkooptrainingen kunnen geven. Uiteraard bezoeken we ook winkels, in de Benelux zijn daarvoor vijftig buitendienstmedewerkers voor Zep actief. Zij geven advies en ondersteuning aan retailers. Ook hebben we een eigen lab om testen te doen.” Zep ondersteunt retailers met schappenplannen en beschikt over een eigen marketingafdeling die content aan dealers levert. “Dat doen we nu ook via social media, we willen zichtbaarheid en werken aan onze naamsbekendheid. In het Verenigd Koningrijk zijn ze daarmee al verder, ze hebben commitment van de consument. Dat blijkt ook uit de goede reviews die ze krijgen”, volgens Verschoor.

Strategie

Zep Industries kiest voor hun distributie in de Benelux bewust voor kwalitatieve aanbieders. “We hanteren een selectief distributiebeleid, met heldere voorwaarden. We zijn allemaal gebaat bij rust en stabiliteit, met een focus op de lange termijn”, verduidelijkt Snellens. “Online verkopen doen we niet, of in ieder geval niet rechtstreeks. Ons merk geeft onderscheidend vermogen, je vindt het niet bij de supermarkten. Met onze professionele receptuur bieden we de betere kwaliteit. We hebben een goede naam, zijn top of mind in de professionele markt. Deze positionering willen we ook in de consumentenmarkt hebben. Daarvoor willen we de juiste retailers aan boord hebben.”

Professionele reinigings- en onderhoudsproducten die de klus in één keer klaren.

 • Keuken en badkamer
 • Decoratie
 • Vloeren
 • Ontstoppen
 • Ontvetten
 • Luchtverfrissing
 • Specialiteiten
 • Buitenshuis
 • Hygiënisch reinigen

Over Zep Industries

Zep Industries is een dochteronderneming van Zep Inc. dat sinds 1937 haar hoofdkantoor heeft in de Verenigde Staten. Het bedrijf is gespecialiseerd in chemische en biologische reinigings- en onderhoudsproducten voor institutioneel en industrieel onderhoud. In Europa heeft Zep twee productiemaatschappijen (in het Verenigd Koninkrijk en in Italië) en verschillende verkoopmaatschappijen en distributeurs, waaronder in Nederland.

Zep Industries BV, Bergen op Zoom, (+31) 0164 250 100, info@zepeurope.com, www.zepindustries.eu

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

 • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
 • Ontvang onze email-nieuwsbrief
 • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
 • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
 • Geef 3 collega's een login cadeau
 • Een openbaar persoonlijk profiel
 • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
 • Reageren op artikelen
Word abonnee