Een nieuwe productlijn die geïntroduceerd wordt op zes grote evenementen onder aanvoering van oudwereldkampioen schaatsen Erben Wennemars; het is geen dagelijkse kost. Maar de innovatieve nieuwe generatie dakramen van Velux verdient dan ook een bijzondere lancering. “Ze brengen energie-efficiëntie, daglicht en wooncomfort naar hogere niveaus."

De verschillen tussen de nieuwe generatie en haar voorgangers zijn legio. “De nieuwe generatie dakramen optimaliseert energie-efficiëntie, maar de grootste verandering zit ‘m in de afwerking”, stelt commercieel directeur Michel Kalis van Velux Nederland. “Ze zijn voortaan standaard wit afgelakt.” Aan deze ommezwaai ging een uitgebreid marktonderzoek vooraf. “Daaruit bleek dat 66% van de consumenten het liefst een ‘witachtig’ dakraam heeft”, voegt manager marketing & communicatie Jarl Langerak toe. “Dat is sowieso de meest voorkomende kleur in het interieur, kijk bijvoorbeeld naar kozijnen, muren en plafonds. De keuze voor wit is eigenlijk een logische. Intrinsiek was de vraag er dus altijd al, men moet nu alleen nog te weten komen dat Velux een wit afgelakt dakraam standaard levert. Daar ligt onze uitdaging.” En die wordt met beide handen aangegrepen. De afgelopen maanden trok Velux door het land om haar nieuwe dakramen te introduceren aan de handel, de verwerker, de woningbouwverenigingen en de rest van de bouwkolom. Kalis: “We zijn zelf natuurlijk ontzettend enthousiast over onze nieuwe dakramen. Nu is het zaak dat A, men weet dat ze er zijn. En B, ons enthousiasme wordt gedeeld.”

Groter glasoppervlak
De nieuwe generatie dakramen van Velux is gestoeld op drie pijlers: meer daglicht, meer wooncomfort en minder energieverbruik. Om dit te verwezenlijken, staat het nieuwe dakraam bol van de noviteiten. De nieuwe generatie telt maar liefst achttien nieuwe patenten. Zo is het glasoppervlak bij een gelijk dakraamformaat tot 18% groter dan de vorige generatie, vanwege een optimalisatie van de ventilatieklep en het zo slank mogelijk houden van het draaiend gedeelte. Het zorgt voor meer toetreding van zonnewarmte tijdens het stookseizoen. “En voor meer lichtinval, waar mensen natuurlijk blijer van worden. We dragen graag bij aan het geluk van de mens”, glimlacht Kalis. Een intuïtief touchscreen bedieningstablet zorgt voor een eenvoudige aansturing van elektrische bedienbare dakramen. “Noem ons gerust een variatie op de Philips Wake-Up Light, want je kunt hem zelfs voorprogrammeren, zodat je elke ochtend om 07.00 uur wakker wordt van een heerlijk ochtendzonnetje.”

Montagegemak
Ook qua montagegemak betekent de nieuwe generatie een flinke sprong voorwaarts. Met de nieuwe universele montagebeugel is het mogelijk om het dakraam zowel op de standaard hoogte als 40 mm dieper in het dak te monteren. “Het inbouwen is ontzettend eenvoudig”, stelt Kalis. “De buitenafmetingen zijn hetzelfde als voorgaande generaties, dus de oude dakramen zijn gemakkelijk en snel te vervangen.” Erben Wennemars riep tijdens de presentatie gekscherend dat hij direct eigenhandig zijn dakramen ging vervangen. “In werkelijkheid komt er wel wat vakkennis en handigheid bij kijken, maar feitelijk zou iedereen de nieuwe dakramen kunnen plaatsen”, schetst Langerak. “Nieuw is dat de afdeklijsten eenvoudig op het dakraam worden geklikt. Door het nieuwe verpakkingsconcept is de montagevoorbereiding, ook bij grotere dakramen, door één persoon uit te voeren.” Vanaf april 2013 is de nieuwe generatie dakramen verkrijgbaar. Velux toont graag hoe eenvoudig de montage verloopt. Bij interesse in een montagetraining, kan men voor beschikbare data kijken op www.velux.nl.