Gamma en Olijslager geven samen kleur aan Noodhulp.

Het Rode Kruis vraagt Nederlanders om voor en tijdens Pasen (van donderdag 14 april tot en met maandag 18 april) mee te komen kleuren aan een gigantisch kunstwerk in Zwolle, om zo samen geld op te halen voor noodhulp in Nederland én noodhulp wereldwijd. De hulporganisatie start voor het eerst de actie ‘Geef Kleur aan Noodhulp’. Iedereen kan live mee komen kleuren aan het groeiende kunstwerk dat speciaal ontworpen is door kunstenaar Hedof.

Conflict of natuurramp

Het Rode Kruis vraagt met de actie ‘Geef kleur aan Noodhulp’ aandacht voor mensen in nood als gevolg van een conflict of natuurramp. Marieke van Schaik (directeur Rode Kruis): “Er worden wereldwijd veel mensen getroffen door een gewapend conflict. Nu zien we dit rondom Oekraïne , maar dit vindt helaas al jaren op meerdere plekken in de wereld plaats. Tegelijkertijd zien we ook dat in 2021 meer dan 300 natuurrampen hebben plaatsgevonden. Miljoenen mensen waren in nood omdat zij werden getroffen door overstromingen of juist extreme droogte.” Supercyclonen trokken in december over de Filipijnen, begin dit jaar werd Madagaskar hier ook door getroffen. In januari was er een enorme vulkaanuitbarsting en tsunami in Tonga. Maar ook landen in de Sahel worden getroffen door ernstige droogte, extreme overstromingen en geweld. Van Schaik: “In Oekraïne, maar ook in Jemen, Afghanistan, Mali en Ethiopië is het voor veel mensen elke dag overleven. Met deze actie vraagt het Rode Kruis aandacht voor hen die onze hulp zo hard nodig hebben.”

Kom naar Zwolle

De ‘Geef Kleur aan Noodhulp’- actie vindt plaats in Park de Wezenlanden in Zwolle. Vanaf donderdag 14 t/m maandag 18 april kunnen jong en oud en zowel particulieren als bedrijven, de kwast oppakken en helpen kleuren aan een gigantisch kunstwerk dat symbool staat voor het werk dat het Rode Kruis doet. Het schilderij is opgedeeld in vakjes. Je kunt een ticket kopen om een halfuur of 45 minuten vakjes te komen kleuren. De aanschaf van zo’n ticket is ook gelijk een donatie aan noodhulp. Naast de kleuractie is er van alles te doen in het park. Voor kinderen is er een springkussen, ze kunnen geschminkt worden of meedoen met paaseieren schilderen. En er is een horecaplein met foodtrucks.

Bedrijven in actie

Ook het bedrijfsleven komt in actie voor het Rode Kruis en geeft hiermee kleur aan noodhulp. Zo stelt de verfgroothandel Olijslager Verf belangeloos de verf en kwasten ter beschikking en draagt Gamma bij door de houten panelen te sponsoren. Robert van Büseck, algemeen directeur van Olijslager: ‘’Het was voor ons geen twijfel om materialen voor deze kleurrijke Rode Kruis actie te doneren. Net als het Rode Kruis staat ook Olijslager er voor om altijd dichtbij te zijn. Dat wij met onze producten bij kunnen dragen aan de hulp voor mensen in nood is een combinatie waar we trots op zijn.” Laurens Miedema, manager Marketing en Communicatie van Gamma, kan dit beamen. “Met onze bijdrage creëren we de basis van het kunstwerk en geven we daarmee aandacht aan noodhulp van het Rode Kruis. Een belangrijk doel, want in de toekomst kunnen we door klimaatverandering vaker extreem weer verwachten. Gamma steunt de hulpverlening van het Rode Kruis. Net zoals we onze klanten helpen milieubewust te klussen en hun huis te verduurzamen.”

Eerste levensbehoeften

Het Rode Kruis is dé noodhulporganisatie die in 192 landen ter wereld aanwezig is. Wij verzorgen eerste levensbehoeften zoals schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen, medische zorg, voedsel en onderdak. Zo helpen we mensen hun leven weer op te bouwen en kleur te geven. Ook zorgt het Rode Kruis dat mensen beter zijn voorbereid op een mogelijke volgende ramp. Deze hulp is niet vanzelfsprekend. Daarom organiseren wij de actie ‘Geef Kleur aan Noodhulp’.