Alabastine biedt compleet assortiment met handige klushulp. In de voorjaarsmaanden waarin veel consumenten het onderhoud aan de buitenkant van hun huis oppakken, wordt in menig kozijn of buitendeur houtrot ontdekt. Durven de meeste huiseigenaren zelf wel een klein plekje bij te werken, bij grotere schades wordt al gauw een professionele schilder ingeschakeld. Onnodig, volgens Alabastine, want met de producten, gereedschappen en klushulp van dit reparatiemerk kan iedere doe-het-zelver vakkundig houtrot repareren.

Hoe herken je houtrot?

Houtrot is vaak vrij eenvoudig te herkennen. Bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken of schuren van hout, als blijkt dat het hout zacht is en er vocht uit dat zachte hout komt of het hout meeveert. Ook wijzen zwarte scheurtjes of blaasjes in de verf of ingezakte verf op houtrot. Loszittende verf kan eveneens een indicatie zijn van beginnende houtrot. Ramen of deuren die opeens gaan klemmen, zijn vaak het gevolg van vocht in het hout, wat het begin van houtrot kan zijn.

Door met een schroevendraaier of priem in het rotte deel te prikken, kan snel achterhaald worden hoe diep de beschadiging in het kozijn of de deur zit en hoe groot de rotte plek is. Zolang een kozijn van buitenaf niet achter het glas is gekomen, of door en door rot is, kan de reparatie goed door doe-het-zelvers uitgevoerd worden.

“Met de juiste werkwijze en goede producten en gereedschappen kun je heel veel zelf”, zegt Brand Manager Roald Blok van Alabastine. Om doe-het-zelvers daarbij gericht te ondersteunen, heeft het reparatiemerk handige stappenplannen gemaakt aan de hand waarvan het houtrot gerepareerd kan worden. “Daarmee kunnen huiseigenaren snel zelf het probleem oplossen en hoeven ze niet lang te wachten op de vakman, die momenteel een overvolle agenda heeft.”

Van goed tot professioneel

Voor die herstelklus heeft Alabastine een assortiment houtrotvullers dat drie lijnen omvat. Naast de reguliere houtrotvuller is er een sneldrogende variant, en inmiddels is ook Houtrotvuller Professioneel toegevoegd aan dit reparatie-assortiment. “Met ieder hun eigen eigenschappen en kwaliteiten zodat de consument eenvoudig het juiste reparatieproduct kan kiezen voor zijn klus.”

Gecombineerd met de Alabastine Verfreiniger voor de grondige reiniging en de Houtrotimpregneer voor het verbeteren van de hechting, biedt het assortiment oplossingen voor sterke en duurzame reparaties van houtrot in kozijnen en deuren.

Compact maar compleet

Is van de houtrotreparatieproducten van Alabastine een compact maar compleet assortiment beschikbaar, voor de gereedschappen en toebehoren voor de verwerking ervan geldt hetzelfde. “Een assortiment waarmee de klus altijd geklaard kan worden. Groot en klein, we hebben alles in huis om de reparatie uit te voeren. Met goede plamuurmessen – speciaal ontwikkeld voor het repareren van houtrot – en Reparatieplaatjes voor een strakke hoekafwerking”, zegt Blok.

De Reparatieplaatjes kunnen eenvoudig op de gevulde reparatie geplakt worden, waarna de strakke hoek afgestreken kan worden. “Als het vulmiddel vervolgens droog en uitgehard is, kunnen die plaatjes weer makkelijk verwijderd worden.”

Houtrotfrees

Alabastine komt dit voorjaar met een speciale houtrotfrees op de markt. Blok: “Dat is een promo-actie die we via een aantal doe-het-zelfketens gaan houden. Een frees die gewoon op een accuboormachine gebruikt kan worden en waarmee een klusser veel makkelijker, sneller en nauwkeuriger het rotte hout kan verwijderen.”

Deze frees sluit volgens Blok naadloos aan op de boodschap dat Alabastine consumenten naar het beste resultaat helpt. “Houtrot goed verwijderen is belangrijk. Met een bijtel lukt dat niet altijd even netjes. Deze frees bevestig je op je boormachine en je kunt aan de slag. Die frees draagt, net als de andere producten in het assortiment bij aan een kwalitatieve reparatie van houtrot waardoor kozijnen en deuren nog vele jaren meegaan.”

Houtstrakplan

Om de doe-het-zelvers bij de houtrolreparatie te ondersteunen, biedt Alabastine op verschillende plekken handige klushulp. Zo heeft Alabastine op haar website het Houtstrakplan. Blok: “Via het beantwoorden van drie vragen krijgt iedere klusser een persoonlijk plan met de juiste stappen voor de herstelklus. Als eenmaal de keuze is gemaakt voor de aanpak van houtrot, volgt eerst een overzicht van de benodigde producten en gereedschappen voor het reinigen, impregneren, vullen en repareren van het kozijn of de deur.” Daarna volgt een stappenplan waarin de werkwijze, verdeeld over vier simpele stappen, op een duidelijke en toegankelijke manier wordt uitgelegd.

“Bovendien laten we met foto’s en bewegend beeld zien hoe de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Van het grondig verwijderen van de rotte delen en het reinigen van de uitsparing die ontstaat, tot het impregneren, vullen en glad afwerken van de reparatie. Allemaal met als doel om het de klusser zo eenvoudig mogelijk te maken.”

Voor en na

Ook in de klusvideo’s van Alabastine, die op onder meer YouTube staan, wordt het houtrotherstel stap voor stap in beeld gebracht. “Handige visuele uitbreidingen op de papieren handleidingen die we bij de verschillende producten leveren. Die video’s kunnen tijdens het klussen op de mobiele telefoon bekeken worden, zodat de klusser precies weet wat hij wanneer moet doen en hoe hij dat moet doen. Daarin laten we overigens ook altijd beelden zien van de situatie voor en na het herstel. Daarmee tonen we wat het eindresultaat is.”

Duurzame oplossing

Daarmee bieden de producten en handige klushulp van Alabastine ook een duurzame oplossing voor houtrot. “In verreweg de meeste gevallen is reparatie een stuk duurzamer dan het volledig vervangen van een kozijn of deur. Daarbij gaat immers ook altijd gezond hout verloren. Bovendien is houtrotreparatie financieel veel interessanter dan de aanschaf van een nieuw exemplaar.” 

Keuzemenu ook in het schap

De uitgebreide keuze- en verwerkingshulp beperkt Alabastine niet tot de eigen website, handleidingen en klusvideo’s, ook in schappresentaties in de bouwmarkten speelt die hulp een belangrijke rol. “Door op de displays duidelijk te maken wanneer de consument welke producten nodig heeft, kiest hij zelf eenvoudig de houtrotvuller die geschikt is voor zijn reparatieklus.”

Blok: “Dat doen we op basis van een vergelijking op vijf verschillende producteigenschappen. We zetten onze Houtrotvuller Professioneel, Houtrotvuller, Sneldrogende Houtrotvuller en de complete Houtrot Reparatieset naast elkaar en beoordelen ze op droogtijd, moduleerbaarheid en verwerking, schuurbaarheid, flexibiliteit en duurzaamheid. Zo kan de consument op het display de verschillende kwaliteiten achterhalen.”

Snel en goed adviseren

Door ook in de bouwmarkt de verschillende reparatiestappen in beeld te brengen, zorgt Alabastine voor herkenning bij de consument. “Als ze in een paar beelden zien hoe een rotte plek in het hout weer verandert in een strak kozijn en ze zien hoe dat gedaan wordt, stimuleert dat in de overtuiging dat ze zo’n klus ook zelf kunnen oppakken.”

Die keuzehulp is ook handig voor de medewerkers van de bouwmarkten. Blok: Zij kunnen aan de hand van onze presentatie de consument snel en goed adviseren. De display vertelt het verhaal in woord en beeld.”

“Door op de displays duidelijk te maken wanneer de consument welke producten nodig heeft, kiest hij zelf eenvoudig de houtrotvuller die geschikt is voor zijn reparatieklus.”

Alabastine, Ammerzoden, 073.599.93.05, info@alabastine.nl, www.alabastine.nl