Hoe voorkom je schade aan het tegelwerk of aantasting door indringend vocht? Daarvoor heeft Forbo Eurocol het Waterdicht Tegelwerk Systeem bedacht, dat uit zes overzichtelijke stappen bestaat. Dit systeem is inmiddels al ruim 35 jaar op de markt. In dit artikel vult Vertegenwoordiger DHZ Bas Hermes het stappenplan aan met zijn ervaringen.

“Er valt nog veel winst te behalen bij het advies over het gebruik van onze pasta- en poedertegellijmen”, legt Vertegenwoordiger DHZ Bas Hermes uit. “Ofwel: bij welke toepassing gebruik je welk product?” Hiervoor hanteert Forbo Eurocol een overzichtelijk stappenplan, zodat je een waterdicht tegelwerk systeem krijgt. “Daarbij bieden we onze producten aan in één kwaliteit, we hebben namelijk geen aparte lijn voor dhz. De producten die hierbij nodig zijn, hebben QR-codes op de verpakking die verwijzen naar meer uitleg. Schapfolders en duidelijk POS-materiaal geven informatie over onze producten en ook online is via de Eurocol-website, YouTube en de Eurocol-Tegelklusapp veel informatie te vinden.”

Juiste vragen stellen

“Klanten in de winkel helpen begint met het stellen van de juiste vragen, vooral welke tegels een consument gaat gebruiken en wat het type ondergrond is. Met trainingen helpen wij verkopers om hun kennis te vergroten. Dat is een doorlopend proces.” Hermes verzorgt deze trainingen in de winkels. In het verleden was hij tegelzetter en werkte hij jarenlang in een grote bouwmarkt. Hij heeft dus waardevolle kennis, ook vanuit de praktijk. Deze deelt hij dagelijks met verkopend personeel, waarin de stappen van het Eurocol Waterdicht Tegelwerk Systeem gedetailleerd doorgenomen worden.

Keuze voor pasta- of poedertegellijm

“Voor een consument is het zeer aantrekkelijk om voor een pastategellijm te kiezen. Je hoeft namelijk niets aan te maken en als je wilt stoppen, dan plaats je de deksel er weer op.”

Hermes verduidelijkt: “Het grote verschil met een poedertegellijm is dat een pastategellijm altijd het vocht kwijt moet. Daarbij zorgt een zuigende ondergrond voor een optimale werking. Een vloer neemt geen vocht op, terwijl bijvoorbeeld een gestuukte wand dat wel doet.” Hoe zit dat dan bij een poedertegellijm? “Die is na 24 uur uitgehard, ongeacht de omstandigheden.” Hermes gebruikt bij trainingen een plexiglas plaatje waarop hij pasta­tegellijm smeert en waar hij vervolgens nog een plaatje oplegt. Een soort sandwich dus. “Ik garandeer dan altijd dat de pasta­tegellijm na een jaar nog steeds zacht is vanbinnen, alleen de buitenkant is uitgehard. Dat komt omdat het vocht er niet uit kan.”

Bij renovaties is tegel-over-tegel lijmen volgens Hermes de grootste markt. “Dat is eenvoudiger en bespaart tijd, maar hiervoor is een pastategellijm dus niet altijd geschikt. De bestaande tegels hebben een niet-zuigende ondergrond, waardoor de pastategellijm het vocht niet kwijt kan en niet uithardt. Bij tegel-over-tegel is het verstandiger om een poedertegellijm te gebruiken, omdat de ondergrond niet-zuigend is.” Hij ziet dat grote vloertegels steeds vaker op de wand worden gelijmd. “Dan is onze superelastische pastategellijm 682 Majolicol een heel goede keuze, mits de ondergrond zuigend is. Het is onze beste pastategellijm, maar wil je vloertegels op de wand verlijmen in de douche of badkamer? Dan kun je beter een poedertegellijm nemen, zoals de 705 Speciaallijm, dat is een alleskunner. Ideaal bij tegel-over-tegel, voor gebruik in natte ruimtes en voor grootformaattegels, zelfs voor buiten.”

Bij een eventuele lekkage zorgt het kimband ervoor dat er geen waterdoorslag naar de aangrenzende ruimte plaats kan vinden. Zou je dit niet plaatsen, dan zou het bij een lekkage waterdoorslag kunnen geven aan de aangrenzende ruimte. Bijvoorbeeld in een slaapkamer, waar het behang of de verf los gaat laten en eventueel het laminaat op gaat zwellen. De kosten die dit met zich meebrengt, zijn dan veel hoger dan de kosten van onze set pasta en band.”

Voorbereiding en onderhoud

Als voorstrijkmiddel voor wand en vloer is de 099 Dispersieprimer geschikt. Deze is bruikbaar voor een zuigende ondergrond en zit in een gerecyclede verpakking. Hermes: “Hiermee vertraag je het zuigingsproces van de lijm waardoor de lijm de kans krijgt om te drogen. Voor een niet-zuigende ondergrond, zoals bij tegel-over-tegel, raad ik eerst een ontvetter aan, zoals de 014 Euroclean, waarna je de 051 Europrimer Quartz gebruikt. Deze zorgt voor extra hechting.” 

Tijdens de trainingen legt Hermes uit dat bij de verkoop van pasta- of poedertegellijm nog winst valt te behalen. “Investeer in kennis, ook voor avond- en hulpkrachten en bij personeelswisselingen, en denk aan bijverkoop. Dus: haal de kruisjes van 8mm weg en hang er een mixer of wormpje voor in de plaats. Presenteer de juiste lijmkam en andere gereedschappen, zoals voegsponzen.” Hij constateert dat een tegel geld mag kosten, maar wat er achter een tegel zit zo min mogelijk mag kosten. “Daarom is advies zo belangrijk. Bij een lekkage ben je een veelvoud van dat bedrag kwijt.”

Naast de zes stappen van het Waterdicht Tegelwerk Systeem brengt Hermes ook een zevende stap onder de aandacht: gebruik en onderhoud. “Kit bij het afmonteren van een douchemengkraan de S-koppeling af en boor geen gaten in tegels. En gebruik schoonmaakmiddelen met een minimale pH-waarde van 7 of een allesreiniger. Op deze manier behoud je ook je kit. Een doucheruimte gaat hierdoor vele jaren langer mee.” 

Vragen uit de praktijk

  • Vraag: “Moet ik altijd een primer gebruiken?
  • Antwoord: “Dat is aan te bevelen. De primer zorgt niet alleen voor een optimale hechting, maar verlengt tegelijkertijd ook je corrigeertijd.”
  • Vraag: “Ik hoef maar een paar tegels op de vloer te verlijmen, dat kan toch prima met een pastalijm?”
  • Antwoord: “Nee, ook niet voor een paar tegels. De reden is dat deze pastalijm flexibel blijft na uitharding en dat wil je niet met je vloer. Je zou de tegels enigszins kunnen intrappen, waardoor de voeg kan scheuren. Dit is iets wat je in de natte ruimte zeker niet wilt hebben.”

“Vanuit het oogpunt van gemak is het uitnodigend om voor pastategellijm te kiezen, maar deze is niet altijd voor alle toepassingen geschikt en al helemaal niet om vloertegels op de vloer te verlijmen.”

  • Vraag: “Is het gebruik van kimband noodzakelijk en wat is eigenlijk het nut hiervan?”
  • Antwoord: “Dit is een essentieel onderdeel van het stappenplan om een waterdichte afdichting te krijgen en wordt gebruikt in combinatie met een afdichtpasta. De set 685 Eurocoat/063 Euroband bevat 4 kilo afdichtpasta en 12 meter wapeningsband. Dit band breng je aan in de inwendige hoeken in de badkamer en de staande hoeken in de natte ruimte. Dus daar waar het spatwater tegen de muur komt.

Forbo Eurocol Nederland B.V., Wormerveer, +31 (0)75 627 16 00, www.eurocol.nl, info.eurocol@forbo.com