Maxeda-CEO Guy Colleau komt binnenkort met 'interessante' jaarcijfers. Hij bestrijdt dat Maxeda pre-covid in de 'danger zone' was.

We spreken Maxeda-CEO Guy Colleau eind maart 2022. De jaarcijfers van 2021 zijn nog niet gepubliceerd, maar ze zien er goed uit, glimlacht hij. “Het jaar 2020 was buitengewoon goed, met cijfers die we nooit tevoren hadden gezien. En dat konden we in 2021 natuurlijk niet evenaren, zeker niet doordat we onze winkels in Nederland een paar maanden hebben moeten sluiten. Maar de 2021-cijfers zijn zeker ‘interesting’”, zegt de topman van het moederbedrijf van Praxis.

Door Covid uit danger zone?

Voor de Covid-crisis zagen we een afwaardering van Maxeda door de kredietbeoordelaars en tijdens de crisis genereerde het concern zoveel cash dat die krediet-positie sterk verbeterd is. Was Covid de redding van Maxeda in financieel opzicht? “Nee, nee, dat kun je niet zeggen. We waren niet in gevaar. De kredietbeoordelaars zijn wars van risico’s, dus hun afwaardering was aan de voorzichtige kant. Het is overdreven te zeggen dat we in de ‘danger zone’ waren. Uiteraard was het wel spannend toen de winkels in België dicht moesten en een lockdown in Nederland dreigde. Als je winkels dicht moeten, valt de kasstroom natuurlijk weg. Maar we hebben die hele situatie goed gemanaged. Zelfs in 2021 toen de winkels in Nederland enkele maanden dicht waren hebben we al onze rekeningen betaald en hebben we onze investeringen nooit afgeschaald. Dat zegt toch wel genoeg over onze financiële gezondheid en ons vertrouwen in een goede toekomst?”

Dit is een fragment van een uitgebreid interview met Maxeda-CEO Guy Colleau dat binnenkort in MIX 2022-3 verschijnt.