Nu duurzaamheid een steeds grotere rol speelt, worden volop initiatieven gelanceerd. Maar wat is duurzaamheid eigenlijk? En kun je daarbij volstaan met één schakel in de keten of wil je alle elementen zo duurzaam mogelijk maken? Soudal kiest al jaren vol overtuiging voor het laatste. “Stilstand? Dat is achteruitgang”.

“De vraag naar meer duurzaamheid is tweeledig: zowel vanuit de professionele eindgebruiker als vanuit de klussende consument. Wel zien we dat de meest directe vragen door de professionele klant gesteld worden”, zegt Gertjan van Dinther, countrymanager Nederland bij Soudal. “Bijvoorbeeld bij aannemers die met tenders te maken krijgen waar het duurzaamheidsaspect in zit. Wij vragen dan door. Wat bedoelen ze precies met duurzaamheid? Is dat de productie, de verpakking? Of gaat het om het product zelf, waarbij we dan nog een onderverdeling kunnen maken tussen de formulering, de levensduur of de functie van het product? Of draait het om al deze aspecten tezamen? Kijk, BREAAM is al een concretere vraag. Maar bij de retail en de eindgebruiker is het lastiger om vragen rond duurzaamheid te beantwoorden. Daarvoor ontvangen we regelmatig van onze inkopers waardevolle input.”

Inmiddels heeft Soudal de antwoorden en bijpassende oplossingen voorhanden om vraagstukken bij duurzaamheid te beantwoorden. Zowel voor de professionele vakman als de particuliere gebruiker. Eigenlijk heel logisch, omdat kitten en purschuim isolerende - en daarmee energiebesparende - producten zijn. Het Belgische bedrijf is altijd erg actief geweest op het gebied van duurzaamheid. Maar ook actuele zaken als wetgeving spelen tegenwoordig mee, bijvoorbeeld met de Europese REACH verordening. Daarbij wordt de gezondheid van mens en milieu beter beschermd tegen de risico’s die chemische stoffen kunnen opleveren. 

“Stilstand is achteruitgang”, zegt Van Dinther over hun inspanningen. “Dat is onze insteek bij duurzaamheid. Het draait daarbij ook om specifieke producten, waarbij de formulering aangepast moet worden.” Als redenen noemt hij de verscherpte wet- en regelgeving, het tijdelijk sluiten van mijnen waardoor siliconen slecht beschikbaar werden en de ‘Blue Sky’ operatie in China. “Producten gaan naar een oranje- of zelfs een rode status. Hoewel de aanvoerketens bij de grondstoffen inmiddels weer genormaliseerd zijn, zijn de ontwikkelingen voor aanpassingen en innovaties in een versnelling geraakt.”

Productinnovaties en duurzame verpakkingen

Bij Soudal zijn ze er bijvoorbeeld trots op dat ze een volledig nieuwe technologie hebben ontwikkeld: HMX. “We bieden nu één product dat de twee beste eigenschappen van silicone en acrylaat verenigt. De elasticiteit en hechtvermogen is zo goed als een silicone en de overschilderbaarheid en verwerkbaarheid is zo goed als een acrylaat. Dankzij de HMX-technologie is deze kit watergebaseerd en duurzamer dan andere afdichtingstechnologieën. Dat lost ook een deel van de recente beschikbaarheidsproblemen bij siliconen op. We zijn net gestart met de uitrol en de eerste reacties zijn heel enthousiast. Een translucente versie is momenteel al in ontwikkeling.” Van Pol vult aan: “Kijk je naar de opbrengst van dit product? Dan is al na twee dagen de hele economische footprint (LCA) terugverdiend. Als zo’n product vervolgens minstens 20 jaar meegaat, dan kunnen we wel stellen dat zo’n product enorm duurzaam is. En daar blijft het niet bij. We kijken continu naar nog betere oplossingen.”

Een andere innovatie is om verpakkingen duurzamer te maken. Dat doen ze bij Soudal bijvoorbeeld door de verpakkingen dunner te maken, waarbij de luchtperformantie hetzelfde blijft. Hierdoor wordt het gebruik van virgin plastics verminderd. Daarnaast produceren ze steeds meer zogenaamde ‘worstverpakkingen’. “We denken aan alle aspecten, maar soms merken we dat we te vroeg met onze innovaties zijn, dat de marktacceptatie er nog niet is”, legt Van Dinther uit. “In tegenstelling tot kokerverpakkingen blijft een worstverpakking niet rechtop staan. En hoewel dat type verpakking enorm efficiënt is, biedt het weinig ruimte voor een uiting op de verpakking. Toch stijgt de vraag hiernaar.”

Push- en pullstrategie

“Duurzaamheid valt in de bouw vaak onder ‘restposten’, ofwel zo goedkoop mogelijk. Maar wanneer iemand purschuim gebruikt die veel flexibeler is, dan is dat energiebesparing.” Die bewustwording zien ze bij Soudal steeds sterker worden. Niet alleen bij de incidentele klusser, maar ook in de profmarkt en bij opdrachtgevers, zoals woningbouwverenigingen. Van Dinther spreekt over een push-en-pullstrategie, om zo de meerwaarde van duurzaam te laten zien. “Het draait om isoleren, thermische waarden en levensduur. Flexibelere producten zijn daarbij in opkomst. En ja, de bouw is nog steeds kostprijs gedreven. Maar dat verandert, dat geldt eigenlijk alleen nog voor de bulkinkopen. Er komen ook steeds meer duurzame initiatieven, het wordt meer gemeengoed. Anderzijds gaat wetgeving helpen om duurzaamheid een grotere rol te laten spelen. We zien dat er meer bewustwording is om dingen goed te doen. Dan gaat het niet alleen om een goed product, maar ook om de applicatie.”

Meer gerecyclede plastics

Bij Soudal proberen ze zoveel mogelijk virgin plastics te verwijderen en deze waar mogelijk te vervangen door PCR-materialen. Ofwel: van nieuw plastic naar hergebruik. Daarbij zijn al veel switches gemaakt:

· T-rex Green heeft een unieke formule, waarbij de grondstof en de verpakking voor 82% zijn gerecycled (waarvan de inhoud zelfs 35% biobased). Vanzelfsprekend zijn deze montagelijmen verpakt in een 100% gerecyclede kartonnen doos.

· Diverse producten in de Fix ALL range, zoals Fix ALL Flexi, Fix ALL Crystal en Fix ALL High Tack zitten nu in een PCR-koker.

· Waar het kan worden de bovenkappen en doppen van de Soudal purschuimen vervangen door gerecycled plastic, net zoals de grootverpakking lijmemmers.

Soudal geeft daarbij aan dat ze nog meer wensen hebben om gerecyclede materialen te gebruiken, maar dat er niet voldoende beschikbaarheid is met de vereiste specificaties. Daarvoor nemen ze zelf het initiatief. “Voor onze purschuim bussen bieden we ook de keuze van een statiegeldsysteem: Recypur. Deze bussen worden voor 98% door een fabriek gerecycled.”

Energie besparen en minder afval

Met de stijgende energieprijzen en toenemende bewustwording is energieverbruik een actueel thema. Met kit en purschuim kun je onbedoelde tocht voorkomen en energie besparen. Om bijzondere vormen of moeilijk te bereiken plaatsen te isoleren, introduceert Soudal hiervoor spuitbaar isolatieschuim. Daarmee kun je veilig bijzondere vormen isoleren of een isolatielaag aanbrengen bij moeilijk bereikbare plaatsen. Een laatste product dat zeker als duurzaam aangemerkt kan worden is het handige Genius Systeem. Dankzij de applicatorkop hoef je geen apart pistool aan te schaffen en je kunt er bovendien bijzonder goed mee doseren. “Met dit systeem kun je een bus tot zes weken hergebruiken, zonder dat deze tussentijds uitdroogt. Dat zorgt voor minder afval. Goed voor je portemonnee en voor het milieu.” 

In een korte video legt Soudal  al hun inspanningen bij duurzaamheid uit: https://www.youtube.com/ watch?v=qDwACY1SE00

Productie energieneutraal maken

Soudal wil hun productiefaciliteit zo snel mogelijk energieneutraal maken. Daarvoor zetten ze grote stappen. “Onze fabriek staat in de Belgische Kempen en onze medewerkers en de omgeving willen we altijd beschermen”, verduidelijkt Marketing Coördinator Dorien van Pol. “Momenteel is onze eigen windturbine in aanbouw. Eerder hebben we in Turnhout al 10.000m2 zonnepanelen geplaatst. En bij geothermie doen we ook grote investeringen, hier ging een traject van jaren aan vooraf. Inmiddels ligt de aanleg goed op schema.”

Soudal, Weert, +31 (0)76 542 49 01, www.soudal.com/nl-nl/diy, nederland@soudal.com