Gardena is er voor de gepassioneerde tuin- en balkonliefhebbers. De toonaangevende fabrikant voor tuinverzorging presenteert voor het seizoen 2023 interessant productnieuws en slimme innovaties. Duurzaamheid staat daarbij voorop.

“De basis bij onze Gardena-producten? Dat zijn hoogwaardige producten met een lange levensduur. Daarbij gaan we zuinig om met grondstoffen en energie bij het productieproces”, legt Alwin van der Pluym namens Gardena uit. “Die weg zijn we al lang geleden ingeslagen. We hebben bijvoorbeeld gekozen voor korte lijnen; zo’n 90% van onze producten worden namelijk in Tsjechië, Slovenië en Duitsland geproduceerd en we werken met decentrale warehouses.” Hij vervolgt: “De laatste jaren hebben we veel materialen gerecycled, waarbij we steeds meer kunststofafval verwerken in onze producten. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld de EcoLine geïntroduceerd. Deze gereedschappen zijn hoofd­zakelijk gemaakt van gerecycled materiaal. En de ontwikkelingen gaan door, we recyclen steeds meer. Ons doel is om per jaar 800 ton kunststof te vervangen met 800 ton aan kunststof gewonnen uit door consumenten gescheiden afval.”

Tuin populairder

Bij Gardena signaleren ze nog een aantal ontwikkelingen en trends, waarop ze inspelen met productinnovatie en -aanbod. “Mede door de coronaperiode is de tuin belangrijker geworden. De tuinmarkt is momenteel zelfs significant groter dan die in 2019 was”, valt Van der Pluym op. “De voorspelling was eerder dat mensen naar de grote steden zouden trekken, maar nu is het eerder andersom. De lockdowns en de trek naar de provincie heeft ervoor gezorgd dat de tuin aan populariteit gewonnen heeft.”

Verschil tuincentra en bouwmarkten

In de retail volgt hij de verschillen tussen grootschalige dhz, de ‘Nederlandse’ dhz-formules en tuincentra. “Het verwachtingspatroon bij een bouwmarkt is anders, daar oriënteren klanten zich vooraf, waarna ze gericht winkelbezoek doen. Bij tuincentra is de verwachting dat ze advies krijgen. Opvallend is dat de markt voor robotmaaiers in dhz wel is gegroeid, maar in tuincentra nauwelijks. Consumenten hebben vertrouwen in een winkel, ook waar de slagingskans het grootst is.” Van der Pluym ziet dat de bouwmarkten daarbij steeds belangrijker worden. ”Tuincentra zijn zoekende naar hun markt. De bouwmarkten pakken dat slim op.”

Een belangrijke pijler bij Gardena is productontwikkeling. Slimmer, beter en zuiniger zijn termen die daarbij vaak als uitgangspunt terugkomen. Hieronder een overzicht van de aangekondigde nieuwigheden.

Vernieuwd Micro-Drip-System

Voor het nieuwe seizoen heeft Gardena het waterbesparende Micro-Drip-System vernieuwd. Dit systeem bespaart tot wel 70% water ten opzichte van regulier sproeien. Het bevat basisdruppelaars, verstelbare- en drukregulerende druppelaars, voor het overbruggen van hoogteverschillen. Om het Micro-Drip-System nog eenvoudiger te maken, is het aantal verschillende componenten gereduceerd. Het ontwerp van de afzonderlijke sproeiers, doppen en aansluitstukken is eveneens vernieuwd.

Zes nieuwe tuinpompen, vier hydrofoorpompen

Bij de tuinpompen introduceert Gardena zes nieuwe modellen die fors minder stroom verbruiken én waarbij het debiet aanzienlijk is verhoogd. De nieuwe tuinpompen hebben een beschermende Thermo-Stop: raakt de motor oververhit, dan schakelt de pomp automatisch uit. De nieuwe jetpompen hebben bovendien een geluiddempende behuizing waardoor ze stiller zijn dan eerdere modellen. De modellen Silent+ en SilentComfort zijn meertraps-pompen met rvs-behuizing en met een innovatieve waterkoeling, waarbij de laatste te bedienen is met het lcd-scherm en via de Gardena Bluetooth-app.

Met de vier nieuwe hydrofoorpompen kan regen- of bronwater gebruikt worden voor de tuin of het doorspoelen van het toilet. De pompen zijn nagenoeg onderhoudsvrij, waarbij het energieverbruik fors verlaagd is. De SilentComfort hydrofoorpompen hebben meertrapshydrauliek en werken dankzij de water­gekoelde motortechnologie op een laag geluidsniveau.

  • Stopt bij drooglopen en met thermische stop
  • Power Boost functie voor maximaal pompvermogen
  • Bediening via knoppen en lcd-scherm

Pop-up sproeiers

Geen gedoe met tuinslangen dankzij pop-up sproeiers voor het sprinklersysteem. Ze komen naar boven om het gras water te geven, waarna ze weer ondergronds verdwijnen. Verkrijgbaar voor verschillende oppervlakten, met en zonder roterend mondstuk. De MD-sprinklers kunnen traploos versteld worden. Om waterschommelingen op te vangen en water te filteren wordt een nieuwe drukregelaar gepresenteerd. Dankzij de ‘Quick & Easy’-aansluittechniek is het ondergrondse systeem eenvoudig en lekvrij aan te leggen.

In combinatie met de Smart Water Control zijn trouwens verschillende tuindelen onafhankelijk van elkaar te besproeien. En dankzij de watercomputer aan de kraan wordt automatisch besproeid op de ingestelde tijden en met een bodemvochtigheidssensor wordt alleen water gegeven wanneer het nodig is. Instellen en aansturen gaat via de Gardena app.

Om de verschillende watersystemen te koppelen of om ‘gewoon’ water te geven, is de textielslang Liano zeer geschikt. Deze lichte UV- en vorstbestendige slang is robuust, licht en flexibel.

Power for All

“Op accugebied maken we ook duurzame keuzes. Zo zijn onze 18V-accuproducten aangesloten op het Power for All Alliantie platform. Daarbij kan de accu ook gebruikt worden voor producten van andere merken zoals Bosch en Husqvarna. Accugereedschap betekent het einde van tuinmachines op benzine en levert veel gebruiksgemak op.”

Snoeien en knippen met hulp

Bij het assortiment tuingereedschap is de opmars van accu’s dan ook goed terug te zien. Zo knip je met de AssistCut eenvoudig dikke takken door. Zodra een slimme sensor weerstand ontdekt bij het snoeien, geeft de schaar ondersteuning met tot vijf keer extra vermogen dankzij een ingebouwde elektromotor. Takken hoog in de boom of diep in een struik zijn vaak lastig te snoeien. Daarvoor introduceert Gardena de nieuwe EasyCut en HighCut snoeischaren. Beide werken op een krachtige 18V Power for All-accu, waardoor je zelf geen kracht meer hoeft te zetten.

  • Precisiegeslepen messen
  • Eenvoudig schoonmaken dankzij een antikleeflaag
  • Optimale ergonomie

Voor 2023 komt Gardena ook met een nieuwe grastrimmer SmallCut en heggenschaar EasyCut. Beide werken op een 18V Power for All-accu. Het RotorCut snijsysteem met duurzame kunststof messen zorgt voor perfecte trimresultaten van de grastrimmer en werkt efficiënter dan een maaidraad. De lichtgewicht, maar krachtige heggenschaar is voorzien van lasergesneden snoeimes van 40 cm lang.

Makkelijk grasmaaien

Bij de grasmaaiers presenteert het Duitse merk drie nieuwe PowerMax-grasmaaiers op accu, verkrijgbaar in een maaibreedte van 30, 32 en 37 cm. De nieuwe maaiers hebben speciale graskammen die grassprieten naar binnen trekken. Zo is het mogelijk om strak langs muren of gazonrandjes te maaien. De grasmaaiers met een elektriciteitskabel zijn verkrijgbaar in twee maaibreedtes.

ZoneProtect voor robotmaaiers

Dankzij een begrenzingsdraad blijven robotmaaiers binnen het afgebakende gazon. Heeft het gazon tijdelijke veranderingen bijvoorbeeld omdat het deels opnieuw is ingezaaid? Dan kan dit gebied eenvoudig uitgesloten worden met de ZoneProtect. Met signalen die het apparaat uitzendt, maait de robotmaaier alleen het overige deel van het gazon. 

Gardena, Almere, 036-5210011, www.gardena.nl, info@gardena.nl