PVG ziet belangstelling in Qlima split unit airconditioners hard groeien.

Onder invloed van de hoge energieprijzen en het toenemend aantal mensen dat vaker vanuit huis werkt, ziet internationaal handelshuis PVG de vraag naar Qlima split unit airconditioners flink toenemen. “Consumenten proberen hun gasverbruik terug te dringen en zoeken naar alternatieven. Met de energiezuinige Qlima split unit airconditioners kunnen ze eenvoudig een ruimte bijverwarmen, zoals een werkkamer zonder dat de CV het hele huis hoeft te verwarmen”, zegt Jeroen Kramer, sales manager Benelux van PVG.

Hoewel Kramer benadrukt dat de split unit airconditioners in Scandinavië al sinds jaar en dag als verwarming op de markt werden gebracht, plaats hij direct de kanttekening dat ze niet per definitie geschikt zijn om een hele woning te verwarmen. “Het is belangrijk om verwachtingen goed te managen. Qlima split unit airconditioners zijn geen alternatief voor een CV-installatie of volledig te gebruiken als hoofdverwarming. Wel kunnen ze energiezuinig bijdragen aan het creëren van een aangenaam en gezond binnenklimaat. Behalve de temperatuur kun je er namelijk ook de vochtbalans mee op een gezond niveau houden.”

Comfortabele thuiswerkplek

Tijdens de coronapandemie werd thuiswerken in veel sectoren aanbevolen of soms zelfs verplicht. “Nadat duidelijk werd dat het vanuit huis werken niet voor een paar dagen of weken was, ging iedereen serieus aandacht besteden aan de thuiswerkplek. Een goede stoel, bureau of tafel om aan te werken en voldoende licht op de werkplek; het was allemaal belangrijk. Ook werkgevers besteedden daar veel aandacht aan.” Maar verwarming of verkoeling van de ruimte waarin gewerkt werd, bleek in veel gevallen een uitdaging. “Mensen die op kantoor gewend waren aan airconditioning, gingen ook voor hun thuiswerkplek op zoek. In veel gevallen werd op zolder of een van de slaapkamers een werkplek gecreëerd en daar ontbreekt het vaak aan de juiste verwarming of koeling. Dat heeft de vraag naar airconditioners zeker een impuls gegeven.”

Hand op de knip

Naast het thuiswerken zijn er volgens Kramer ook andere macro-economische omstandigheden die zorgen voor de groeiende populariteit van split unit airconditioners. “We zien de afgelopen zes maanden de consumenten steeds kritischer worden in hun bestedingen. De oorlog in Oekraïne en alle gevolgen en onzekerheden die de strijd daar met zich meebrengen, maakt dat consumenten de hand op de knip houden”, zegt Kramer.

De inflatie en stijgende energieprijzen maakt consumenten voorzichtig in het doen van uitgaven. “Gaan we op vakantie of kopen we zonnepanelen of een split unit airconditioner? Het zijn vragen waar veel consumenten mee worstelen.”

Airco als nieuwe kachel

PVG wil daarom samen met de wederverkopers aan de con­­sument de boodschap overbrengen dat de Qlima split unit airconditioners een prijsaantrekkelijke en energiezuinige aan­­vulling kunnen zijn op de in de woning aanwezige warmtebron. “Dat kan een warmtepompinstallatie zijn, maar ook een CV-­installatie. Met een split unit airco kun je eenvoudig een ruimte koelen of bijverwarmen en daarmee bespaart de consument op het onnodig verwarmen van het hele huis op het moment dat hij alleen thuis is en op de werkkamer aan het werk is. Vandaar onze boodschap ‘uw volgende kachel wordt een aircondi­tioner’.”

Inclusief gecertificeerde indienststelling

PVG biedt de Qlima split unit airconditioners sinds dit jaar standaard aan inclusief indienststelling door een BRL100 of BRL200 gecertificeerde monteur van Heijmans. “Omdat de installaties gevuld zijn met een milieubelastend koudemiddel moet een gecertificeerd monteur het koppelen van de leidingen verzorgen. Om er voor te zorgen dat Qlima split units volgens de geldende normen en voorschriften in gebruik gesteld worden, zijn we de samenwerking met Heijmans aangegaan. Daarmee garanderen we dat alle Qlima split unit airconditioners veilig en verantwoord geïnstalleerd worden”, zegt Kramer.

Volgens Kramer wordt deze service door consumenten erg goed ontvangen. “Zij hoeven na de aankoop en installatie niet zelf op zoek naar een installateur voor de koppeling van de F-gas leidingen, maar kunnen eenvoudig een afspraak inplannen met een monteur van Heijmans. Bovendien geeft de garantie dat het systeem veilig en verantwoord geïnstalleerd wordt veel consumenten een vertrouwd gevoel.”

Voordeel voor verkopers

Een service die ook voor de wederverkopers voordelen biedt. “Zij verkopen onze producten met de garantie dat het volgens de voorschriften geïnstalleerd wordt. En omdat de consument niet zelf op zoek hoeft naar een gecertificeerde monteur of installateur, ziet de consument dat vooral als extra service van de verkoper. Net als de verlenging van de garantietermijn van twee naar vier jaar op het moment dat de monteur van Heijmans is geweest om de split unit airconditioner aan te sluiten. Extra’s die de verkoper automatisch mee verkoopt.”

Voorbereidingen zelf doen

Consumenten die een Qlima split unit airconditioning kopen, dienen een aantal voorbereidende werkzaamheden wel zelf te doen. Kramer: “Het ophangen van binnen- en buitenunit bijvoorbeeld en het maken van de doorvoer in de muur voor de leidingen. Dan hoeft de monteur alleen de daadwerkelijke koppeling van de leidingen nog te doen en kan daarna de Qlima split unit airconditioner in gebruik gesteld worden.”

PVG en Heijmans kunnen terugkijken op een succesvolle introductie van de nieuwe samenwerking. “We merken dat we in onze samenwerking veel vertrouwen uitstralen en dat zowel consumenten als wederverkopers blij zijn met de installatieservice. Consumenten kopen de split unit airconditioner en kunnen direct zelf een afspraak met een monteur van Heijmans inplannen. En de verkoper hoeft na aankoop niet te adviseren welke installateur ingehuurd kan worden, want die is al bekend.” 

Geen seizoensproducten meer

PVG levert de Qlima split unit airconditioners aan retailpartners waaronder doe-het-zelfzaken, technische vakhandels en webshops. “We zien ook daar het besef komen dat split unit airconditioners geen seizoensproducten meer zijn”, zegt Kramer. “Was het eerder vooral zo dat onze wederverkopers in het vroege voorjaar hun voorraad wilden hebben zodat ze na de zomer leegverkocht waren, inmiddels willen ze ook in het najaar een voorraad in huis hebben. De vraag naar de split unit airconditioners is het hele jaar door groter geworden.”

PVG International BV, Oss, 0412 694 694, info@pvg.eu, www.qlima.nl