Aquaplan biedt kwalitatieve producten voor het verbeteren en beschermen van huis en tuin. Vochtproblemen, dakbedekking en isolatie zijn de belangrijkste productgroepen voor het bedrijf dat deel uitmaakt van de Canadese IKO-group. “Als A-merk zijn we steeds op zoek om het leven van onze klant aangenamer te maken. Daarbij kijken we ook naar duurzaamheid. Voor 2023 introduceren we twee duurzame producten en komen we met een innovatief dakrandprofiel dat met glasvezel is versterkt.”

“Wat mij opviel bij de BouwBeurs? Dat was de hoeveelheid duurzame en gerecyclede producten”, zegt Peggy Boeykens, de commercieel verantwoordelijke bij Aquaplan. “Daarmee zijn wij ook al zo’n vijf jaar bezig en binnenkort gaan we investeren in een nieuwe recyclemachine. We gaan namelijk het toevoegen van gerecycled materiaal aan het productieproces van bitumen dakbanen automatiseren. Nu gebeurt dit nog deels handmatig. Dat is soms een hele opgave, omdat dit niet efficiënt is in het productieproces. Bij onze bitumen dakbanen was het aandeel gerecycled materiaal al 10%, hoofdzakelijk afkomstig van snijafval dat aangebracht wordt door dakdekkers”.

“Als we de hoeveelheid gerecycled materiaal willen verhogen, dan moeten we kijken naar daken die gedemonteerd kunnen worden op het einde van hun levensduur. De uitdaging hierbij is om geen metalen onderdelen, zoals nagels, in het afval te krijgen. Met de Belgische professionele sector zijn al afspraken gemaakt dat daken op een bepaalde manier bevestigd worden. Daarvoor krijg je een certificaat, zodat je het dak later kunt laten demonteren en weer inleveren. Dit herbruikbare materiaal wordt aan de hand van verkoopcijfers weer verdeeld onder de merken”, volgens Boeykens.

Nieuwe producten vanaf voorjaar

Voor 2023 komt Aquaplan met een tweetal nieuwe duurzame producten. Het ene geproduceerd uit gerecycleerd materiaal en het andere gemaakt van bio-gebaseerde grondstoffen. De duurzame producten zijn te herkennen aan twee groene blaadjes achter de productnaam. Een ander nieuw product van Aquaplan is een zwart dakrandprofiel.

Zelfklevende loodvervanger

Wil je geen lood gebruiken? Dat is de zelfklevende loodvervanger een goed alternatief. Deze is gemaakt van gerecycled PVB, een materiaal dat verwerkt zit in autoruiten. Dit duurzame alternatief voor daklood is zelfklevend en daarmee makkelijk te verwerken, bijvoorbeeld op raamkozijnen, schoorstenen, nokken, dak­­kapellen en kilgoten. Verkrijgbaar in grijs en zwart.

  • Gemaakt uit gerecycled materiaal
  • Volledig zelfklevend
  • Weer- en windbestendig

Aquaplan bio-based Dak&Muur Reiniger

Dak&Muur Reiniger is een universeel reinigings­product op basis van biobased grondstoffen. Waar normaal gesproken chemische grondstoffen gebruikt worden, zijn hierbij stoffen gebruikt met een natuurlijke of een plantaardige oorsprong. Het is dan ook de eerste dak- en muurreiniger die biobased is – en is daarmee niet schadelijk voor het milieu. Het product is zelfreinigend, dat betekent dat je het alleen aan hoeft te brengen. De vervuiling wordt losgeweekt, lost op en wordt later afgespoeld met regenwater. Bovendien zit de reiniger in een gerecyclede verpakking.

De krachtige, bio-gebaseerde reiniger is te gebruiken op platte en hellende daken, zoals leien, pannen, shingles, golfplaten, riet en roofing. Maar ook op gevels, zoals baksteen, beton, bepleistering, crepi, hout, wel of niet geschilderd. Verkrijgbaar in een 5 liter en een 10 + 1 liter promotiepack.

  • Verwijdert alle atmosferische vervuiling
  • Zeer doeltreffend
  • Zelfreinigend, dus schrobben of stralen is niet nodig

Aquaplan zwart dakrandprofiel

Tenslotte heeft Aquaplan een andere nieuwigheid in hun assortiment, namelijk een zwart dakrandprofiel van polyester. Uniek, omdat dit met glasvezel is versterkt. Aquaplan voldoet hiermee aan de vraag naar een populaire zwarte uitvoering, maar koos daarbij bewust niet voor het gebruik van aluminium. Dat is namelijk kwetsbaar en voor het transport zou veel verpakking nodig zijn. Niet heel ecologisch. Uiteindelijk vonden ze in de combinatie van polyester en glasvezel het ideale product dat in de kern gekleurd is waarbij krasjes vrijwel niet te zien zijn.

Het zwarte dakrandprofiel kan gebruikt worden op platte daken met zowel bitumen dakbanen als met een EPDM-dak­bedekking. En zoals wel vaker bij Aquaplan vindt een dhz-er alle materialen om deze klus te doen: er zijn bijbehorende polyester verbindingstukken voor de profielen en de hoeken aan elkaar te verbinden en zwarte dakrandschroeven met EPDM sluiting voor een mooie en waterdichte afwerking. De hoekstukken kan de dhz-er zelf op de maat van het dak zagen.

  • Volledig waterdicht
  • Sterk en schokbestendig
  • Stijlvol, zonder roest of oxidatie 

Modern e-learning platform

Om verkopers en adviseurs in winkels te helpen met hun productkennis biedt Aquaplan een modern e-learning systeem aan. Hiermee worden de verschillen tussen de producten toegelicht. Dat leren gebeurt op een moderne manier met vraagstellingen, gamificatie, slides, video’s en quizvragen.

In de e-learning vindt winkelpersoneel alles op het gebied van gevelbescherming en -onderhoud. Met een overzichtelijk keuzemenu (met tegels) wordt een keuze gemaakt tussen deco of bouw. Vrijwel het complete assortiment van Aquaplan is digitaal te vinden, bovendien worden maandelijks nieuwe opleidingen toegevoegd.

Het lesprogramma is web-based en te raadplegen als een app op je telefoon, zonder dat het geheugen inneemt. Zo kan een verkoper overal en op het moment dat het hem uitkomt werken aan z’n kennis. Via de QR-code kan personeel een aanvraag voor de e-learning doen.

Aquaplan, +31 16 846 81 46, www.aquaplan.com, aquaplan.nederland@iko.com