Schroef voor alle outdoor projecten dankzij 4Top coating: Een schroef voor alle buitentoepassingen, ook in veeleisende kustgebieden. Dat is de nieuwe 4Top coating C4 Hapax houtschroef die pgb-Europe dit jaar aan het bestaande Hapax-assortiment toevoegt. “4Top is een premium coating met een klasse C4 corrosiebestendigheid. Die hoge weerstand maakt deze schroef eveneens bestand tegen looistoffen in houtsoorten. Daarnaast is de weerstand tegen chloride en alkalische omgevingen erg hoog, waardoor de schroef in elk uitdagend outdoor project toegepast kan worden”, zegt Martin de Zwart, directeur verkoop Nederland.

Behalve de hoge corrosiebestendigheid biedt de 4Top coating de verwerkers een lage wrijvingscoëfficiënt. “Gecombineerd met de voor onze Hapax-schroeven kenmerkende triple flat boorpunt pakt de schroef snel en laat zich vervolgens soepel indraaien”, zegt De Zwart, die toevoegt dat voor de schroefdiameters van 3 tot en met 5 millimeter voor dezelfde torx-indruk is gekozen. “In iedere doos zit één T20-bit die gratis wordt meegeleverd. Hierdoor hoeft de klusser bij het wisselen van diameters niet te wisselen van gereedschap en kan hij snel en makkelijk doorwerken.”

Vier lagen

Het geheim van de 4Top coating zit, zoals de naam al doet vermoeden, in de vier lagen waaruit de speciale coating is opgebouwd. “Het hoogwaardige koolstofstaal waarvan de schroeven gemaakt zijn, vormt de eerste robuuste laag. Daarna worden ze verzinkt en vervolgens wordt een organische hechtingslaag toegevoegd. Deze laag wordt afgewerkt met een corrosiebestendige organische toplaag.”

Deze nieuwe coating is uitgebreid getest, onder meer aan de hand van 15 cycli Kesternich. De Zwart: “Zware testen waarbij de schroeven per test een uur worden blootgesteld aan zoutproeven. Mede op basis van die resultaten kunnen we de nieuwe Hapax schroef C4 classificeren en gebruikers een veilige en zekere houtschroef presenteren.”

Veranda’s en vlonders

Constructief staat de 4Top coating C4 Hapax houtschroef eveneens zijn mannetje. “Voor vlonders en veranda’s is de schroef uitermate geschikt, ongeacht de houtsoort waarvan ze gemaakt worden. Dat geldt overigens ook voor chemische constructies zoals stallen waar vuil en vochtbelasting continu een rol spelen. Ook voor de verwerking in chemisch behandeld hout kunnen de schroeven toegepast worden. De schroeven verweren niet en daardoor blijft de verbinding in tact.”

De houtschroeven zijn verkrijgbaar in zowel voldraad als deeldraad uitvoering en zijn voorzien van een verzonken kop. De constructieschroeven (6—8mm) hebben een gedeelte draad en zijn uitgevoerd met een verzonken en flenskop. Afhankelijk van de diameter is een T30 (6mm) of T40-bit (8mm) nodig om de schroeven in te draaien.

“De coating garandeert een lange levensduur, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden.”

Duurzame schroef

De lage indraaiweerstand van de schroef voorkomt volgens De Zwart verlies van de coatingdikte of beschadiging daarvan tijdens het werk. “Dat zorgt dus voor een duurzame schroef. Belangrijk voor ons, want we hebben deze schroef ontworpen met het oog op het milieu. De coating garandeert een lange levensduur, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden. Zo dragen ze bij aan een groenere, duurzamere benadering van bouwen. Onze 4Top coating is REACH/RoHS-conform en bevat dus geen schadelijke stoffen. Behalve duurzaam is de 4Top houtschroef ook milieuvriendelijk.”

Eigen productie

pgb-Europe is zelf verantwoordelijk voor de productie van de nieuwe schroeven. “We hebben twee eigen productielocaties. In onze Poolse fabriek worden de lichte en zware verankeringen gemaakt. Ons complete schroevenassortiment wordt in Vietnam geproduceerd, daar staat onze tweede eigen locatie.” Dankzij die eigen productiefaciliteiten is pgb-Europe volgens De Zwart in staat om snel te kunnen leveren. “Ook voor de ontwikkeling van nieuwe toevoegingen binnen onze programma’s biedt de eigen productie voordelen. Zo kunnen we bijvoorbeeld samen met en voor klanten zoeken naar maatwerk.”

Een mooi voorbeeld daarvan noemt De Zwart de vernieuwde isolatierondellen. “Rondellen brengen we al veel langer op de markt, maar we hebben in samenspraak met een aantal van onze klanten de specificaties zo aangepast dat ze ook voor de Nederlandse markt nog interessanter zijn geworden. In dit specifieke geval met de Kesternich behandeling. Hierdoor wordt de kwaliteit en duurzaamheid van de isolatierondellen in het wisselende en uitdagende Nederlandse klimaat gewaarborgd.

Beurzen

pgb-Europe vroeg in mei tijdens de beurs Houtbouw nadrukkelijk aandacht voor de nieuwe 4Top Hapax houtschroeven. “Ook op andere beurzen zal deze noviteit een belangrijke plek krijgen, net zoals dat in de gesprekken met onze dealers het geval zal zijn. Daarbij vergeten we onze andere producten zeker niet, want met ons assortiment bevestigingsmaterialen kan iedere klusser de gewenste buitenklus klaren. Of het nu om een veilig geconstrueerde veranda gaat of om ons Fixing Pro verborgen bevestigingssysteem voor vlonders.”

Om snel en efficiënt te kunnen werken, is de indruk voor schroefdiameters 3,5, 4,0, 4,5 en 5,0 verenigd tot eenzelfde Tx20 stick-fit indruk.

pgb-Europe, Melle (B), +329.272.70.70, info@pgb-europe.com, www.pgb-europe.com