Duurzaamheid Intergamma

Missiewerk voor duurzaamheid binnen Intergamma

Margreeth Pape is director sustainability en quality assurance van Intergamma. Haar eerste jaar binnen Intergamma omschrijft ze als een ‘periode vol missionariswerk’.

“Er werd zeker al aandacht besteed aan duurzaamheid, maar dat was vooral ad hoc", zegt Pape in een uitgebreid interview met MIX. "Een heldere visie en structuur ontbrak. Zo was Intergamma de eerste met een ambitie voor 100% FSC/PEFC-gecertificeerd hout in de bouwmarkten. Ook op het gebied van de recycling van apparaten met een stekker of batterij was Intergamma een van de eersten. Toch was sustainability nog geen onderdeel van de strategie en voor die opdracht ben ik binnengehaald.”

Pittige discussies over duurzaamheid

Om die brede ‘duurzaamheidsstrategie’ te ontwikkelen, voert Pape in die eerste maanden veel gesprekken met alle teams en op elk niveau. Daar zaten pittige discussies tussen. “Het begon met de vraag: hoe ver wil Intergamma gaan? Gaan we voor volledig of deels duurzaam? Daarnaast hebben we te maken met de Europese wetgeving die voor een heel groot deel bepaalt wat we moeten doen. Maar verreweg de belangrijkste belanghebbende binnen de hele strategie is onze klant, de consument. Hoe zorgen we ervoor dat de consument haar of zijn huis op een laagdrempelige manier kan verduurzamen?”

Duurzaamheid prominent binnen Intergammae

Belangrijk uitgangspunt was het antwoord op de vraag hoe hoog de lat voor Intergamma kwam te liggen. Die was snel helder: een leiderschapspositie binnen de dhz-markt als het gaat om sustainability. Die positie kan alleen bereikt worden als duurzaamheid een prominente plek krijgt in de centrale strategie. “De kracht van duurzaamheid ligt in langetermijndenken en vanuit die visie acteren. Dat wordt nu organisatie breed belegd, steeds meer gaan onze klanten dat terugzien in hun Gamma- en Karwei-bouwmarkt.”

Om ervoor te zorgen dat duurzaamheid binnen alle afdelingen voldoende aandacht krijgt, kiest Intergamma er niet voor om een uitgebreide afdeling Duurzaamheid op te tuigen. Pape: “We voegen aan ieder team collega’s toe die duurzaamheid in hun portefeuille hebben. Zo wordt het een structureel onderdeel van de dagelijkse gesprekken en initiatieven binnen de verschillende teams.”

Dit is een fragment uit een uitgebreid interview met Margreeth Pape over duurzaamheid binnen Intergamma, Gamma en Karwei.

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

  • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
  • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
  • Reageren op artikelen
Word abonnee