DSG_Duurzaamheid_ZE_Vlot_1

Voor DSG is duurzaamheid geen optie meer

Duurzaam bouwen is voor DSG allang geen optie, maar een noodzakelijke koerswijziging binnen de bouwsector. Dit blijkt duidelijk uit het Maatschappelijk Jaarverslag 2023 van De Stiho Groep (DSG), waarin het familiebedrijf haar strategie en ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit uiteenzet. DSG, groothandel in bouwmaterialen en actief met de formules Stiho, Baars & Bloemhoff en Bouwmaat, neemt een voortrekkersrol in de transitie naar een duurzame bouwsector. We struinen in de publicaties en destilleerden daar dit artikel uit.

Als groothandel heeft DSG een grote invloed op de materialen die in de bouwsector worden gebruikt. Daarom is een belangrijke pijler binnen hun ESG-strategie (Environmental, Social, Governance) het verduurzamen van het assortiment, in samenwerking met leveranciers en klanten. “Bij duurzaam bouwen denk ik als eerste aan het zonder milieuschade bouwen van huizen en gebouwen. Als leverancier aan de professionele bouw spelen wij daarin een grote rol,” zegt Andries Johannesma, inkoper bij DSG. “Vanuit inkoop zie ik het als mijn verantwoordelijkheid om ons assortiment zo goed mogelijk te verduurzamen. Dat betekent dat we aan alle leveranciers waarmee we zakendoen de vraag stellen: hoe groen zit jij in de wedstrijd?”

DSG_Duurzaamheid_2023_Andries_Johannesma

Van levenscyclusanalyse tot certificering

De verduurzaming van het assortiment begint voor DSG bij de bron: de leveranciers. DSG werkt nauw samen met toeleveranciers om ervoor te zorgen dat producten niet alleen voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. Daarom wordt er onder andere gevraagd naar levenscyclus­analyses (LCA’s) van producten. De LCA wordt vertaald naar een Environmental Product Declaration (EPD), een verklaring die inzicht geeft in de milieu-impact van een product. Dit is interessante informatie bij het samenstellen van het assortiment, maar ook steeds meer klanten zijn geïnteresseerd in deze informatie.

Vaak zijn LCA’s echter nog niet beschikbaar. Om ondanks het ontbreken van LCA’s toch te kunnen bepalen of producten en materialen duurzamer zijn, heeft DSG in 2023 geïnvesteerd in het ontwikkelen van een methodiek die zoveel mogelijk gestoeld is op objectieve en verifieerbare informatie en data (zie kader). “Leveranciers kunnen bijvoorbeeld aangeven of producten Cradle to Cradle of FSC gecertificeerd zijn”, vertelt Johannesma. Hieraan zijn interne doelstellingen gekoppeld. Bovendien gaat DSG deze informatie gebruiken om het voor klanten duidelijker te maken welke producten duurzamer zijn.

Stiho-groeit-in-Zuid-Holland-LR

Er wordt niet alleen gekeken naar de producten. “Voor Stiho en Baars & Bloemhoff zijn we met leveranciers steeds actiever in gesprek over duurzaamheid” legt Johannesma uit. “We vragen hoe zij werken aan thema’s zoals CO2-reductie, circulariteit en duurzame inkoop”. Daarnaast is DSG gestart met het uitrollen van een gedragscode bij leveranciers waarin leveranciers aangeven te voldoen aan bepaalde duurzaamheidseisen.

De klant verwacht meer

Duurzaamheid is niet alleen een interne prioriteit voor DSG; het is ook een groeiende vraag vanuit de markt. “Traditioneel gezien willen we onze klanten de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden. Maar omdat we als DSG duurzamer willen werken, zal dit steeds meer de beste prijs-kwaliteit-duurzaamheid-verhouding zijn,” zegt Johannesma. “Ook de opdrachtgevers van hun klanten, zoals ontwikkelaars en aannemers, leggen steeds vaker de nadruk op het verduurzamen van bouwprojecten.”

Dit vertaalt zich direct naar het assortiment dat DSG aanbiedt via haar verschillende formules. “We maken nu al andere keuzes,” zegt Johannesma. “Zo verkoopt Stiho isolatie van vlas-, gras- en houtvezel. Dit soort materialen bespaart niet alleen CO2 door hun isolerende werking, maar ook door hun natuurlijke inhoud. Dat ons hout- en plaatmateriaal FSC- of PEFC-gecertificeerd is, vonden we altijd al vanzelfsprekend.”

Daarnaast experimenteert DSG met het opnemen van circulaire producten in het assortiment. “Zo kunnen klanten bij Stiho terecht voor circulair beton en is er ook al een beperkt volume circulair hout beschikbaar. Ik kan me voorstellen dat we in de toekomst voor sommige productgroepen alleen nog de ‘duurzame’ variant gaan bieden,” aldus Johannesma.

Waarde van duurzaamheid voor de klant

DSG’s focus op duurzaamheid komt niet alleen voort uit eigen overtuiging maar ook uit een groeiende vraag vanuit de markt. Elektrificatie van bezorgtransport speelt een cruciale rol in en voegt waarde toe voor de klanten van Stiho en Baars & Bloemhoff. De bouwsector staat voor de uitdaging om niet alleen duurzame materialen te gebruiken, maar ook de impact van transport te minimaliseren.

Met de elektrificatie van het bezorgtransport zet DSG een stap vooruit in het verduurzamen van de keten. Thorben: We hebben nu 9 elektrische vrachtwagens, de verwachting is dat daar volgend jaar nog meer bij gaan komen. Onze eigen laadinfrastructuur in Utrecht is onlangs gerealiseerd. Hiermee kunnen we in de toekomst onze elektrische vrachtwagens zelf opladen met de energie die wordt opgewekt door onze eigen zonnepanelen. Zo werken we toe naar CO2-neutraal vervoer.”

Dit betekent dat klanten kunnen profiteren van lagere emissies, vooral op locaties waar de formules van DSG frequent leveren, zoals stadscentra en bouwplaatsen die gevoelig zijn voor emissie- en geluidsnormen. Bovendien dragen elektrische voertuigen bij aan het reduceren van de CO2-uitstoot en luchtvervuiling, wat steeds meer wordt verwacht door de klanten van Stiho en Baars & Bloemhoff, evenals door hun opdrachtgevers.

Door in elektrische voertuigen te investeren, helpt DSG niet alleen de milieubelasting te verlagen maar stelt het haar klanten ook in staat om zich positief te onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. Het duurzame transportbeleid van DSG draagt bij aan hun imago en aan de duurzaamheidsambities van zowel kleine aannemers als grote bouwbedrijven.

Biobased versus circulair

Een veelvoorkomende verwarring binnen de sector is het verschil tussen circulair en biobased bouwen. Hoewel beide termen duurzaamheid impliceren, zijn ze fundamenteel verschillend. “Biobased producten zijn natuurlijke producten die weer aangroeien tijdens de levensduur van een gebouw,” legt Kwakkenbos uit. “Denk bijvoorbeeld aan houten balken. Tijdens de levensduur van een gebouw groeit er weer een nieuwe boom die geoogst kan worden. Circulair bouwen gaat echter over het hergebruiken van bestaande materialen. Het zijn twee verschillende dingen.”

DSG_Duurzaamheid_MAN_eTGM_Van_Santen_(7)

Hoewel circulair bouwen de toekomst is, erkent Kwakkenbos dat de weg naar 100% circulair bouwen nog vol uitdagingen zit. “Een gebouw voor 100% circulair bouwen is nu nog wel erg ambitieus. Alhoewel dat wel de bedoeling is in 2050 met het plan ‘Nederland circulair’. Momenteel is nog geen 10% van de gebruikte bouwmaterialen circulair.” Het werken met meer biobased materialen is daarom een welkome aanvulling op het hergebruik van bestaande materialen. Zo verlagen we de impact van de bouwsector op verschillende manieren.

Samen bouwen aan beter

Zowel Johannesma als Kwakkenbos zijn het erover eens dat duurzaamheid alleen maar belangrijker gaat worden in de bouw. Kwakkenbos voegt daaraan toe dat de overgang naar duurzaam bouwen onvermijdelijk is, gezien de toenemende druk op grondstoffen en de noodzaak om de CO2-uitstoot te verminderen. “We moeten duurzaam gaan bouwen om de aarde goed door te geven aan komende generaties,” zegt hij. “Of het nou gaat om biobased, circulaire of milieuvriendelijkere materialen, ze zijn allemaal nodig. Daarom blijven we met leveranciers ons assortiment uitbreiden en helpen we klanten met het kiezen voor andere materialen. Hoewel er nog veel praktische uitdagingen zijn, is het duidelijk dat duurzaam bouwen voor DSG de toekomst heeft.”

Meetbaar Duurzaam

Om ondanks het ontbreken van LCA’s toch te kunnen bepalen of producten en materialen duurzamer zijn, heeft DSG in 2023 geïnvesteerd in het ontwikkelen van een methodiek die zoveel mogelijk gestoeld is op objectieve en verifieerbare informatie en data.

Onzeambities

Een projectgroep bestaande uit relevante medewerkers van de formules van Stiho en Baars & Bloemhoff, hebben daarbij onder begeleiding van een externe LCA-expert gezamenlijk alle productgroepen van beide formules geanalyseerd. Het doel van deze exercitie is het voorbereiden van een doorlopende uitvraag aan leveranciers om inzicht te krijgen in de duurzaamheid van de voorraad assortimenten.

Twee uit drie = duurzaam

Als uitgangspunten van deze methodiek vraagt DSG ten eerste doorlopend leveranciers naar de beschikbaarheid van producent specifieke LCA’s. Daarnaast vraagt de groothandel of er voor het product één van de door DSG geaccepteerde, en voor die productgroep relevante, duurzaamheidskeurmerken beschikbaar is. Bovendien dient de leverancier voor elk product in kaart te brengen of het product voldoet aan de drempelwaardes van minimaal 2 van 3 door DSG vastgestelde duurzame kenmerken, per productgroep. Met deze methodiek wil DSG de periode overbruggen tot LCA’s voor bouwmaterialen breed beschikbaar zijn. Heeft het betreffende product een duurzaamheidskeurmerk of voldoet het aan 2 van 3 van de duurzaamheidskenmerken? Dan beschouwt DSG het product op dit moment als duurzaam. DSG wil graag optrekken met andere bouwmaterialenhandelaren om tot 1 gezamenlijk taal te komen rondom duurzaamheids­kenmerken. Daarmee krijgen we een gelijk speelveld en kunnen wij als handelaren uniform uitvragen richting leveranciers, waar inkooporganisatie een cruciale rol in moeten vervullen. Daarnaast kan onze klant, de bouwbedrijven, gebruik maken van 1 taal voor duurzaamheid. Eigen ‘green labels’ lijkt DSG dus niet wenselijk.

Drempelwaardes ambitieus genoeg?

Deze Meetbaar Duurzaam methodiek is vastgesteld op advies van een LCA-specialist met specifieke expertise en kennis van de bouw en bouwmaterialen, aldus DSG. De methodiek is in beheer bij de Programma Manager Duurzaamheid en samen met de projectgroep wordt minimaal een keer per jaar voor alle productgroepen opnieuw vastgesteld of de kenmerken en drempelwaardes nog ambitieus genoeg zijn. Met deze methodiek vertrouwt DSG er op een manier gevonden te hebben die DSG en haar formules gaat helpen om een steeds duurzamer assortiment aan te bieden, en de klant een steeds duurzamere keuze laat maken. Bij het communiceren naar onze klanten over duurzaamheid gebruiken we de ‘Leidraad duurzaamheidsclaims’ van Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Voortgang op de ambities

DSG’s ambitie is om in 2026 het verkoopaandeel van duurzame producten in de voorraadassortimenten hoger dan 80% te hebben. Deze doelstelling geldt alleen voor de formules Stiho en Baars & Bloemhoff. Voor Bouwmaat wordt het assortiment samengesteld door de franchiseorganisatie Bouwmaat Nederland waar DSG indirect invloed op uitoefent. In 2023 was het verkoopaandeel duurzaam voor de formule Stiho 45,8% en voor Baars & Bloemhoff 56,74%. De daling van deze verkoopaandelen ligt vooral aan sterk wisselende prijzen in de categorie Hout & Plaat, die grotendeels uit duurzame producten bestaat.
 

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

  • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
  • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
  • Reageren op artikelen
Word abonnee